Właściwości zdrowotne pomidorów
Pomidory są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A, C, K , B6, cynk, żelazo, potas, miedź, beta-karoten oraz mangan. Są również źródłem likopenu, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów.
Dzięki zawartości wielu składników odżywczych, pomidory wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko zawału serca, niszczą wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, stymulują produkcję kolagenu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Te warzywa, ze względu na małą kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, mogą być składnikiem diety odchudzającej.
Te osoby nie powinny jeść pomidorów, zwłaszcza na czczo
Jednak, mimo tylu zalet, pomidory mogą również zaszkodzić. Na te warzywa powinny uważać w szczególności osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz osoby z anemią wynikającą z niedoboru kwasu foliowego i żelaza. Ze względu na zawartość taniny, pomidory mogą przyczynić się do ograniczenia prawidłowego wchłaniania żelaza.
Ponadto, spożywanie taniny rano nie jest wskazane w przypadku osób z problemami ze strony układu pokarmowego. Pacjenci cierpiący na refluks oraz wrzody żołądka powinni unikać jedzenia pomidorów na czczo. Wszystko ze względu na zawartość taniny, która może podnosić kwasowość w żołądku, powodując podrażnienia jego ścian. W efekcie pacjent może odczuwać ból żołądka, zgagę, pieczenie w mostku oraz mdłości.
„Wiele osób doświadcza zgagi po spożyciu pomidorów z powodu ich silnej kwasowości. Ludzki przewód pokarmowy wytwarza kwas żołądkowy, który rozkłada pokarmy znajdujące się w żołądku, a spożywanie kwaśnych pokarmów, takich jak pomidory, może powodować zgagę, ” mówi Kravitz dietetyk Ashley Kravitz, RD, właściciel Nutrition Specialists of New Jersey.
Polecany artykuł: