Pomidory na śniadanie? To nie zawsze dobry wybór. Sprawdź, dlaczego
Sezon na pomidory w pełni. Nic więc dziwnego, że te pyszne warzywa królują na naszych stołach. Świetnie smakują na kanapkach oraz idealnie nadają się jako składnik sałatek, zup czy przetworów. Okazuje się jednak, że nie wszyscy powinni jeść pomidory z rana. Mogą źle wpływać na żołądek.
Właściwości zdrowotne pomidorów
Pomidory są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A, C, K , B6, cynk, żelazo, potas, miedź, beta-karoten oraz mangan. Są również źródłem likopenu, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów.
Dzięki zawartości wielu składników odżywczych, pomidory wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko zawału serca, niszczą wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, stymulują produkcję kolagenu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Te warzywa, ze względu na małą kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, mogą być składnikiem diety odchudzającej.
Te osoby nie powinny jeść pomidorów, zwłaszcza na czczo
Jednak, mimo tylu zalet, pomidory mogą również zaszkodzić. Na te warzywa powinny uważać w szczególności osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz osoby z anemią wynikającą z niedoboru kwasu foliowego i żelaza. Ze względu na zawartość taniny, pomidory mogą przyczynić się do ograniczenia prawidłowego wchłaniania żelaza.
Ponadto, spożywanie taniny rano nie jest wskazane w przypadku osób z problemami ze strony układu pokarmowego. Pacjenci cierpiący na refluks oraz wrzody żołądka powinni unikać jedzenia pomidorów na czczo. Wszystko ze względu na zawartość taniny, która może podnosić kwasowość w żołądku, powodując podrażnienia jego ścian. W efekcie pacjent może odczuwać ból żołądka, zgagę, pieczenie w mostku oraz mdłości.
„Wiele osób doświadcza zgagi po spożyciu pomidorów z powodu ich silnej kwasowości. Ludzki przewód pokarmowy wytwarza kwas żołądkowy, który rozkłada pokarmy znajdujące się w żołądku, a spożywanie kwaśnych pokarmów, takich jak pomidory, może powodować zgagę, ” mówi Kravitz dietetyk Ashley Kravitz, RD, właściciel Nutrition Specialists of New Jersey.
Polecany artykuł: