Parmezan: ser z krowiego mleka. Ile ma kalorii?
Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z mleka krowiego. Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez jego charakterystycznego smaku. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma parmezan, ile ma kalorii, jakie znalazł zastosowanie w kuchni oraz poznaj jego cenę.
Spis treści
- Ser parmezan
- Parmezan: wartości odżywcze i walory zdrowotne
- Parmezan: zastosowanie w kuchni
- Jak przechowywać parmezan?
Ser parmezan
Parmezan, inaczej Parmigiano Reggiano, jest serem podpuszczkowym produkowanym w ograniczonym obszarze geograficznym północnych Włoch, gdzie od dawna znajduje zastosowanie w kuchni i docenia się go wartości odżywcze.
Jak wygląda produkcja parmezanu?
Parmezan to bardzo twardy ser wytwarzany z surowego mleka krowiego pochodzącego wyłącznie od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Mleko poddaje się działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania serowych grudek.
W kolejnym etapie jest przenoszony do solanek na 23 dni, następnie trafia do dojrzewalni, gdzie pozostaje przez 1 rok (uzyskujemy ser młody, 2 lata (stary) lub 3 lata (ser bardzo stary).
Między innymi od czas dojrzewania zależy cena parmezanu. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Oryginalny parmezan ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta.
Parmezan: wartości odżywcze i walory zdrowotne
Parmezan jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka (35,71 g/100 g), które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie. Bierze udział w regulacji ekspresji genów oraz procesów metabolicznych, wchodzi w skład układów enzymatycznych, bierze udział w procesach odporności komórek oraz uczestniczy w transporcie tlenu oraz w procesach widzenia.
Parmezan to produkt łatwostrawny, o wysokiej zawartości białka, wapnia, z możliwym działaniem probiotycznym i prebiotycznym.
Białko wpływa także na równowagę fizjologiczną wapnia, a odpowiednia podaż białka wiąże się z prawidłowym wzrostem kośćca u dzieci oraz utrzymania masy kostnej u osób starszych.
Parmezan to świetne źródło wapnia (1250 mg/100 g) - 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad stu proc. Wapń uczestniczy w budowie i metabolizmie kości i zębów. Odpowiednia podaż wapnia w młodym wieku zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy w wieku późniejszym.
Ponadto wapń uczestniczy w procesach kurczliwości mięśni, przewodzeniu bodźców nerwowych. Ponadto bierze udział w krzepnięciu krwi oraz zapewnia prawidłową pracę serca.
W parmezanie znajdziemy również sporą ilość witaminy A (40 µg/100 g) odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie, zapewniającej prawidłowy stan skóry, chroniącej DNA przed uszkodzeniami ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.
Niestety, parmezan jest produktem o wysokiej zawartości sodu (1714 mg/100 g), który przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, chorób serca i udaru mózgu. Ze względu na dużą zawartość sodu z parmezanu powinny zrezygnować osoby z chorobami serca oraz nadciśnieniem tętniczym.
100 g parmezanu to 429 kcal
Poza tym parmezan zawiera:
- Białko - 35,71 g
- Tłuszcz - 28,57 g
- Tłuszcze nasycone - 17,86 g
- Cholesterol - 71,0 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
- Wapń - 1250 mg (125 %)
- Sód - 1714 mg (116%)
- Fosfor - 700 mg (100 %)
- Potas - 600 mg (13%)
- Magnez - 40 mg (10 %)
- Żelazo - 5 mg (50%)
- Cynk - 3 mg (27%)
- Miedź - 0,02 mg (2%)
Witaminy
- Niacyna - 0,2 mg (1%)
- Witamina B1 - 0,05 mg (4%)
- Witamina B2 - 0,05 mg (4%)
- Witamina B6 - 0,1 mg (8%)
- Witamina B12 - 1,1 µg (46%)
- Witamina K - 0,4 µg (0,6%)
- Witamina A - 40 µg (4%)
Źródło: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ
Przepis na chipsa z parmezanu
Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować
Parmezan: zastosowanie w kuchni
Parmezan charakteryzuje się ostrym, dojrzałym smakiem i zapachem, jasnożółtą barwą oraz bardzo twardą konsystencją.
Dwuletni parmezan jest wykorzystywany jako dodatek do zimnych potraw: sałatek, past, jak również do dań na ciepło: pizzy, potraw z makaronem, flaków, omletów. Parmezanu raczej nie podaje się na desce serów.
Młody parmezan podaje się do wina, w połączeniu z jabłkami czy konfiturami zaś bardzo stary z suszonymi figami lub śliwkami oraz orzechami.
Jak przechowywać parmezan?
Parmezan najlepiej kupić w kawałku owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową. Parmezan w lodówce powinien leżeć w jej najchłodniejszej części, czyli na górnej półce. Może tam leżeć nawet 2 miesiące. Jednak z czasem staje się coraz bardziej suchy i twardy za każdym razem, gdy zawija się go ponownie.
Grana padano a parmezan
Oryginalny parmezan ma ciemną skórkę, posiada informację o miesiącu produkcji oraz numerze indentyfikacyjnym producenta. Na rynku znajdują się również imitacje parmezanu. Parmezan można pomylić np. z serem grana padano.
Różnica między grana padano a parmezanem jest mleku wykorzystywanym do produkcji. W Polsce ten rodzaj sera jest często mylony z parmezanem, pomimo tego, że oba pachną i smakują zupełnie inaczej.
Cena parmezanu
Parmezan to ser bardzo drogi. Za kilogram parmezanu musimy zapłacić od 100 do 125 zł za kilogram. Za polskie odpowiedniki parmezanu zapłacimy od 20 do 30 zł za kilogram.
Przepis na tagliatelle z brokułem, pesto i parmezanem
Źródło: x-news.pl/Agencja TVN