Niszczy trzustkę, szkodzi sercu, zaburza koncentrację. Polak rocznie zjada 40 kg
Z pozoru niewinny, osładza nam życie, ale... tylko na chwilę – a potem zostawia gorzkie konsekwencje. Cukier to cichy zabójca, który czai się w ulubionych deserach, napojach i przekąskach. Choroby metaboliczne, nowotwory i trwałe uszkodzenia narządów to realne skutki jego nadmiaru. Tymczasem statystyczny Polak rocznie zjada aż 40 kg "białej śmierci". Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: ogranicz cukier, zanim on ograniczy twoje możliwości i zepsuje twoje zdrowie.

- Statystyczny Polak zjada 40 kg cukru rocznie
- Chodzi nie tylko o hojne słodzenie przysłowiowej herbatki, ale przede wszystkim o cukier, który jest ukryty
- Cukier jest niemal wszędzie i trudno go unikać. Ale nadmiar cukru kosztuje nas zdrowie
- Nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi chorób takich jak m.in. cukrzyca, choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, zaburzenia hormonalne, zaburzenia nastroju, próchnica czy przyspieszone starzenie skóry
Polak rocznie zjada 40 kg cukru
Kryje się niemal we wszystkim: przetworzone produkty, kawa, napoje, ciasteczka, przekąski, a nawet - zaskoczeni? - chipsy. Tymczasem lista negatywnych skutków jego nadmiernego spożycia wydaje się nie mieć końca. Ta "trucizna" nie tylko prowadzi do otyłości, miażdżycy i problemów z sercem, ale także pogarsza stan cery i negatywnie wpływa na psychikę.
Cukier, bo o nim mowa, wciąż króluje w polskiej diecie. Rocznie spożywamy go aż 40 kg na osobę! I nie chodzi tylko o biały cukier dodawany do napojów i słodyczy. Często nie zdajemy sobie sprawy, w ilu produktach cukier jest ukryty.
Dlaczego Polacy jedzą za dużo cukru? Przyczyny zaskakują
Dlaczego spożycie cukru w Polsce stale rośnie? Często sięgamy po niego nieświadomie, choćby pijąc słodzone napoje. Nie zdajemy sobie sprawy, że cukier przyczynia się do tysięcy zgonów rocznie w naszym kraju.
Lista chorób wywołanych przez nadmierne spożycie cukru, które prowadzą do przedwczesnej śmierci, stale się wydłuża. Liczba osób z otyłością nieustannie rośnie, a prognozy wskazują na dalszy, gwałtowny wzrost.

Czy cukier jest niezdrowy?
Otyłość to problem nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. WHO uważa walkę z otyłością, za jedno z najistotniejszych wyzwań teraz i w przyszłości. Nadwaga i otyłość to już czwarta najczęstsza przyczyna śmierci.
60 proc. Polaków boryka się z nadwagą. Już co 5. osoba w Polsce zmaga się z chorobą otyłościową. Otyłość zaś to przyczyna zwiększonego ryzyka zachorowania na:
- niektóre nowotwory,
- chorób serca i układu krążenia,
- cukrzycy,
- chorób układu ruchu,
- zwiększone prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu.
Jak cukier szkodzi zdrowiu?
Zgodnie z danymi GIS w kwestii spożycia cukru Polacy idą na rekord. 40 kg rocznie to niebagatelna ilość. Na efekty nie trzeba długo czekać. GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak:
- choroba otyłościowa,
- cukrzyca typu 2,
- miażdżyca i inne choroby sercowo-naczyniowe,
- próchnica i choroby przyzębia,
- obniżenie odporności,
- większa podatność na zakażenia grzybicze,
- dolegliwości trawienne,
- zaburzenia hormonalne,
- pogorszenie kondycji skóry i przedwczesne starzenie,
- uczucie nieuzasadnionego zmęczenia, senność,
- zaburzenia koncentracji,
- obniżenie nastroju,
- a nawet zaburzenia płodności - zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Polecany artykuł:
Co się dzieje, gdy jesz za dużo cukru?
Cukier wykazuje działania prozapalne. Jeśli masz problemy np. ze stanami zapalnymi w stawach, zwiększone spożycie cukru może nasilić ból. Ponadto jego nadmierne spożycie powoduje dysbiozę w jelitach.
Cukier może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych, trawiennych, metabolicznych. Trzustka po spotkaniu z cukrem ulega wyniszczeniu, z powodu gwałtownych wyrzutów insuliny pod wpływem cukru.
A stąd już prosta droga do cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Jedząc dużo cukru, łatwiej można zachorować na grzybicę np. na skórze albo grzybicę pochwy.
W czym jest cukier?
Głównym problemem cukru nie jest fakt, że cukier jest słodki - choć oczywiście ten smak może uzależniać, podobnie jak "cukrowy haj" może powodować symptomy nałogu. Główny problem polega na tym, że spożywamy cukier, nawet nie wiedząc o tym.
Gdzie znajduje się cukier, chociaż się go nie spodziewamy? W chlebie - i to także tym ciemnym, po który sięgamy z przekonaniem, że jest zdrowszy. Często bowiem wypieka się go na bazie miodu, słodu, melasy lub cukru.
Co więcej, cukier może być dodawany nawet do kiełbas i wędlin! Naturalny cukier jest także w mleku, a co za tym idzie - w nabiale. Problem stanowią też owocowe jogurty, które zwykle są hojnie dosładzane.
Kupując z pozoru zdrowe produkty, czytajmy składy: cukier kryje się też w niektórych odżywkach białkowych czy "zdrowych" proteinowych produktach.
A co z produktami tzw. light, bez cukru? Większość z nich zawiera słodziki, które - choć nie są cukrem - zgodnie ze współczesnymi ustaleniami, również mają szkodliwy wpływ na organizm.
