Rujnuje trzustkę, dewastuje układ krążenia. Statystyczny Polak zjada 40 kg rocznie

2025-03-05 7:30

Po słodycze sięgamy niemal przy każdej okazji: przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet zwykła kawa. Cukrzyca, otyłość, nadwaga, nowotwory – to tylko niektóre z konsekwencji nadmiernego spożycia cukru. Co sprawia, że ta słodka "biała śmierć" jest tak niebezpieczna? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zgubnymi skutkami cukru w diecie.

Rujnuje trzustkę, dewastuje układ krążenia. Statystyczny Polak zjada 40 kg rocznie
Autor: Getty Images Rujnuje trzustkę, dewastuje układ krążenia. Statystyczny Polak zjada 40 kg rocznie

Kryje się niemal we wszystkim: przetworzone produkty, kawa, a nawet chipsy! A lista negatywnych skutków jego nadmiernego spożycia wydaje się nie mieć końca. Ta "trucizna" nie tylko prowadzi do otyłości, miażdżycy i problemów z sercem, ale także pogarsza stan cery i negatywnie wpływa na psychikę.

Cukier, bo o nim mowa, wciąż króluje w polskiej diecie. Rocznie spożywamy go aż 40 kg na osobę! I nie chodzi tylko o biały cukier dodawany do napojów i słodyczy. Często nie zdajemy sobie sprawy, w ilu produktach cukier jest ukryty.

Dlaczego Polacy jedzą za dużo cukru? Przyczyny zaskakują

Dlaczego spożycie cukru w Polsce stale rośnie? Często sięgamy po niego nieświadomie, pijąc słodzone napoje. Nie zdajemy sobie sprawy, że cukier przyczynia się do tysięcy zgonów rocznie w naszym kraju.

Lista chorób wywołanych przez nadmierne spożycie cukru, które prowadzą do przedwczesnej śmierci, stale się wydłuża. Liczba osób z otyłością nieustannie rośnie, a prognozy wskazują na dalszy, gwałtowny wzrost.

Poradnik Zdrowie: Żyję z Cukrzycą

Czy cukier jest niezdrowy?

Otyłość to problem nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. WHO uważa walkę z otyłością, za jedno z najistotniejszych wyzwań teraz i w przyszłości. Nadwaga i otyłość to już czwarta najczęstsza przyczyna śmierci.

60 proc. Polaków boryka się z nadwagą. Już co 5. osoba w Polsce jest otyła. Otyłość zaś to przyczyna zwiększonego ryzyka zachorowania na:

  • niektóre nowotwory,
  • chorób serca i układu krążenia,
  • cukrzycy,
  • chorób układu ruchu,
  • zwiększone prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu.

Jak cukier szkodzi zdrowiu?

Zgodnie z danymi GIS w kwestii spożycia cukru Polacy idą na rekord. 40 kg rocznie to niebagatelna ilość. Na efekty nie trzeba długo czekać. GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak:

  • choroba otyłościowa,
  • cukrzyca typu 2,
  • miażdżyca i inne choroby sercowo-naczyniowe,
  • próchnica i choroby przyzębia,
  • obniżenie odporności,
  • podatność na zakażenia grzybicze,
  • dolegliwości trawienne,
  • zaburzenia hormonalne,
  • pogorszenie kondycji skóry i przedwczesne starzenie,
  • uczucie nieuzasadnionego zmęczenia, senność, zaburzenia koncentracji,
  • obniżenie nastroju.

Co się dzieje, gdy jesz za dużo cukru?

Cukier wykazuje działania prozapalne. Jeśli masz problemy np. ze stanami zapalnymi w stawach, zwiększone spożycie cukru może nasilić ból. Ponadto jego nadmierne spożycie powoduje dysbiozę w jelitach.

Cukier może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych, trawiennych, metabolicznych. Trzustka po spotkaniu z cukrem ulega wyniszczeniu, z powodu gwałtownych wyrzutów insuliny pod wpływem cukru.

A stąd już prosta droga do cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Jedząc dużo cukru, łatwiej można zachorować na grzybicę np. na skórze albo grzybicę pochwy.

Czy jesteś uzależniony od cukru?
Pytanie 1 z 11
Czy słodzisz kawę lub herbatę?

W czym jest cukier?

Głównym problemem cukru nie jest fakt, że cukier jest słodki - choć oczywiście ten smak może uzależniać, podobnie jak "cukrowy haj" może powodować symptomy nałogu. Główny problem polega na tym, że spożywamy cukier, nawet nie wiedząc o tym.

Gdzie znajduje się cukier, chociaż się go nie spodziewamy? W chlebie - i to także tym ciemnym, po który sięgamy z przekonaniem, że jest zdrowszy. Często bowiem wypieka się go na bazie miodu, słodu, melasy lub cukru.

Co więcej, cukier może być dodawany nawet do kiełbas i wędlin! Naturalny cukier jest także w mleku, a co za tym idzie - w nabiale. Problem stanowią też owocowe jogurty, które zwykle są hojnie dosładzane.

A co z produktami tzw. light, bez cukru? Większość z nich zawiera słodziki, które - choć nie są cukrem - zgodnie ze współczesnymi ustaleniami, również mają szkodliwy wpływ na organizm.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
Listen on Spreaker.