Przepisy na dania bogate w kwas foliowy
Kwas foliowy to niezbędny składnik diety każdej kobiety w wieku rozrodczym - dzięki niemu rosną szanse na to, że dziecko urodzi się zdrowe. Prezentujemy przepisy na dania bogate w kwas foliowy. Warto je wypróbować, bo są proste, a jednocześnie wykwintne.
Spis treści
Kwas foliowy nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, więc musimy dostarczać go z pożywieniem. Bogatym źródłem folianów są zielone warzywa liściaste (brukselka, szpinak, kapusta włoska, sałata), pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe (fasolka, zielony groszek), szparagi, brokuły oraz banany i sok z pomarańczy. Wypróbuj nasze przepisy na dania bogate w kwas foliowy.
Sałatka szpinakowo-pomarańczowa
Składniki (4 porcje):
- 300 g porwanych liści świeżego szpinaku,
- mandarynka,
- cząstki pomarańczy,
- posiekana czerwona cebula,
- ¼ szklanki pokruszonych orzechów
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ¼ szklanki soku pomarańczowego,
- 2 łyżki oliwy
Wymieszaj składniki i dodaj sos.
Wartość odżywcza 1 porcji: 132 kcal, 7,7 g tłuszczu, 0,1 mg folianów, 70 mg wapnia, 1,7 mg żelaza
Te produkty to źródło kwasu foliowego [WIDEO]
Warzywa na gorąco
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oliwy,
- pokrojone na małe kawałeczki marchewki, szparagi,
- brokuły (4 różyczki),
- kalafior (lub inne warzywa, które lubisz),
- ½ szklanki wody,
- 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu,
- łyżeczka mąki kukurydzianej,
- pieprz do smaku
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa, duś je na dużym ogniu, mieszając, przez ok. 2 minuty. Dodaj ¾ wody, zmniejsz ogień na średni i gotuj pod przykryciem 3 minuty. W tym czasie na małej patelni zmieszaj sos sojowy, mąkę i resztę wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie połącz sos z warzywami i gotuj na dużym ogniu, mieszając. Na zakończenie dodaj pieprz. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Wartość odżywcza 1 porcji: 320 kcal, 8 g tłuszczu, 0,085 mg folianów, 88 mg wapnia, 3 mg żelaza
Zobacz, w jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego!
Hummus
Składniki (6 porcji):
- 100 g ugotowanej ciecierzycy,
- ¼ szklanki pasty Tahini (pasta sezamowa),
- 2 zgniecione ząbki czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- ¼ szklanki soku z cytryny,
- ¼ szklanki gorącej wody,
- łyżeczka posiekanej świeżej kolendry,
- ½ łyżeczki kminu,
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
- świeżo zmielony pieprz do smaku,
- listki szpinaku,
- natka pietruszki
Wymieszaj wszystko w blenderze (ma powstać jednolita masa). Następnie dodaj świeżą natkę pietruszki i szpinak. Jedz z chlebem pita.
Wartość odżywcza 1 porcji: 184 kcal, 7,3 g tłuszczu, 0,074 mg folianów, 79 mg wapnia, 2,4 mg żelaza