Powstała lista najzdrowszych warzyw. Podium może zaskakiwać
Naukowcy ustalili, jakie warzywo jest najzdrowsze. Pod uwagę wzięto 47 produktów. Sprawdzono zawartość składników odżywczych i witamin. Trzeba przyznać, że zwycięskie warzywo może zaskakiwać.
Lista najzdrowszych warzyw świata
Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) po przebadaniu warzyw pod kątem witamin i substancji odżywczych, wydało werdykt, jakie warzywa są najzdrowsze. Jak się okazuje, prym wiodą niekoniecznie te najbardziej znane warzywa.
Sprawdzano zawartość witamin A, C, D, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto wzięto pod lupę minerały: cynk, potas, wapń, żelazo. Zweryfikowano również poziom zawartości błonnika i białka. Rezultat może zaskakiwać, bo na najwyższym stopniu podium „stanęło” nietypowe warzywo.
Oto pierwsza dziesiątka najzdrowszych warzyw świata:
- Rukiew wodna
- Kapusta pekińska
- Botwina (boćwina)
- Szpinak
- Cykoria
- Sałata
- Natka pietruszki
- Sałata rzymska
- Jarmuż
- Rzepa
Zaskoczeni? Jak widać, zielone warzywa liściaste to jest to, czego najbardziej potrzeba ludzkiemu organizmowi. I o nie właśnie warto uzupełnić dietę.
Rukiew wodna - co to za warzywo, jak smakuje
Rukiew wodna, jak sama nazwa wskazuje, rośnie w zbiornikach wodnych. Możemy ją znaleźć w słodkowodnych stawach lub jeziorach. W Polsce spotykana jest w warunkach naturalnych w zachodniej części kraju. Młodą rukiew wodną można jeść na surowo. Starsze liście rukwi trzeba poddawać obróbce termicznej.
Smak rukwi jest charakterystyczny: pieprzny, ostry, podobny np. do chrzanu. W Polsce rukiew wodna znana jest także jako rzeżucha wodna. Młoda rukiew jest delikatniejsza w smaku i bardziej miękka. Starsza, z uwagi na twardość i włóknistość, wymaga zmiękczenia podczas obróbki termicznej.
Rukiew wodna - właściwości, substancje odżywcze
Rukiew wodną współcześnie można znaleźć w niektórych sklepach. Warto jej szukać, bo oprócz ciekawego smaku, ma dużą zawartość witaminy C – większą nawet niż owoce cytrusowe. To nie koniec atutów rukwi, która ma również dużo potasu – tego pierwiastka z kolei ma więcej, niż pomidory. Natomiast jeśli chodzi o beta-karoten, to rukiew zawiera go więcej niż marchew. Ponadto, w rukwi wodnej znajdziemy również witaminę A.
Uważa się, że to warzywo ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może odgrywać niebagatelną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz zmniejszać ryzyko uszkodzeń DNA. Działanie antyrakowe to zasługa izotiocyjanianów, które również odpowiadają za charakterystyczny smak, jaki ma rukiew.
Ponadto zauważono korzystny wpływ rukwi wodnej na serce, układ krążenia i układ trawienia. W tradycyjnej medycynie ludowej stosowano liście rukwi wodnej jako remedium na problemy z wątrobą, żołądkiem i dolegliwości jelitowe, przede wszystkim zaparcia.