Obniża cukier i cholesterol, robi porządek w jelitach. Ten egzotyczny owoc to kopalnia witamin
Ten egzotyczny owoc przypomina swojskie jabłka albo gruszki. Jest mało popularny w naszych stronach – niesłusznie! Może sprzyjać zachowaniu smukłej sylwetki, zmniejszać ryzyko cukrzycy, wspierać układ sercowo-naczyniowy. O jakim owocu mowa i dlaczego jeszcze warto po niego sięgać?
Guawa - mało znana, bardzo zdrowa
Guawa, choć jest owocem egzotycznym, kojarzy się z dobrze znanymi nam gruszkami i jabłkami. Owalny kształt kojarzony bywa jako gruszkowaty. Guawa nie jest dużym owocem, osiąga długość 3-10 cm.
Gdy dojrzewa, zmienia się z zielonego owocu w żółty. Miąższ ma zapach podobny do grejpfruta, w kolorze białym, żółtawym lub różowawym. Smak ma również w sobie pewną gorycz. Jadalne są również pestki.
Jak jeść guawę? Przetwory z guawy
Guawę można jeść na surowo, ale również można ją wykorzystać do stworzenia wyśmienitych przetworów. Świetnie smakują soki z guawy, kompoty, konfitury, galaretki i desery. Guawę można dodawać do ciasta, jak również do sałatek.
Guawa - witaminy, minerały, substancje odżywcze
Guawa jest bogata w pektyny, co ułatwia jej przetwarzanie. Poza tym zawiera bardzo dużo witaminy C. W 100 g guawy może być nawet 700 mg witaminy C, a więc więcej niż w cytrusach. Guawa zawiera też witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy.
Ponadto w guawie znajdziemy cenne minerały, takie jak potas – i to w ilości większej niż w bananach, ok. 680 mg na 100 g. Oprócz tego cennego pierwiastka, w guawie znajdziemy inne składniki mineralne, jak cynk, fosfor, selen, wapń i żelazo.
Guawa na obniżenie cukru i cholesterolu
Guawa może działać korzystnie na organizm. Zauważono m.in. fakt, że ekstrakt z liści guawy ma właściwości, które pozwalają na obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Guawa działa pod tym względem nie tylko doraźnie, ale również długofalowo, przez co może zmniejszać insulinooporność i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Konieczne są jednak randmizowane badania, żeby tę właściwość guawy potwierdzić.
Zauważono, że herbata z liści guawy może powodować obniżenie poziomu glukozy po wysiłku u osób z cukrzycą typu 2 lub zespołem przedcukrzycowym.
To nie koniec zalet guawy. Uważa się, że ten owoc może również obniżać poziom cholesterolu we krwi i działać wspierająco na układ sercowo-naczyniowy. Owoce guawy mogą również sprzyjać odchudzaniu, gdyż nie tylko regulują poziom cukru we krwi, ale również mogą ograniczać wchłanianie tłuszczów.
Ponadto guawa zawiera dużo błonnika, ok. 5 g na 100 g owoców. To przepis na prawidłową pracę układu pokarmowego i zmniejszenie ryzyka zaparć. To również, w połączeniu z dużą dawką potasu, może sprzyjać odchudzaniu.
Jak widać, lista zalet guawy jest dość długa. To dlatego guawę zalicza się do tzw. żywności funkcjonalnej, gdyż – poza dostarczaniem składników odżywczych i energii, poprawia samopoczucie i stan zdrowia, zmniejszając ryzyko zachorowania na niektóre dolegliwości.