Oczyszcza, jest bogata w witaminy i zalecana przy miażdżycy. Wystarczą trzy łyżki dziennie
Oliwę z oliwek można dodać do wszystkich rodzajów potraw. A jej największe korzyści to te, które dotyczą zdrowia. Choć jej ceny rosną, wyjaśniamy, dlaczego warto zainwestować w ten produkt.
Zmniejsza ryzyko raka, miażdżycy i cukrzycy
Można dodać ja do dań gotowanych, makaronu, sałatki, jako składnik wypieków lub po prostu skropić nią chleb. Oliwa oliwek to zdrowy produkt, który powinien gościć w każdej kuchni. Najlepiej sięgać po tę z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin, ponieważ ma w sobie więcej składników odżywczych niż oliwa rafinowana
Oliwa z oliwek jest dobra dla zdrowia serca. Jej spożywanie obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, dlatego, że zawarte w niej związki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegają stwardnieniu tętnic.
Co więcej, zastąpienie mniej zdrowych tłuszczów oliwą, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru.
To "złoto w płynie" zmniejsza stany zapalne, które prowadzą do wielu chorób przewlekłych. Jest również bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają lub spowalniają uszkodzenie komórek.
Składniki odżywcze zawarte w oliwie z oliwek mogą zwalczać szkodliwe bakterie takie jak Helicobacter pylori. W połączeniu z odpowiednim odżywaniem ma właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne, które mogą wspomóc pracę wątroby.
Dobra dla jelit i zdrowia mózgu
Ten rodzaj tłuszczu jest podstawą jednej z najzdrowszych diet, czyli diety śródziemnomorskiej. Naukowcy odkryli, że osoby, które stawiają na ten jadłospis, mają znacznie mniejsze ryzyko rozwoju wielu nowotworów takich jak rak jelita grubego, rak trzustki czy rak piersi oraz cukrzycy typu 2.
Oliwę z oliwek lubi także mózg. Badania wykazały, że menu bogate w ten rodzaj tłuszczu może pozytywnie wpływać na myślenie, rozumienie i zapamiętywanie, a nawet może okazać się pomocne w profilaktyce choroby Alzheimera.
Płynny tłuszcz z oliwek docenią z pewnością osoby, które zmagają się z zaparciami, ponieważ spożywanie oliwy, może ułatwić oddawanie stolca.
Oliwa z oliwek należy do najczęściej fałszowanych produktów na sklepowych półkach, dlatego przy jej zakupie, warto zwrócić na jej typ i opakowanie. Jedynie oliwa extra virgin ma w sobie moc substancji korzystnych dla zdrowia, a ta zazwyczaj sprzedawana jest w butelkach z ciemnego szkła, które chronią ją przed światłem.
Po otwarciu oliwy, jej termin przydatności do spożycia wynosi trzy miesiące. Należy przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą.