Odmiany papryki słodkiej i ostrej. Czym różni się papryka Tabasco od Habanero?
Czy wiesz, czym różnią się od siebie różne gatunki papryki? Po czym je rozpoznać i w jakich potrawach smakują najlepiej? Zobacz, czym różni się papryka Tabasco od Habanero i który rodzaj papryki jest najbardziej pikantny w Skali Scoville'a.
Europa zyskała paprykę dzięki pierwszej wyprawie Kolumba. Lekarz pokładowy mówił, że to pieprz ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego. Początkowo paprykę nazywano pieprzem hiszpańskim albo indiańskim. Szybko zawojowała Półwysep Pirenejski, gdzie uprawiano ją najpierw jako roślinę ozdobną i leczniczą, ale wkrótce doceniono też jej walory kulinarne.
W XVI w. znana była w Niemczech i Czechach, w XVII – na Węgrzech, w XVIII – także w Rosji. Dziś uprawia się ją głównie w klimacie gorącym i ciepłym – w Amerykach, na Antylach, w Afryce, Indiach, Chinach, Japonii, krajach śródziemnomorskich.
Papryka Bell
Bell – popularna papryka uprawiana w Polsce. Pochodzi z Meksyku, Środkowej i Południowej Ameryki. Czerwona, żółta, pomarańczowa, czekoladowa, liliowa, kremowa, fioletowa i zielona ma pękate, słodkie i soczyste strąki o świeżym orzeźwiającym smaku (0 SHU*). Można ją jeść na surowo, piec, gotować, smażyć. Nadaje się do sałatek, sosów, gulaszów.
Papryka Pimento
Pimento – czerwona papryka (długość strąków 7-10 cm), słodkawa i niezbyt ostra (100-500 SHU). Pochodzi z Ameryki Południowej. Niezastąpiony składnik kuchni portugalskiej i hiszpańskiej, dodaje się ją do paelli i tapas, grilluje, marynuje, nadziewa oliwki).
Papryka Anaheim
Anaheim znana też jako kalifornijskie chili pochodzi z Ameryki Południowej. Zielone strąki mają łagodny, słodki, lekko pikantny smak (500-2500 SHU, rośliny uprawiane w Meksyku nawet 4500-5000 SHU). Nadaje się do sosów, serów, dań z wieprzowiny, drobiu. Dobrze komponuje się z kukurydzą, jajkami, czarną fasolą, kminem i kolendrą. Strąki czerwone (popularne w Stanach Zjednoczonych) są słodsze od zielonych (1000-500 SHU), dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami, tacos, stekami, nadają się do zup.
Papryka Hungarian hot
Hungarian hot sprowadzona na Węgry ok. 1540 r. przez najeżdżających Turków, nadaje smaku kuchni węgierskiej, serbskiej i mołdawskiej. Słodko-ostra (1000-5000 SHU, według niektórych źródeł nawet do 15 000 SHU), delikatnie rozgrzewająca lub paląca ma wszechstronne zastosowanie (nadaje się do mrożenia), nie wymaga obierania.
Pasta Harissa
Nazwa tej pikantnej pasty wywodzi się od słowa „harrassa”, czyli „miażdżyć”, „rozcierać”, To ostra przyprawa będąca kwintesencją kuchni tunezyjskiej, gdzie dodaje się ją niemal do wszystkiego – potraw z kuskusem, makaronem, zup, kanapek. Podaje się też na przekąskę z oliwkami i oliwą, które nieco łagodzą piekący smak. Popularna w krajach Maghrebu i Armenii. Jej podstawą są palące papryczki piri-piri, nazywane afrykańskim diabłem, które uciera się z czosnkiem, kolendrą, kminkiem, kminem rzymskim oraz/ lub oliwą. Sprzedaje się ją w tubkach i puszkach. Miejscowi wolą robić harissę w domu.
Papryka Jalapeño
Jalapeño – nazwa pochodzi od meksykańskiego miasta Jalapa. Może mieć czerwone (nieco słodsze) lub bardziej popularne zielone strąki (2500- 5000 SHU). Doskonała do salsy, guacamole, chutneyów, zup, chleba, dipów, makaronów, serów. Najbardziej ostra jest jalapeño wędzona (chipotle) – 5000-10 000 SHU. Ma charakterystyczny słodko-dymny smak z nutą czekolady. Składnik sals, keczupów, marynaty do wieprzowiny (z oliwą, czosnkiem, solą).
Papryka Tabasco
Tabasco to małe czerwone lub żółte strączki, składnik sosu o tej samej nazwie. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ma ostry smak z owocową nutą (30 000-50 000 SHU), ale palenie szybko znika. Zaostrza smak potraw meksykańskich.
Pasta tabasco to rodzaj pikantnej przyprawy z papryki tabasco. Powstaje z naturalnych składników zgodnie z recepturą opracowaną przez Edmunda Mc Ilhenny’ego w 1868 r. (firma Mc Ilhenny od połowy XIX w. ma wyłączność na produkcję sosu). Dojrzałe papryki zmiażdżone z solą dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, a następnie są mieszane z octem winnym. Sos, sprzedawany w smukłych butelkach, jest popularny w Japonii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Singapurze, Kanadzie. Stosuje się go do marynowania i przyprawiania mięsa z grilla i potraw z fasoli. Jest składnikiem znanej na świecie Krwawej Mary (wódka z sokiem pomidorowym) i Wściekłego psa (wódka, sok malinowy lub z czarnej porzeczki).
Papryka Habanero
Habanero należy do najostrzejszych na świecie. Ma kulisty kształt i czerwony kolor, po ususzeniu – prawie czarny. Wchodzi w skład sosów, nadaje się do marynat, zmielona dodawana jest do przyprawy chili. Jej specjalna odmiana red savina habanero ma 577 000 SHU
Skala Scoville'a (SHU) określa stopień ostrości, im wyższa wartość, tym papryka bardziej pikantna.
miesięcznik "Zdrowie"