Panna cotta to deser z gotowanej śmietanki. Kalorie, wartości odżywcze

2018-10-15 9:25

Panna cotta to pyszny deser z gotowanej śmietanki pochodzący z Włoch. Ten słodki deser podaje się z truskawkami, ale można go przygotować także na bazie innych owoców, a także czekolady, musu owocowego czy innych dodatków. Sprawdź, ile panna cotta ma kalorii i czy ma jakieś wartości odżywcze. Dowiedz się także, jak smakuje panna cotta w wersji fit.

Panna cotta to deser truskawkowy. Kalorie, wartości odżywcze
Autor: Getty images

Spis treści

  1. Panna cotta to deser z gotowanej śmietanki
  2. Panna cotta - czy jest zdrowa?
  3. Panna cotta fit (dietetyczna)
  4. Panna cotta wegańska

Panna cotta to tradycyjnie deser truskawkowy wywodzący się z północnych Włoch, który spożywa się na zimno. Jedna z legend głosi, że panna cotta została po raz pierwszy przygotowana przez w Langhe we włoskim regionie Piemont na początku XX wieku. Po raz pierwszy przepis na deser panna cotta pojawił się we włoskich książkach kucharskich w latach 60. XX wieku.

Panna cotta została wpisana w 2001 roku na listę tradycyjnych produktów spożywczych regionu Piemont i składa się ze śmietany, mleka, cukru, wanilii, żelatyny, rumu i karmelu. Obecnie jest bardzo popularna w całych Włoszech.

W podobny sposób przygotowuje się ją w Grecji, Francji i Anglii. Dotarła również do Stanów Zjednoczonych, gdzie zyskała popularność w latach 90. XX wieku. Obecnie panna cotta jest jednym z najchętniej wybieranych deserów na całym świecie.

Panna cotta to deser z gotowanej śmietanki

Panna cottę przygotowuje się ze śmietanki, mleka, żelatyny i cukru. Na początku podgrzewa się śmietankę z cukrem oraz z dodatkiem substancji aromatyzujących, np. wanilią oraz skórką cytryny. Po zagotowaniu dodaje się wcześniej rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość gotuje się przez kilka minut, ciągle mieszając.

Masę rozlewa się do okrągłych foremek i poddaje studzeniu przez kilka godzin. Gdy masa zastygnie, wyjmuje się ją z foremek tak, by spód stał się górną warstwą deseru.

Panna cottę podaje się zazwyczaj z truskawkami, choć można je zatsąpić także innymi owocami, np. malinami. Dodatkiem do tego deseru może być też mus owocowy, karmel lub gorąca rozpuszczona czekolada.

Warto wiedzieć

Panna cotta - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 175 kcal

Białko - 3,8 gTłuszcz - 10,5 gTłuszcze nasycone - 6,23 gTłuszcze jednonienasycone - 3,27 gTłuszcze wielonienasycone - 0,299 gWęglowodany - 17,9 gBłonnik - 1,3 gCholesterol - 36,6 mg

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Sód - 27,0 mg (2%)Potas -119,0 mg (3%)Wapń - 75,0 mg (6%)Fosfor - 59,0 mg (17%)Magnez - 11,0 mg (3%)Żelazo - 0,2 mg (2%)Cynk - 0,27 mg (2%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,023 mg (2%)Witamina B2 - 0,104 mg (8%)Niacyna - 0,11 mg (0,7%)Witamina B6 - 0,038 mg (3%)Witamina B12 - 0,2 µg (8%)Foliany - 8,67 µg (2%)Witamina A - 89,0 µg (10%)Witamina E - 0,28 mg (2%)Witamina C - 6,3 mg (7%)Witamina D - 0,076 µg (0,5%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Panna cotta - czy jest zdrowa?

Panna cotta jest dość kaloryczna, przede wszystkim dlatego, że jej głównym składnikiem jest śmietanka. Z tego względu deser ten zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych.

Panna cotta to również źródło cukru, którego spożywanie w nadmiarze wiąże się ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów.

Niestety deser ten nie jest najlepszym źródłem składników mineralnych i witamin. Spośród witamin i minerałów wyróżniają się jedynie fosfor i witamina A. Fosfor w tym deserze pokrywa 17% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej, a witamina A - 10%.

W zwiazku z tym tradycyjna panna cotta to deser, który powinniśmy spożywać okazjonalnie. Nie powinien on być stałym elementem diety.

CZYTAJ TEŻ:

Panna cotta fit (dietetyczna)

Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, panna cottę można przygotować w wersji dietetycznej. Zamiast śmietanki świetnie sprawdzi się jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego. Cukier natomiast możemy zastąpić miodem. Idealnymi dodatkami są świeże owoce lub samodzielnie przygotowane musy owocowe.

Żelatynę należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a po ostygnięciu dodać ją do wymieszanego z miodem (lub ewentualnie wanilią) jogurtu. Całość należy wymieszać, a gotową msę wyłożyć do foremek i schłodzić. Po zastygnięciu wyjąć z foremek i podawać ze świeżymi owocami lub musami owocowymi.

Panna cotta wegańska

Panna cotta świetnie smakuje również w wersji wegańskiej. Bazą do przygotowania deseru jest mleko kokosowe, agar oraz syrop z agawy, syrop klonowy lub cukier. Można też wykorzystać inne mleko roślinne, np. mleko migdałowe lub mleko sojowe.

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.