Poznaj 5 rodzajów bakalii, które działają antynowotworowo
Regularne spożywanie orzechów i suszonych owoców może zapobiec chorobom i poprawić zdrowie. Niektóre z nich wykazują silne właściwości antynowotworowe dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Jakie rodzaje bakalii warto więc wprowadzić do diety?
Bakalie stanowią świetne uzupełnienie codziennego menu. To smaczna i zdrowa przekąska, która potrafi zaspokoić głód, poprawić pamięć, koncentrację i dodać energii. Zarówno orzechy, jak i suszone owoce dostarczają przede wszystkim wielu cennych i niezbędnych składników odżywczych (m.in. potas, magnez, błonnik, kwas foliowy, witaminę E) oraz związki fitochemiczne.
Stosowanie zdrowej i zrównoważonej diety jest pomocne w zapobieganiu nowotworom. Badania naukowe wykazały, że spożywanie zdrowych i pełnowartościowych produktów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Do nich można zaliczyć m.in. warzywa, świeże owoce oraz bakalie.