Owoce, które wspierają stłuszczoną wątrobę, w menu osoby z tym schorzeniem wymieniane są na samym końcu. Filarami diety osoby ze stłuszczeniem wątroby są:
- białko – zwłaszcza zwierzęce, wątroba potrzebuje go do regeneracji,
- węglowodany złożone, a wśród nich skrobia – przetwarzana jest ona w glikogen, który pomaga wątrobie utrzymać stały poziom cukru we krwi, zarówno w nocy, jak i w dzień,
- tłuszcze roślinne tłoczone zimno – są nośnikami witamin rozpuszczalnych w olejach: witaminy A, witaminy D, witaminy E, witaminy K.
Jak widzicie, w podanym wyżej spisie nie ma cukrów prostych, a wśród nich fruktozy, która jest składnikiem owoców. Cukry proste są bowiem dla otłuszczonej wątroby dodatkowym obciążeniem. Ich nadmiar powoduje, że w organizmie, a więc także i w wątrobie odkłada się więcej tłuszczu. Dlatego osobom, u których zdiagnozowano stłuszczenie wątroby zaleca się ograniczenie spożycia owoców do ok. 300 g na dobę i wyłączenie z menu soków owocowych.
To nie znaczy jednak, że osoby ze stłuszczoną wątrobą oraz te, które nie chcą dopuścić do stłuszczenia wątroby powinny profilaktycznie całkowicie zrezygnować z owoców. Wśród tak wielu owoców, które jemy są takie, które nie tylko nie obciążają stłuszczonej wątroby, ale i wspierają jej pracę.
Przedstawiamy 6 owoców, które pomagają wątrobie pracować, a które są dostępne w sklepach także jesienią i zimą.
Owoce wspierające wątrobę: jabłko
Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. Dziś wiadomo, że jabłka m.in.:
- zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych
- chronią przed zawałem i udarem
- nie dopuszczają do rozwoju raka jelita grubego
- wspierają pracę mózgu
- ułatwiają redukcję nadmiernej masy ciała u osób z nadwagą i chorych na otyłość
Jabłka to także jedne z najskuteczniejszych owoców w redukowaniu poziomu cukru we krwi. Jabłka zawierają też błonnik, który oczyszcza organizm – także i wątrobę – z toksyn. Podczas procesu trawienia, błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (np. kobalt) w nierozpuszczalne sole, które potem organizm wydala.
Pamiętajmy jednak, aby przy stłuszczonej wątrobie jeść jabłko obrane ze skórki i ugotowane, albo upieczone, aby jego strawienie nie obciążało dodatkowo wątroby.
Owoce wspierające wątrobę: cytryna
Cytryna już dawno utraciła koronę „królowej witaminy C”, ale jej inne, liczne właściwości są dla naszego organizmu nie do przeceniania.
Cytryna zawiera bowiem limonen – silny przeciwutleniacz, który, jak pokazały badania naukowe, niszczy komórki rakowe:
- nowotworów piersi
- nowotworów jamy ustnej
- nowotworów skóry
- nowotworów płuc
- nowotworów żołądka i okrężnicy
Ponadto, cytryna chroni przed zapaleniem stawów, przyspiesza metabolizm, a więc i ułatwia odchudzanie, a także wzmacnia naczynia krwionośne i system odpornościowy organizmu.
A co najważniejsze dla wątroby – cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i sam proces trawienia, przyśpieszając samooczyszczanie się organizmu.
Owoce wspierające wątrobę: pomarańcza
Pomarańcza, podobnie jak cytryna, zawiera sporo witaminy C, która jest cenionym antyoksydantem. A działanie witaminy C wzmacniają dodatkowo flawonoidy, których najwięcej znajdziecie w błonkach oddzielających poszczególne cząstki owocu.
Pomarańcza ma też dużo witamin z grupy B (także kwasu foliowego), które korzystnie wpływają na skórę i działają łagodząco na skołatane nerwy, a także potasu regulującego skutecznie ciśnienie krwi i pracę serca.
A co do wsparcia wątroby – pomarańcza przyśpiesza przemianę materii i przyczynia się do szybszego wypłukania toksyn z organizmu.
Owoce wspierające wątrobę: grejpfrut
Grejpfrut to kolejny cytrus, którego nie może zabraknąć na liście owoców pomagających wątrobie lepiej pracować.
Grejpfrut zawiera bowiem enzymy stymulujące te mechanizmy, które odpowiadają za usuwanie z wątroby tłuszczy i toksyn. Grejpfrut ma też kwas jabłkowy i karotenoidy, które oczyszczają i wzmacniają wątrobę, a także naringeninę, która wspiera proces usuwania kwasów tłuszczowych z organizmu.
Zwróćcie uwagę także na inne właściwości zdrowotne grejpfruta:
- skuteczne wzmacnianie odporności
- ochronę przed nowotworami: żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego i szyjki macicy
- przyśpieszanie przemiany materii
- zwiększanie poczucia sytości
- regulowanie poziomu cukru we krwi.
Owoce wspierające wątrobę: banan
Tak, to prawda, że banan ma wysoką tzw. wartość energetyczną, czyli jest bardzo kaloryczny, ale to jeden z najcenniejszych dla zdrowia owoców. To jeden z najlepszych naturalnych „dopalaczy”- produktów dodających energii. Banan zawiera też przeciwutleniacze, beta-karoten i wiele mikroelementów. Uważany jest za jedno z najbogatszych źródeł potasu, magnezu i żelaza.
Banan zawiera wprawdzie sporo cukrów prostych, przed którymi przestrzegamy na początku artykułu, ale ma też właściwości przeczyszczające i moczopędne. I to dzięki tym cechom skutecznie wspiera detoksykację i wątroby i całego organizmu.
Owoce wspierające wątrobę: kiwi
Kiwi pojawia się na naszej liście owoców pomagających pracować stłuszczonej wątrobie pracować za sprawą składnika o nazwie: pirolochinolinochinon (PQQ). Zawierają go także m.in.: natka pietruszki, zielona papryka i seler.
Badania naukowe udowodniły, że PQQ utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej i w wątrobie i całym organizmie. Dodatkowo, substancja ta chroni nasze komórki przez uszkodzeniem ich przez wolne rodniki.
Kiwi warto włączyć do diety jeszcze z kilku powodów. Ten niepozorny, często niedoceniany owoc m.in. przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i trójglicerydów, chroni przed chorobami serca i nowotworami, a także – dzięki witaminie C – wspiera organizm w walce z przeziębieniem.
Czytaj też: