Post w Wigilię: czy jest obowiązkowy? Jakie mięso można jeść w Wigilię?

2021-12-07 11:23

Czy w Wigilię można jeść mięso, czy trzeba pościć? A jeśli można jeść mięso w Wigilię, to jakie wybrać - drób, wołowinę, jagnięcinę? I jakie mięsne dania mogą gościć na wigilijnym stole? Niejedna osoba zadaje sobie takie pytania w okresie przedświątecznych zakupów i planowania Świąt. Warto zatem poznać na nie odpowiedź.

Post w Wigilię: czy jest obowiązkowy? Jakie mięso można jeść w Wigilię?
Autor: Getty Images

Post w Wigilię? Dla wielu osób to oczywiste, gdyż post - pojmowany jako powstrzymanie się od jedzenia pokarmów mięsnych - ma jednocześnie przygotować ciało i duszę na to, by godnie przeżyć Boże Narodzenie.

Zgodnie z uchwalonym w 1918 roku Prawem Kanonicznym katolików w wigilię Bożego Narodzenia obowiązywał post ścisły - dopiero wieczorem tego dnia można było zjeść jeden postny (a więc bezmięsny) posiłek.

Te zasady zostały jednak znacznie złagodzone, a współcześnie Kościół nie żąda od wiernych, by powstrzymywali się od jedzenia mięsa również w Wigilię Bożego Narodzenia - obowiązek zachowania postu w ten dzień zniesiono już w 1983 roku, wraz z wprowadzeniem nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego. 

W kościele katolickim post ścisły - zgodnie z obowiązującym obecnie Prawem Kanonicznym - wymagany jest od wiernych we Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą, natomiast w każdy piątek roku liturgicznego należy zachować tzw. post jakościowy. Dlatego w Wigilię można jeść mięso bez obawy, że popełnia się grzech.

Mimo to w Wigilię wiele osób nadal pości, chociaż jest to obecnie przede wszystkim polską tradycją. Do podtrzymywania tego zwyczaju zachęcają zresztą duchowni. Polscy biskupi w liście pasterskim z 2003 roku (dotyczącego przykazań kościelnych) napisali:

"Zachęcamy, zgodnie z postanowieniem II Polskiego Synodu Plenarnego, do zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w wigilię Bożego Narodzenia, ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce. Przypominamy też, że wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14. rok życia".

W wielu domach niejedzenie mięsa podczas kolacji wigilijnej wynika z długoletniej tradycji. 

A jakie dania z mięsem można przyrządzić na Wigilię, jeśli nie chcemy zanadto odchodzić od tradycji? Na wigilijnym stole tradycyjnie obecnych jest 12 potraw - wśród nich kapusta z grochem, świąteczna zupa grzybowa czy barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa, czy wigilijna ryba- zazwyczaj karp w galarecie lub ryba po grecku.

Świąteczne menu można wzbogacić np. domowym pasztetem drobiowym lub mięsnym, pierogami lub pasztecikami z mięsem, a do barszczu wigilijnego zamiast uszek podać krokiety z mięsem i grzybami. Alternatywą dla bezmięsnej kapusty wigilijnej jest natomiast bigos z dodatkiem wędzonego boczku i szynki wieprzowej. 

Warto wybierać potrawy na bazie mięs uznawanych za  lekkostrawne - np. mięso z indyka lub jagnięcinę

Potrawy na wigilijny stół: śledź w śmietanie
Sonda
Wigilia mięsna czy bezmięsna - jaką wolisz?