Pozytywnie wpływa na wzrok i odżywia skórę. To warzywo nie jest w Polsce dobrze znane
Niektóre rośliny w Polsce nie cieszą się dużą popularnością, mimo że są niezwykle zdrowie. Przykładem może być to warzywo z rodziny malwowatych pochodzące z Afryki. Nie tylko jest ono naprawdę smaczne, ale również pomocne we wzmacnianiu zdrowia.
Okra znana również jako ketmia jadalna i piżmian jadalny to pochodząca a regionów Afryki roślina warzywna. Uprawiana jest dziś w Ameryce, Azji, Afryce i Południowej Europie.
Okra - czyli mało znane warzywo. Jest pełne witamin i minerałów
Okra jest przede wszystkim bardzo niskokalorycznym warzywem. Składa się w 90 proc., z wody. W 100 gramach tego produktu znajdziemy zaledwie około 30 kcal. Głównymi mikroskładnikami okry są natomiast białka i węglowodany, choć nie można zapomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego.
Okra zawiera również takie witaminy jak A, C i K, które wzmacniają układ odpornościowy, wspierają zdrowie oczy oraz krzepnięcie krwi. Warzywa to jest także źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny nie tylko dla kobiet w ciąży. Zawiera również minerały takie jak magnez, wapń i potas.
Okra jest wypełnione także przeciwutleniacze opóźniające starość i zmiany z nią związane. Nie można również zapominać, że zawarte w niej karotrnoidny, czyli silne antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników.
Nasiona okry zawierają spore ilości kwasów nienasyconych, które wykazują profilaktyczne działanie w chorobach układu krążenia.
Jak okra wpływa na organizm? Wiele korzyści zdrowotnych
Łatwo się więc domyśleć, że jedzenie okry wiązać się będzie z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Na przykład dzięki wysokiej zawartości błonnika, okra może wspierać zdrowie układu trawiennego zapobiegając zaparciom i regulując poziom cukru we krwi.
Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz K, pomaga wzmocnić układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi. Jest ona również świetnym probiotykiem i stanowi pożywkę dla rozwoju pozytywnych bakterii w jelitach.
Okra może również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi dzięki błonnikowi. Wiele witamin i składników mineralnych może również sprawiać, że pozytywnie wpłynie na odżywienie skóry.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, okra jest również warzywem, które pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i układ odpornościowy. Wapń i żelazo w niej zawarte będą świetnie działać natomiast na nasze kości.
Jak wybrać idealną okrę?
Wybierając okrę należy zwrócić uwagę na jej świeżość. Najlepiej w kuchni sprawdzą się młode, jasnozielone strąki. Trzeba więc szukać takich, które są jędrne i mają gładką skórę bez przebarwień i pęknięć. Co więcej, strąki powinny być miękkie, ale nie zwiotczałe.
Ciekawostką jest, że jedynym przeciwwskazaniem do spożywania okry jest indywidualna nietolerancja, która może prowadzić do reakcji alergicznych.