Brudna 12 - uważaj na te warzywa i owoce. Mają najwięcej pestycydów

2022-04-14 8:23

Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana co roku przez amerykańską organizację EWG. Budzi ona nie lada sensację, jednak okazuje się, że ranking nie jest przygotowany rzetelnie i powinniśmy do niego podchodzić sceptycznie.

Brudna 12 - warzywa i owoce, które zawierają najwięcej pestycydów
Autor: Getty Images Powstaje Krajowa Grupa Spożywcza

Spis treści

  1. Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami
  2. Brudna Dwunastka 2022 - lista
  3. Czysta piętnastka
  4. Ile chemii jest w warzywach i owocach?
  5. Jak unikać pestycydów?
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów - substancji stosowanych w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów.

Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami

EWG (Enviromental Working Group) co roku publikuje listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Brudna Dwunastka 2022 - lista

W 2022 roku na liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:

  1. truskawki
  2. szpinak
  3. jarmuż
  4. nektarynki
  5. jabłka
  6. winogrona
  7. papryka (także ostra)
  8. wiśnie i czereśnie
  9. brzoskwinie
  10. gruszki
  11. seler
  12. pomidor.

Należy mieć na uwadze, że wszystkie nieobrane owoce czy warzywa są narażone na kontakt z pestycydami. EWG stwierdziła, że 90 proc. próbek pobranych z owoców z "parszywej 12" zawierała co najmniej dwa pestycydy.

Czysta piętnastka

Obok "brudnej dwunastki" Enviromental Working Group przygotowuje też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to: 

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananas
  4. Cebula
  5. Papaja
  6. Słodki groszek (mrożony)
  7. Szparagi
  8. Melon miodowy
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Grzyby
  12. Kantalupa
  13. Mango
  14. Arbuz
  15. Słodkie ziemniaki

Ile chemii jest w warzywach i owocach?

Konsumenci często obawiają się obecności środków ochrony roślin w żywności. Tymczasem, wyniki krajowego monitoringu wskazują, że w połowie próbek nie wykrywa się pozostałości środków ochrony roślin, a pozostała większość spełnia określone prawem normy (NDP, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości).

Źródło: Youtube.com/newsrm.tv

Warto wiedzieć

Jak unikać pestycydów?

  • jedz warzywa i owoce sezonowe
  • kupuj lokalne produkty
  • myj dokładnie warzywa i owoce
  • jeśli masz ku temu warunki, załóż własny warzywno-owocowy ogródek
  • staraj się obierać warzywa i owoce ze skórki