Różowa czekolada (ruby chocolate), inaczej rubinowa czekolada, została wyprodukowana po raz pierwszy przez szwajcarską firmę Barry Callebaut, która słynie z wysokiej jakości wyrobów z ziarna kakaowego.
Różowa czekolada swoją światową premierę miała w 2017 r. w Szanghaju, a do sprzedaży na szeroką skalę trafiła na początku 2018 r. Choć wydaje się to dość nieprawdopodobne, nie zawiera żadnych barwników. Wykonana jest wyłącznie z naturalnych surowców.
Wynalezienie różowej czekolady jest w przemyśle cukierniczym odkryciem przełomowym! Ostatnio nowy rodzaj czekolady (białej) wynaleziono 80 lat temu.
Spis treści:
- Różowa czekolada (ruby chocolate) - skąd pochodzi kolor rubinowej czekolady?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) - czy rubinowa czekolada jest zdrowa?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) – jak smakuje rubinowa czekolada?
- Skąd się bierze różowa czekolada?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) – gdzie kupić i jaka jest cena rubinowej czekolady?
- Różowa czekolada (ruby chocolate) w Polsce
Różowa czekolada (ruby chocolate) - skąd pochodzi kolor rubinowej czekolady?
Do produkcji tej czekolady nie użyto żadnych sztucznych barwników! Jej różowy kolor jest w 100 procentach naturalny. Pochodzi on z niesfermentowanych lub fermentowanych nie dłużej niż 3 dni ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać rubinowo-fioletowego koloru.
Ziarna te są specjalnie sprowadzane z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
Dokładna receptura tej unikatowej czekolady pozostaje na razie nieznana. Wiadomo jedynie, że składa się z miazgi kakaowej i masła kakaowego. Nic dziwnego, że Barry Callebaut pilnie strzeże przepisu na różową czekoladę – w końcu specjaliści pracowali nad nim 13 lat!
Różowa czekolada (ruby chocolate) - czy rubinowa czekolada jest zdrowa?
Dzięki temu, że ruby chocolate jest wykonana z naturalnych składników, bez dodatku sztucznych barwników, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Co więcej, naturalne barwniki w niej występujące mają właściwości prozdrowotne - pomagają bowiem zwalczać wolne rodniki, które m.in. przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Poza tym różowa czekolada, dzięki bardzo dużej zawartości kakao, jest bogata w magnez i polifenole. Jednak należy pamiętać, że jest ona dość kaloryczna. Dziennie zaleca się spożywać max. 25-50 g, czyli ok. 3 kostki.
Różowa czekolada (ruby chocolate) – jak smakuje rubinowa czekolada?
Różowa czekolada bardzo różni się w smaku od zwykłej czekolady. Koneserzy doszukują się w niej słodkiego smaku z delikatnym kwaśnym posmakiem. Wyczuwalny jest także lekko owocowy aromat, przypominający owoce leśne, w szczególności jagody. Angus Kennedy, ekspert w dziedzinie czekolady, mówi, że smakuje ona orzeźwiająco i ma delikatną kremową teksturę.
Różową czekoladę można jeść nie tylko w postaci słodkich kostek. Można ją zetrzeć na tarce i posypać nią desery lub rozpuścić i wykorzystać jako oryginalną polewę do ciast.
Skąd się bierze różowa czekolada?
Różowa czekolada (ruby chocolate) – gdzie kupić i jaka jest cena rubinowej czekolady?
Różową czekoladę można kupić w Polsce w cukierniach. Niedawno pojawiła się także w sklepach, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.
Różową czekoladkę można kupić albo na kilogramy, albo w tabliczkach. Cena za 1 kg różowej czekolady to ok. 60 zł (choć najczęściej jest sprzedawana w 10 kg paczkach za 600 zł), natomiast ceny tabliczki ważącej 100 g zaczynają się do 20 zł
Różowa czekolada (ruby chocolate) w Polsce
Polska premiera różowej czekolady odbyła się 27 sierpnia 2018 roku w Bydgoszczy, w jednej z popularnych sieci cukierni. Co ciekawe, rubinowa czekolada sprowadzana jest do Polski w pastylkach, a cukiernia przerabia ją i wkłada do własnej formy.
Czytaj też:
- Czekolada: właściwości, wartości odżywcze, kalorie
- Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych
- Najlepsza czekolada? Prawdziwa - czekolada gorzka lub deserowa