PIWO pite z umiarem wpływa na KREATYWNOŚĆ
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Illinois przekonują, że picie piwa w rozsądnych ilościach nie tylko nie jest szkodliwe, ale też pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu.
Uczestników badania podzielono na dwie grupy - jedna z nich piła piwo, druga – wodę. Badani brali udział w grze słownej polegającej na dobraniu do podanego słowa kilku innych, razem tworzących logiczną skojarzeniowo całość. Jak się okazało grupa „piwoszy” miała o wiele lepsze wyniki od grupy „wodnej” - z większą łatwością dobierała właściwe określenia, a co więcej - robiła to znacznie szybciej (średnio o 3 sekundy). Naukowcy określili najbardziej „kreatywny” poziom alkoholu na w granicach 0,7-0,8 promila.
Piwo a zdrowie
Jak się okazuje picie piwa nie tylko sprzyja kreatywności, ale może też mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Regularnie spożywanie piwa (nie więcej niż 0,33 l dziennie) może obniżyć nawet o 50 proc. ryzyko zatrzymania akcji serca u osób starszych. Badania przeprowadzone w Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii wykazały, że niewielkie ilości piwa działają antyzapalnie i mogą obniżyć ryzyko powstania chorób układu krążenia. Co więcej - u osób pijących nie więcej niż jedno piwo dziennie zmniejsza się ryzyko udaru mózgu. Alkohol bowiem rozrzedza krew, zapobiegając tym samym powstaniu zakrzepów.
Właściwości odżywcze piwa
Specjaliści twierdzą, iż piwo jest zdrowe, bowiem:
- nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu
- nie zawiera azotanów
- nie zawiera kofeiny
- w 92 procentach składa się z wody
- jest bogatym źródłem magnezu, selenu, potasu, fosforu, biotyny, witamin z grupy B, a szczególnie niacyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i pirydoksyny
Dodatkowe atuty bursztynowego trunku
Wśród innych zalet piwa często wymieniane są: profilaktyka chorób serca - umiarkowane spożycie alkoholu jest źródłem „dobrego cholesterolu” w surowicy krwi zapobieganie utracie gęstości mineralnej kości zachowanie sprawności umysłowej u starszych kobiet zmniejszenie ryzyka powstawania kamieni nerkowych zmniejszenie poziomu stresu działanie antynowotworowe. Chmiel wykorzystywany w produkcji piwa, zawiera w sobie flawonoid mający działanie antynowotworowe – ksantohumnol spowolnienie procesów starzenia.
Kiedy nie wolno pić piwa
Jak każdy alkohol, również piwo nie jest dla każdego. Piwa nie powinny pić także osoby chore na cukrzycę, podagrę, wrzody żołądka, marskość wątroby czy ostre zapalenie trzustki. Picia piwa muszą wystrzegać się też kobiety w ciąży i karmiące piersią. Alkohol przenika bowiemprzez barierę krew-łożysko oraz do mleka matki. Warto też pamiętać o tym, że picie piwa sprzyja tyciu. Szklanka piwa to około 120 kcal.