Różowa czekolada (ruby chocolate) - czy rubinowa czekolada jest zdrowa?
Różowa czekolada (ruby chocolate), inaczej rubinowa czekolada, wbrew pozorom jest zupełnie naturalna! W jej skład wchodzą ziarna rubinowego kakaowca, dzięki czemu, oprócz niepowtarzalnego smaku, jest również zdrowa. Od niedawna różowa czekolada dostępna jest także w Polsce. Dowiedz się, jakie właściwości ma różowa czekolada, gdzie można ją kupić oraz jaka jest jej cena.
Różowa czekolada (ruby chocolate), inaczej rubinowa czekolada, została wyprodukowana po raz pierwszy przez szwajcarską firmę Barry Callebaut, która słynie z wysokiej jakości wyrobów z ziarna kakaowego.
Różowa czekolada swoją światową premierę miała w 2017 r. w Szanghaju, a do sprzedaży na szeroką skalę trafiła na początku 2018 r. Choć wydaje się to dość nieprawdopodobne, nie zawiera żadnych barwników. Wykonana jest wyłącznie z naturalnych surowców.
Wynalezienie różowej czekolady jest w przemyśle cukierniczym odkryciem przełomowym! Ostatnio nowy rodzaj czekolady (białej) wynaleziono 80 lat temu.
Spis treści:
- Różowa czekolada (ruby chocolate) - skąd pochodzi kolor rubinowej czekolady?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) - czy rubinowa czekolada jest zdrowa?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) – jak smakuje rubinowa czekolada?
- Skąd się bierze różowa czekolada?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) – gdzie kupić i jaka jest cena rubinowej czekolady?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) w Polsce
Różowa czekolada (ruby chocolate) - skąd pochodzi kolor rubinowej czekolady?
Do produkcji tej czekolady nie użyto żadnych sztucznych barwników! Jej różowy kolor jest w 100 procentach naturalny. Pochodzi on z niesfermentowanych lub fermentowanych nie dłużej niż 3 dni ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać rubinowo-fioletowego koloru.
Ziarna te są specjalnie sprowadzane z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
Dokładna receptura tej unikatowej czekolady pozostaje na razie nieznana. Wiadomo jedynie, że składa się z miazgi kakaowej i masła kakaowego. Nic dziwnego, że Barry Callebaut pilnie strzeże przepisu na różową czekoladę – w końcu specjaliści pracowali nad nim 13 lat!
Różowa czekolada (ruby chocolate) - czy rubinowa czekolada jest zdrowa?
Dzięki temu, że ruby chocolate jest wykonana z naturalnych składników, bez dodatku sztucznych barwników, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Co więcej, naturalne barwniki w niej występujące mają właściwości prozdrowotne - pomagają bowiem zwalczać wolne rodniki, które m.in. przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Poza tym różowa czekolada, dzięki bardzo dużej zawartości kakao, jest bogata w magnez i polifenole. Jednak należy pamiętać, że jest ona dość kaloryczna. Dziennie zaleca się spożywać max. 25-50 g, czyli ok. 3 kostki.
Różowa czekolada (ruby chocolate) – jak smakuje rubinowa czekolada?
Różowa czekolada bardzo różni się w smaku od zwykłej czekolady. Koneserzy doszukują się w niej słodkiego smaku z delikatnym kwaśnym posmakiem. Wyczuwalny jest także lekko owocowy aromat, przypominający owoce leśne, w szczególności jagody. Angus Kennedy, ekspert w dziedzinie czekolady, mówi, że smakuje ona orzeźwiająco i ma delikatną kremową teksturę.
Różową czekoladę można jeść nie tylko w postaci słodkich kostek. Można ją zetrzeć na tarce i posypać nią desery lub rozpuścić i wykorzystać jako oryginalną polewę do ciast.
Skąd się bierze różowa czekolada?
Różowa czekolada (ruby chocolate) – gdzie kupić i jaka jest cena rubinowej czekolady?
Różową czekoladę można kupić w Polsce w cukierniach. Niedawno pojawiła się także w sklepach, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.
Różową czekoladkę można kupić albo na kilogramy, albo w tabliczkach. Cena za 1 kg różowej czekolady to ok. 60 zł (choć najczęściej jest sprzedawana w 10 kg paczkach za 600 zł), natomiast ceny tabliczki ważącej 100 g zaczynają się do 20 zł
Różowa czekolada (ruby chocolate) w Polsce
Polska premiera różowej czekolady odbyła się 27 sierpnia 2018 roku w Bydgoszczy, w jednej z popularnych sieci cukierni. Co ciekawe, rubinowa czekolada sprowadzana jest do Polski w pastylkach, a cukiernia przerabia ją i wkłada do własnej formy.
Czytaj też:
- Czekolada: właściwości, wartości odżywcze, kalorie
- Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych
- Najlepsza czekolada? Prawdziwa - czekolada gorzka lub deserowa