Przegrzebki - wartości odżywcze, kalorie
Przegrzebki (muszle Świętego Jakuba) mają liczne wartości odżywcze. To dobre źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są niskokaloryczne i zawierają małą ilość cholesterolu. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść przegrzebki.
Spis treści
- Przegrzebki - wartości odżywcze
- Przegrzebki - przeciwwskazania
- Przegrzebki - przeciwwskazania
- Przegrzebki a ciąża
- Przegrzebki - zastosowanie w kuchni
Przegrzebki (muszle Świętego Jakuba) należą do jednych z najbardziej popularnych owoców morza. Charakteryzują się jędrnym, białym, lekko słodkim i delikatnym w smaku mięsem oraz obecnością czerwono-pomarańczowej ikry, określanej jako „koral”. Często „koral” jest usuwany z przegrzebków, dlatego większość tych owoców morza dostępnych na rynku go nie zawiera.
Przegrzebki mają liczne wartości odżywcze. To bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka (12,06 g/100 g). Przegrzebki zawierają aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm. Z powodzeniem mogą być traktowane jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego w diecie.
Zaletą przegrzebków jest także wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,13 g/ 100 g), w tym kwasów omega-3, dzięki czemu mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Poza tym przegrzebki są bogate w witaminę B12. 100 g tych owoców morza pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę w prawie 60%. Przegrzebki to także źródło fosforu i selenu. Ponadto przegrzebki dostarczają potasu, cynku i magnezu. Niestety są też bogate w sód.
Przegrzebki - wartości odżywcze
w 100 g | |
Wartość energetyczna | 69 kcal |
Białko | 12,06 g |
Węglowodany | 3,18 g |
Tłuszcz | 0,49 g |
tłuszcze nasycone | 0,128 g |
tłuszcze jednonienasycone | 0,048 g |
tłuszcze wielonienasycone | 0,130 g |
w tym omega-3 | 0,106 g (DHA 0,061 g) |
Cholesterol | 30,0 g |
Źródło: USDA
Witaminy i minerały zawarte w przegrzebkach - w 100 g (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Witamina B1 | 0,007 mg (0,5%) |
Witamina B2 | 0,015 mg (1%) |
Witamina B3 | 0,703 mg (4%) |
Witamina B6 | 0,073 mg (6%) |
Witamina B12 | 1,41 µg (59%) |
Foliany | 16,0 µg (4%) |
Witamina A | 1,0 µg (0,1%) |
Wapń | 6,0 mg (0,6%) |
Żelazo | 0,38 mg (4%) |
Magnez | 22,0 mg (6%) |
Fosfor | 334,0 mg (48%) |
Potas | 205,0 mg (6%) |
Miedź | 0,023 mg (3%) |
Sód | 392,0 mg (26%) |
Cynk | 0,91 mg (8%) |
Selen | 12,8 µg (23%) |
Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Przegrzebki - przeciwwskazania
Ze względu na dość wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przegrzebki są zalecane w profilaktyce miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy i alergii.
Zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia zdolności płytek krwi do agregacji, tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Dodatkowo kwasy te chronią przed arytmią serca, niedokrwiennym udarem mózgu i obniżają poziom cholesterolu LDL.
Przegrzebki są też źródłem selenu - pierwiastka mającego działanie przeciwzapalne, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko niewydolności serca, depresji, cukrzycy typu 2. Dlatego przegrzebki są świetną propozycją dla osób będących w grupie ryzyka tych chorób.
Ponadto przegrzebki są niskokaloryczne (100 g dostarcza tylko 69 kcal), dlatego sprawdzą się w diecie osób odchudzających się. Należy jednak pamiętać o właściwym przygotowaniu przegrzebków. Grillowanie i smażenie zwiększa kaloryczność potrawy i zawartość w nich tłuszczu. Jak przygotować przegrzebki, aby nie przybrać na wadze? Należy wybrać gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie.
Przegrzebki - przeciwwskazania
Przegrzebki są bogate w sód, dlatego powinny być spożywane z umiarem przez osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Dodatkowo przegrzebki to źródło puryn, dlatego osoby z nadwrażliwością na te związki oraz z kamicą nerkową i dną moczanową powinny ich unikać. Spożycie przegrzebków może wiązać się z zaostrzeniem choroby.
Przegrzebki a ciąża
Przegrzebki mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi dla płodu związkami rtęci. Metylortęć bardzo ławo pokonuje barierę krew- łożysko, co może prowadzić do uszkodzenia mózgu płodu. W związku z tym nie są zalecane kobietom w ciąży.
Przegrzebki - zastosowanie w kuchni
Przegrzebki można podawać z makaronem, ryżem, puree z warzyw, pieczywem. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sałatek.
Przed podaniem przegrzebków, należy je oczyścić z błony, czarnej linii jelita oraz innych narządów, tak by nie uszkodzić ikry.
Mrożone przegrzebki przed przygotowanie należy wolno rozmrażać w lodówce lub w zimnej wodzie przez kilka godzin, co pozwoli zachować ich strukturę.
Przegrzebki można grillować, gotować, gotować na parze, smażyć lub piec. Smażenie i grillowanie tych owoców morza powinno się odbywać wolno, na średnim ogniu. Szybkie przygotowywanie przegrzebków sprawi, że będą one suche i twarde.
CZYTAJ TEŻ:
- Homar - właściwości odżywcze. Jak jeść homara?
- Krewetki - właściwości odżywcze, kalorie. Jak jeść krewetki?
- Małże - wartości odżywcze. Jak jeść małże?
W sprzedaży dostępne są przegrzebki świeże („suche” lub „mokre” z dodatkiem fosforanów w celu zachowania świeżości i jędrności) oraz mrożone. Przegrzebki mogą być sprzedawane w muszelkach i bez nich.
Świeże przegrzebki, które są dobrej jakości, powinny być kremowe, bez uszkodzeń i przebarwień, zaś żywe przegrzebki powinny mieć zamknięte muszle lub zamykające się po ich dotknięciu.
Przegrzebki mogą pochodzić z naturalnych połowów lub z hodowli. Najwięcej przegrzebków dostępnych na rynku pozyskuje się z połów u wybrzeży Stanów Zjednoczonych i Kanady oraz Japonii i Chin.