Powodują wzdęcia, raka i choroby serca. Te 3 produkty lepiej odstaw
Jeśli chodzi o jedzenie, to każdy z nas ma swoje ulubione "grzeszki". Zazwyczaj są niezdrowe, ale smaczne - dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Mimo wspaniałych walorów smakowych, te 3 produkty lepiej wyrzucić z menu. Grożą wzdęciami, rakiem i chorobami serca.
Sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników warunkujących nasze zdrowie. Dietetyczka Rhiannon Lambert w rozmowie z "The Sun" wskazała 3 produkty, których stara się bezwględnie unikać. Chroni ją to przed uciążliwymi wzdęciami i gazami, ale także przed poważnymi chorobami jak nowotwory i schorzenia kardiologiczne.
Czerwone i przetworzone mięso ogranicz do minimum
Rhiannon Lambert zdradza, jak czerwone i przetworzone mięso wpływa na nasz organizm.
- Wyższe spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka jelita grubego - mówiła.
Jak podaje National Health Service, przetworzone mięso to takie, które zostało zakonserwowane przez wędzenie, peklowanie, solenie lub za pomocą konserwantów. Do tego rodzaju produktów należą wszelkiego rodzaju kiełbaski, salami czy szynka.
Spożywanie przetworzonego mięsa wpływa także na większe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych ze względu na dużą ilość zawartych w nich tłuszczów nasyconych.
- Najlepiej więc ich unikać lub ograniczyć spożycie do minimum – dodała.
Guma do żucia nie jest nieszkodliwa
Z pozoru niegroźna guma do żucia, po którą sięgamy zazwyczaj w celu odświeżenia oddechu po posiłku, wcale nie jest nieszkodliwa.
Dietetyczka ostrzega, że osoby borykające się z gazami czy wzdęciami powinny z niej zrezygnować, aby uniknąć dyskomfortu w brzuchu.
– Regularne żucie gumy, zwłaszcza z otwartymi ustami, może prowadzić do połykania nadmiaru powietrza, co może powodować wzdęcia lub gazy – wyjaśniła.
Uwaga na bąbelki
Napoje gazowane podobnie, jak w przypadku gumy do żucia, powodują gromadzenie się powietrza w przewodzie pokarmowym. W ten sposób nietrudno o częste uczucie wzdęcia lub gazów.
- Mogą one również zawierać dość dużo cukrów, dlatego ważne jest, abyśmy pamiętali o naszym spożyciu, aby upewnić się, że nie przekraczamy dziennych zaleceń 30 g dodanych cukrów dziennie – mówiła Rhiannon.
Kilka rad, jak radzić sobie z gazami i wzdęciami
Rhiannon zaznaczyła, że kwestia radzenia sobie ze wzdęciami i gazami jest bardzo indywidualna. Każdy organizm reaguje inaczej. Zebrała jednak kilka uniwersalnych wskazówek, które powinny pomóc w złagodzeniu tych dolegliwości.
Zaleciła, aby ograniczyć spożywanie produktów, które mogą prowadzą do wzdęć, takich jak fasola, groch i inne rośliny strączkowe. Dietetyczka zauważyła jednak, że ze względu na dużą zawartość błonnika, nie należy rezygnować z nich całkowicie.
Dieta powinna być zbilansowana i różnorodna. - Jeśli wzdęcia występują z powodu zaparć, spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak awokado, jabłka, produkty pełnoziarniste, fasola i rośliny strączkowe, może pomóc w przemieszczaniu się pokarmu przez jelita i złagodzić objawy wzdęć - wyjaśniła.
Ważna jest także oczywiście regularna aktywność ruchowa - od spacerów i jogi aż po sporty ekstremalne - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.