Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie
Przyprawy nie tylko dodają smaku potrawom. Znane przyprawy i dodatki do potraw i napojów od tysięcy lat rozgrzewają i leczą. Imbir, wanilia, cynamon, kardamon, chili czy goździki mają właściwości rozgrzewające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego świetnie sprawdzają się w łagodzeniu przeziębienia, kaszlu i kataru.
Spis treści
Jeśli nie chcesz cierpieć z powodu przemarznięcia, zacznij korzystać z rozgrzewających właściwości przypraw. Przychodzisz zziębnięta do domu i jedyne, o czym marzysz, to ciepło. Szybko wskakujesz do wanny wypełnionej gorącą wodą, a potem pod koc. O ile wieczorne rozgrzanie się w zaciszu domowych pieleszy nie jest trudne, o tyle w pracy, na zakupach czy podczas podróży takie łatwe już nie jest. Oto garść porad jak rozgrzać się szybko i tak, żeby nie dopadło cię zimowe przeziębienie. Po przyjściu rano do pracy rozpocznij ogrzewanie od wypicia ciepłego napoju: herbaty, kawy, kakao, mleka.
Jednak nie może być to zwykły napar. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. Od lat stosowane przez babcie i prababcie na całym świecie, nie tylko mają walory smakowe, ale także zwalczają objawy przeziębienia - katar i kaszel. Udowodnione przez naukowców właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne stosowanych od lat specyfików na przeziębienie tylko potwierdzają, że babcie, podając nam herbatę z malinami, dobrze widziały co robią. Takich produktów jest mnóstwo. Daj się ponieść fantazji, a na pewno znajdziesz swoje ulubione sposoby na rozgrzanie.