Po te ryby sięgają ludzie, którzy dożywają setki. Znajdziesz je w każdym markecie
O tym, jak zdrowe są ryby wie już chyba każdy. Nowe badanie wykazuje jednak, że powinniśmy zastanowić się jeśli chodzi o ich rodzaje. Niewielkie ryby spożywane w całości powiązano bowiem ze zmniejszeniem śmiertelności i ryzyka nowotworu.
Nowe badanie może zaskakiwać. Czy to japoński sekret długowieczności?
Japonia jest krajem, gdzie ludzie żyją najdłużej. Może być to powiązane z wieloma różnymi czynnikami. Nowe badanie jednak znalazło dowody, które łączą spożycie małych ryb w całości ze zmniejszonym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny oraz wystąpienia raka u Japonek. Badanie zostało przeprowadzone przez dr Chinatsu Kasaharę, profesora nadzwyczajnego Takashiego Tamurę i profesora Kenji Wakai z Wyższej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Nagoya w Japonii, a jego wyniki opublikowano w czasopiśmie Public Health Nutrition.
Japończycy często zajadają się małymi rybami, również przygotowanymi w całości. Wśród nich wymienia się: gromadnika atlantyckiego, stynkę japońską oraz... sardynki. Powszechną praktyką jest tam jedzenie ich razem z głową, narządami i kośćmi, które są niezwykle bogate w mikroelementy, jak wapń i witamina A.
Główny badacz, dr Kasahara zaznaczył, że wcześniejsze badania wykazały ochronny wpływ spożycia ryb na stan zdrowia w tym ryzyko śmiertelności. Niewiele badań skupiało się jednak właśnie na wpływie niewielkich ryb na zdrowie. Badacz zainteresował się tym dlatego, że od dzieciństwa miał w zwyczaju zajadać się nimi, a teraz karmi nimi swoje własne dzieci.
Śmiertelność a spożycie małych ryb. To może wydłużyć życie
Zespół badaczy sprawdził powiązanie pomiędzy spożywaniem małych ryb a śmiertelnością wśród Japończyków. W badaniu wzięło udział 80 802 uczestników w wieku od 35 do 69 lat z całej Japonii.
Na początku oceniona została częstotliwość spożywania małych ryb. W ciągu trwającej 9 lat obserwacji, odnotowano 2482 zgony osób objętych badaniem. 60 proc. z nich było powiązanych z chorobą nowotworową.
Jednym z najbardziej zaskakujących wniosków z wyciągniętych z badania, było znaczne zmniejszenie zgonów z jakiejkolwiek przyczyny wśród kobiet, które regularnie jadły niewielkie ryby.
Po uwzględnieniu czynników mogących wpływać na śmiertelność, jak wiek, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, BMI oraz przyjmowanie składników odżywczych, naukowy odkryli, że w przypadku kobiet biorących udział w badaniu, które często jadły małe ryby, ryzyko śmierci było mniejsze. Z jakiejkolwiek przyczyny.
Jeśli chodzi o mężczyzn, to ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wykazywało podobną tendencję, jak u kobiet, choć mniej istotnie statystycznie. Badacza zakładają, że znaczenie mogą mieć czynniki niemierzone w badaniu, jak wielkość porcji małych ryb.
Małe ryby są łatwe do spożycia przez każdego i można je spożywać w całości, łącznie z głową, kośćmi i narządami. Składniki odżywcze i substancje fizjologicznie czynne charakterystyczne dla małych ryb mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia
- wyjaśnia dr Kasahara.