Owoce, które wspierają stłuszczoną wątrobę
Owoce wspierające stłuszczoną wątrobę to temat kontrowersyjny. Owoce zawierają przecież fruktozę, której nadmiar powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Specjaliści ds. żywienia przestrzegają więc osoby ze stłuszczeniem wątroby, aby ograniczyli spożycie owoców pod każdą postacią. Są jednak takie owoce, których jedzenie przy stłuczeniu wątroby jest polecane. Które owoce skutecznie wesprą pracę stłuszczonej wątroby?
Owoce, które wspierają stłuszczoną wątrobę, w menu osoby z tym schorzeniem wymieniane są na samym końcu. Filarami diety osoby ze stłuszczeniem wątroby są:
- białko – zwłaszcza zwierzęce, wątroba potrzebuje go do regeneracji,
- węglowodany złożone, a wśród nich skrobia – przetwarzana jest ona w glikogen, który pomaga wątrobie utrzymać stały poziom cukru we krwi, zarówno w nocy, jak i w dzień,
- tłuszcze roślinne tłoczone zimno – są nośnikami witamin rozpuszczalnych w olejach: witaminy A, witaminy D, witaminy E, witaminy K.
Jak widzicie, w podanym wyżej spisie nie ma cukrów prostych, a wśród nich fruktozy, która jest składnikiem owoców. Cukry proste są bowiem dla otłuszczonej wątroby dodatkowym obciążeniem. Ich nadmiar powoduje, że w organizmie, a więc także i w wątrobie odkłada się więcej tłuszczu. Dlatego osobom, u których zdiagnozowano stłuszczenie wątroby zaleca się ograniczenie spożycia owoców do ok. 300 g na dobę i wyłączenie z menu soków owocowych.
To nie znaczy jednak, że osoby ze stłuszczoną wątrobą oraz te, które nie chcą dopuścić do stłuszczenia wątroby powinny profilaktycznie całkowicie zrezygnować z owoców. Wśród tak wielu owoców, które jemy są takie, które nie tylko nie obciążają stłuszczonej wątroby, ale i wspierają jej pracę.
Przedstawiamy 6 owoców, które pomagają wątrobie pracować, a które są dostępne w sklepach także jesienią i zimą.
Owoce wspierające wątrobę: jabłko
Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. Dziś wiadomo, że jabłka m.in.:
- zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych
- chronią przed zawałem i udarem
- nie dopuszczają do rozwoju raka jelita grubego
- wspierają pracę mózgu
- ułatwiają redukcję nadmiernej masy ciała u osób z nadwagą i chorych na otyłość
Jabłka to także jedne z najskuteczniejszych owoców w redukowaniu poziomu cukru we krwi. Jabłka zawierają też błonnik, który oczyszcza organizm – także i wątrobę – z toksyn. Podczas procesu trawienia, błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (np. kobalt) w nierozpuszczalne sole, które potem organizm wydala.
Pamiętajmy jednak, aby przy stłuszczonej wątrobie jeść jabłko obrane ze skórki i ugotowane, albo upieczone, aby jego strawienie nie obciążało dodatkowo wątroby.
Owoce wspierające wątrobę: cytryna
Cytryna już dawno utraciła koronę „królowej witaminy C”, ale jej inne, liczne właściwości są dla naszego organizmu nie do przeceniania.
Cytryna zawiera bowiem limonen – silny przeciwutleniacz, który, jak pokazały badania naukowe, niszczy komórki rakowe:
- nowotworów piersi
- nowotworów jamy ustnej
- nowotworów skóry
- nowotworów płuc
- nowotworów żołądka i okrężnicy
Ponadto, cytryna chroni przed zapaleniem stawów, przyspiesza metabolizm, a więc i ułatwia odchudzanie, a także wzmacnia naczynia krwionośne i system odpornościowy organizmu.
A co najważniejsze dla wątroby – cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i sam proces trawienia, przyśpieszając samooczyszczanie się organizmu.
Owoce wspierające wątrobę: pomarańcza
Pomarańcza, podobnie jak cytryna, zawiera sporo witaminy C, która jest cenionym antyoksydantem. A działanie witaminy C wzmacniają dodatkowo flawonoidy, których najwięcej znajdziecie w błonkach oddzielających poszczególne cząstki owocu.
Pomarańcza ma też dużo witamin z grupy B (także kwasu foliowego), które korzystnie wpływają na skórę i działają łagodząco na skołatane nerwy, a także potasu regulującego skutecznie ciśnienie krwi i pracę serca.
A co do wsparcia wątroby – pomarańcza przyśpiesza przemianę materii i przyczynia się do szybszego wypłukania toksyn z organizmu.
Owoce wspierające wątrobę: grejpfrut
Grejpfrut to kolejny cytrus, którego nie może zabraknąć na liście owoców pomagających wątrobie lepiej pracować.
Grejpfrut zawiera bowiem enzymy stymulujące te mechanizmy, które odpowiadają za usuwanie z wątroby tłuszczy i toksyn. Grejpfrut ma też kwas jabłkowy i karotenoidy, które oczyszczają i wzmacniają wątrobę, a także naringeninę, która wspiera proces usuwania kwasów tłuszczowych z organizmu.
Zwróćcie uwagę także na inne właściwości zdrowotne grejpfruta:
- skuteczne wzmacnianie odporności
- ochronę przed nowotworami: żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego i szyjki macicy
- przyśpieszanie przemiany materii
- zwiększanie poczucia sytości
- regulowanie poziomu cukru we krwi.
Owoce wspierające wątrobę: banan
Tak, to prawda, że banan ma wysoką tzw. wartość energetyczną, czyli jest bardzo kaloryczny, ale to jeden z najcenniejszych dla zdrowia owoców. To jeden z najlepszych naturalnych „dopalaczy”- produktów dodających energii. Banan zawiera też przeciwutleniacze, beta-karoten i wiele mikroelementów. Uważany jest za jedno z najbogatszych źródeł potasu, magnezu i żelaza.
Banan zawiera wprawdzie sporo cukrów prostych, przed którymi przestrzegamy na początku artykułu, ale ma też właściwości przeczyszczające i moczopędne. I to dzięki tym cechom skutecznie wspiera detoksykację i wątroby i całego organizmu.
Owoce wspierające wątrobę: kiwi
Kiwi pojawia się na naszej liście owoców pomagających pracować stłuszczonej wątrobie pracować za sprawą składnika o nazwie: pirolochinolinochinon (PQQ). Zawierają go także m.in.: natka pietruszki, zielona papryka i seler.
Badania naukowe udowodniły, że PQQ utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej i w wątrobie i całym organizmie. Dodatkowo, substancja ta chroni nasze komórki przez uszkodzeniem ich przez wolne rodniki.
Kiwi warto włączyć do diety jeszcze z kilku powodów. Ten niepozorny, często niedoceniany owoc m.in. przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i trójglicerydów, chroni przed chorobami serca i nowotworami, a także – dzięki witaminie C – wspiera organizm w walce z przeziębieniem.
Czytaj też: