Brudna 12 - uważaj na te warzywa i owoce. Mają najwięcej pestycydów
Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana co roku przez amerykańską organizację EWG. Budzi ona nie lada sensację, jednak okazuje się, że ranking nie jest przygotowany rzetelnie i powinniśmy do niego podchodzić sceptycznie.
Spis treści
- Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami
- Brudna Dwunastka 2022 - lista
- Czysta piętnastka
- Ile chemii jest w warzywach i owocach?
- Jak unikać pestycydów?
Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów - substancji stosowanych w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów.
Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.
Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami
EWG (Enviromental Working Group) co roku publikuje listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).
Brudna Dwunastka 2022 - lista
W 2022 roku na liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:
- truskawki
- szpinak
- jarmuż
- nektarynki
- jabłka
- winogrona
- papryka (także ostra)
- wiśnie i czereśnie
- brzoskwinie
- gruszki
- seler
- pomidor.
Należy mieć na uwadze, że wszystkie nieobrane owoce czy warzywa są narażone na kontakt z pestycydami. EWG stwierdziła, że 90 proc. próbek pobranych z owoców z "parszywej 12" zawierała co najmniej dwa pestycydy.
Czysta piętnastka
Obok "brudnej dwunastki" Enviromental Working Group przygotowuje też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to:
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananas
- Cebula
- Papaja
- Słodki groszek (mrożony)
- Szparagi
- Melon miodowy
- Kiwi
- Kapusta
- Grzyby
- Kantalupa
- Mango
- Arbuz
- Słodkie ziemniaki
Ile chemii jest w warzywach i owocach?
Konsumenci często obawiają się obecności środków ochrony roślin w żywności. Tymczasem, wyniki krajowego monitoringu wskazują, że w połowie próbek nie wykrywa się pozostałości środków ochrony roślin, a pozostała większość spełnia określone prawem normy (NDP, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości).
Źródło: Youtube.com/newsrm.tv
Jak unikać pestycydów?
- jedz warzywa i owoce sezonowe
- kupuj lokalne produkty
- myj dokładnie warzywa i owoce
- jeśli masz ku temu warunki, załóż własny warzywno-owocowy ogródek
- staraj się obierać warzywa i owoce ze skórki