Oczyszczają organizm i ułatwiają walkę z nadwagą. Jedz codziennie te niepozorne ziarenka

2024-01-18 16:48

Łączy nutę korzenną i gorzką. Może nie każdy je polubić, ale będzie to ze stratą dla zdrowia. Bo to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych właściwości. Małe, czarne ziarenka czarnuszki są sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami. Regulują poziom cukru we krwi, są pomocne w leczeniu grzybicy i pasożytów, ale także pomagają walczyć z nadwagą. Jak ją wprowadzić do codziennego jadłospisu?

Oczyszczają organizm i ułatwiają walkę z nadwagą. Jedz codziennie te niepozorne ziarenka
Autor: Getty Images Oczyszczają organizm i ułatwiają walkę z nadwagą. Jedz codziennie te niepozorne ziarenka

Charakterystyczny smak czarnuszki to połączenie nuty gorzkawej, korzennej z delikatnym pikanterią. Może on nie przypaść do gustu każdemu, ale rezygnacja z tej przyprawy to strata, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej prozdrowotne właściwości. Wśród nich wyróżniają się te wspierające odchudzanie. Podpowiemy, jak ją wprowadzić do codziennego menu.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Na co jest czarnuszka?

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to nie tylko wyjątkowa przyprawa dodająca potrawom charakterystycznego smaku, ale przede wszystkim skarbnica zdrowotnych korzyści. W jej małych, ciemnych ziarenkach ukryte są liczne antyoksydanty, w tym tymochinon, który ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie czarnuszki wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, wspiera procesy trawienne oraz przyspiesza metabolizm. Zawarte w niej oleje mają zdolność do łagodzenia objawów alergii oraz wspierania pracy wątroby. Czarnuszka to również naturalne wsparcie dla układu odpornościowego, dzięki czemu może być pomocna w sezonie przeziębień i grypy.

Na co pomaga czarnuszka?

Stałe włączanie czarnuszki do diety sprzyja zachowaniu odpowiedniej masy ciała i może przyspieszyć spalanie tłuszczu. Jest szczególnie zalecana dla osób borykających się z problemami tarczycy, co często wiąże się z trudnościami w utrzymaniu prawidłowej wagi. Dodatkowo czarnuszka doskonale wpływa na poziom cukru we krwi, co pośrednio wspiera procesy metaboliczne. Składnik, tymochinon, odpowiada za wiele z jej właściwości, w tym przyspieszenie trawienia i wsparcie dla wątroby.

Czy czarnuszka oczyszcza organizm?

Czarnuszka wspomaga w walce z grzybicą i pasożytami. W 2005 roku tureccy naukowcy dowiedli, że zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki są pomoce w zwalczaniu owsicy (niszczą jaja i dorosłe postaci owsików), a kolejne badania wykazały, że olej z nasion wspomaga również w walce z tasiemcem. 

Ponadto wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze. Badania wykazały, że może ograniczać rozrastanie się drożdżaków Candida Albicans, dzięki czemu zapobiega niektórym infekcjom grzybiczym. Olej z czarnuszki wykorzystywany jest również w kosmetycznych preparatach na grzybicę stóp czy paznokci.

W jakiej postaci najlepiej spożywać czarnuszkę?

Ta uniwersalna przyprawa dostępna jest zarówno w formie ziaren, jak i mielonej. Często spotykany jest też olej z czarnuszki, który zdaniem badaczy z Turcji i Bangladeszu, przy regularnym spożywaniu przyczynia się do spadku masy ciała. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością - rekomendowana dawka to 1 łyżeczka dziennie. Propozycje kulinarne z czarnuszką. Jeśli jesteś znudzony standardowymi kanapkami, spróbuj posypać je czarnuszką. Dobrze komponuje się też z daniami mięsnymi, zupami czy sałatkami. Miłośnicy jajecznicy z pewnością pokochają jej wersję z dodatkiem czarnuszki. A dla łasuchów - można ją dodać do naleśników czy innych deserów. Z czarnuszki można również przygotować nalewkę, która wzmacnia odporność.

Z jakimi innymi przyprawami łączyć czarnuszkę?

Chociaż wybór zależy od indywidualnych preferencji, czarnuszka doskonale łączy się z kminkiem, tymiankiem czy słodką papryką. Niektórzy wręcz zastępują nią tradycyjny pieprz, podkreślając jej unikalny smak.

Czarnuszka przeciwwskazania

Choć czarnuszka ma wiele właściwości prozdrowotnych, nie jest wolna od pewnych przeciwwskazań. Oto kilka z nich:

  • Ciąża i karmienie piersią: Spożywanie czarnuszki w dużych ilościach podczas ciąży jest niewskazane, ponieważ może wywołać skurcze macicy. Kobiety karmiące piersią również powinny zachować ostrożność, gdyż nie ma wystarczających badań potwierdzających bezpieczeństwo spożywania czarnuszki w tym okresie.
  • Choroby autoimmunologiczne: Osoby z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. stwardnienie rozsiane, powinny unikać czarnuszki, gdyż może ona dodatkowo stymulować układ odpornościowy.
  • Zaburzenia krzepnięcia: Czarnuszka może wpłynąć na czas krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe, mające zaburzenia krzepnięcia lub planujące zabiegi chirurgiczne, powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem.
  • Cukrzyca: Czarnuszka może obniżać poziom cukru we krwi. Osoby z cukrzycą powinny monitorować swój poziom glukozy i dostosować dawkę leków, jeśli zdecydują się na regularne spożywanie czarnuszki.
  • Nadciśnienie: Czarnuszka może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie i przyjmujące leki przeciwnadciśnieniowe powinny być ostrożne.
  • Chirurgia: Ze względu na wpływ czarnuszki na krzepnięcie krwi oraz ciśnienie, zaleca się przerwanie jej spożywania na kilka tygodni przed planowaną operacją.
  • Alergie: Osoby uczulone na czarnuszkę powinny unikać jej spożycia.

Zanim zdecydujesz się na stosowanie czarnuszki jako suplementu diety lub leczniczego środka, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą.