Pieprz - rodzaje, właściwości i zastosowanie
Pieprz to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Mało kto wie, że pieprz ma także właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego, a także przyspiesza odchudzanie. Sprawdź, jakie jeszcze działanie lecznicze ma pieprz.
Spis treści
- Pieprz - rodzaje
- Pieprz - właściwości zdrowotne
- Pieprz przyspiesza przemianę materii i wzmacnia odporność
- Pieprz – cena, gdzie kupić?
Pieprz to przyprawa znana na całym świecie, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Pieprz oddaje się do zup, sosów oraz potraw z mięs, warzyw i ryb. Na bazie pieprzu przyrządza się także wytrawną nalewkę - pieprzówkę, którą stosuje się przy problemach żołądkowych. Pieprz ma bowiem liczne właściwości lecznicze.
Pieprz - rodzaje
Istnieje wiele gatunków pieprzu. Różnią się one kolorem oraz stopniem dojrzałości owocu. Warto wiedzieć, że pieprz biały, czerwony, zielony i czarny są owocami jednej rośliny.
- pieprz czarny – to niedojrzałe owoce, które suszy się na słońcu, a następnie poddaje fermentacji. Dzięki temu procesowi osiągają charakterystyczny czarny kolor. Pieprz czarny jest najostrzejszym i najbardziej aromatycznym rodzajem pieprzu
- pieprz biały – są to dojrzałe owoce pieprzu. Po zebraniu moczy się je i usuwa z nich wierzchnią warstwę, a następnie suszy do uzyskania białego koloru. Pieprz biały ma dość intensywny aromat, jednak jego smak jest nieco delikatniejszy niż pieprzu czarnego
- pieprz zielony – to niedojrzałe ziarna. Aby zachowały zielony kolor, nie suszy się ich na słońcu, tylko w niskich temperaturach. Można go również konserwować w solance, a także marynować w kwasie mlekowym lub octowym. Pieprz zielony jest jedną z najbardziej łagodnych odmian pieprzu
- pieprz czerwony (zwany także różowym), to dojrzałe owoce pieprzu. Z ziaren nie pozbawia się otoczek, tylko marynuje w solance lub occie. Jego smak zbliżony jest do pieprzu zielonego. Wyróżnia się lekko żywicznym aromatem.
- pieprz cytrynowy – jest to połączenie pieprzu białego lub pieprzu czarnego z kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu ma on charakterystyczny żółty kolor i lekko cytrynowy aromat
Potocznie mianem pieprzu czerwonego nazywane są nasiona peruwiańskiego i brazylijskiego drzewa pieprzowego. Są one łudząco podobne do pieprzu czerwonego.
Bardzo często czerwonym pieprzem nazywany jest także pieprz kajeński (cayenne). Pieprz cayenne jest natomiast odmianą owoców papryki rocznej. W sklepach często można spotkać te produkty pod mylną nazwą „pieprz czerwony”, dlatego też warto dokładnie sprawdzać, co kupujemy.
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Źródło: lifestyle.newseria.pl
Pieprz przyspiesza przemianę materii i wzmacnia odporność
Pieprz - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne pieprzu wynikają z zawartości piperyny - alkaloidu, który występuje w wierzchniej warstwie skórki pieprzu.
Dzięki niej pieprzowi są przypisywane właściwości odchudzające. Piperyna powoduje wzmożoną emisję energii cieplnej przez organizm, skutkiem czego jest intensywniejsze spalanie i zwiększone zużycie zapasów tłuszczowych.
Piperyna spowalnia także proces powstawania nowych komórek tłuszczowych. Poza tym pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Jednak uwaga - proces ten może powodować także wzmożone łaknienie.
Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Zwiększa również absorpcję kurkuminy o 2000%, dzięki czemu działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm. Ponadto wykazano działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny. Działa również moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Piperyna jest także bardzo silnym antyoksydantem. Ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Ponadto piperyna zwiększa poziom melanocytów w organizmie, dlatego też wskazana jest szczególnie osobom cierpiącym na bielactwo.
CZYTAJ TEŻ:
- KAPSAICYNA nie tylko na odchudzanie - właściwości zdrowotne i zastosowanie kapsaicyny
- Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru
- Cynamon - właściwości lecznicze
Pieprz – skutki uboczne
Pieprz jest bezpieczną przyprawa, która nie powoduje skutków ubocznych, jeśli jest spożywana w umiarkowanych ilościach. Nie należy spożywać go w nadmiarze - dotyczy to zwłaszcza suplementów zawierających piperynę. Zbyt duża ilość tej substancji w organizmie może doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka, a w konsekwencji bóle brzucha.
Pieprz – cena, gdzie kupić?
Dawniej pieprz był wysoko cenioną przyprawą, a co za tym idzie - bardzo drogą. Obecnie jednak jest na tyle powszechny, że jego cena jest stosunkowo niska. Za 1 kg pieprzu mielonego trzeba zapłacić ok. 92 zł, co daje średnio 2 zł za opakowanie 20 g.