PORZECZKI dostarczają witaminy C, poprawiają cerę i ułatwiają trawienie
Porzeczki wyglądają niepozornie, jednak mają wiernych fanów. I słusznie, bo te owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Jedz je na surowo albo wypróbuj przepis na pyszną galaretkę z porzeczek.
Spis treści
W porzeczkach jest sporo fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, boru, cynku oraz manganu. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, są w ścisłej owocowej czołówce – garstka czarnych porzeczek zaspokaja dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka.
W skórce porzeczek znajdują się antocyjany – substancje skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli, przyczyny dolegliwości żołądkowych. Antocyjany działają też przeciwzapalnie, stąd napoje z czarnej porzeczki łagodzą bóle gardła. Dobre efekty daje poza tym popijanie ich po posiłku, bo ułatwiają trawienie.
Ze względu na spore ilości błonnika (ok. 4 g/100 g owoców) porzeczki pomagają też na zaparcia.
Co więcej, porzeczki działają korzystnie na cerę – witamina C i rutyna wzmacniają naczynka.
Czerwone lub czarne porzeczki to też niezastąpiony składnik dżemów, kompotów i dodatek do deserów. Wartościowe są zwłaszcza te przygotowywane bez gotowania, bo tracą znacznie mniej witamin.
Oto przepis na pyszną galaretkę z porzeczek:
Dzięki dużej zawartości pektyn porzeczki idealnie nadają się na naturalną galaretkę - nie trzeba do nich dodawać żelatyny. Czerwone lub czarne porzeczki opłucz i przelej wrzątkiem. Owoce nakładaj partiami na gazę i wyciskaj sok. Do soku wsyp cukier (na litr potrzeba 1,3 kg) i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż wszystko do wyparzonych słoików. Gdy po 24 godzinach galaretka stężeje, można ją przenieść do spiżarni.
Czarna porzeczka - gwiazda przetworów [WIDEO]
miesięcznik "Zdrowie"