Pędy bambusa – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze, właściwości
Pędy bambusa mają delikatny, słodko-gorzki smak, a znamy je głównie z dań kuchni chińskiej i japońskiej. Mimo tego, że bambus naturalnie u nas nie rośnie, to warto o nim pamiętać i wprowadzić go do naszego menu. Pędy bambusa są zdrowe i łatwo dostępne.
Pędy bambusa są bardzo popularne w krajach Azjatyckich. W Polsce znamy je z potraw kuchni chińskiej lub japońskiej, znajdziemy je w sushi, sosach warzywnych, a także kupimy je w sklepie - w puszce lub w słoiku. Pędy bambusa są nietrwałe i łatwo uszkadzają się w trakcie transportu, zatem dostępne będą tylko w formie przetworzonej, czyli w zalewie.
Czy warto jeść pędy bambusa? Tak. Są one bardzo zdrowe, jednak należy pamiętać, że na 1575 znanych gatunków bambusa, 110 gatunków jest jadalnych. Lepiej zatem nie eksperymentować samemu w domu z hodowlą, bowiem surowe mogą zawierać cyjanek.
Pędy bambusa są bardzo zdrowe. W przyrodzie są przysmakiem pand.
Spis treści
- Pędy bambusa - co zawierają?
- Pędy bambusa - wygląd i smak
- Pędy bambusa - przepis na tofu z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
Pędy bambusa - co zawierają?
Pędy bambusa zawierają:
- błonnik pokarmowy - odpowiada on za uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, pomaga w odchudzaniu (niwelując uczucie głodu);
- witaminę A, która wspiera układ odpornościowy, poprawia wzrok, a także może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Witamina A uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych organizmu;
- witaminy z grupy B (B2 - ryboflawinę, B3 - niacynę i B9 - kwas foliowy). Każda z tych witamin jest bardzo ważna - B2 jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi, wspiera układ odpornościowy, a także pomaga w przypadku zmęczonych oczu. B3 jest z kolei odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu (a także układu nerwowego). Kwas foliowy zapobiega anemii, jest szczególnie ważny u kobiet w ciąży - jego niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu;
- witaminę E - opóźnia proces starzenia się skóry, chroni przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek (niszczy wolne rodniki);
- potas - odpowiedzialny za poprawną pracę układu krwionośnego, pomagający w regulacji ciśnienia tętniczego,
- sód - wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe, jego niedobór przyczynia się do rozcieńczenia krwi, a także do odwodnienia organizmu;
- wapń - szczególnie groźny jest niedobór wapnia - objawia się skurczami mięśni, bólami w stawach, mrowieniem i drętwieniem kończyn oraz zwolnieniem tętna. Brak pierwiastka powoduje także stany lękowe;
- magnez - usprawnia pracę układu nerwowego i pomaga zapobiegać chorobom serca;
- cynk - uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega infekcjom,
- selen, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
- związki fitochemiczne - lignany, które mogą pomóc w walce z rakiem, bakteriami, grzybami i wirusami;
- kwasy fenolowe, które mają własności przeciw utleniające i przeciwzapalne.
Pędy bambusa - wygląd i smak
Pędy bambusa mają żółtawą lub kremową barwę, bardzo przypominają białe szparagi. Przed zjedzeniem należy zdjąć z nich osłonki a następnie poddać obróbce termicznej. Wystarczy je gotować przez pół godziny.
Surowe pędy bambusa są ciężkostrawne.
Pędy bambusa - przepis na tofu z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- tofu,
- marchewka,
- czerwona papryka,
- cebula,
- czosnek,
- puszka pędów bambusa,
- pomidory krojone,
- sos sojowy,
- pół szklanki soku z ananasa (ewentualnie z pomarańczy),
Przygotowanie:
- Tofu kroimy w plastry i obtaczamy w przyprawach: papryce, pieprzu i soli.
- Cebulkę trzeba pokroić i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Kiedy cebulka się zeszkli - dodać tofu i smażyć przez kilka minut.
- Dodać pokrojoną marchew, paprykę, smażyć nadal.
- Dodać sok ananasowy, pół szklanki wody, pomidory, sos sojowy i pół łyżeczki cukru.
- Podawać z ryżem.