Rujnuje trzustkę, dewastuje układ krążenia. Statystyczny Polak zjada 40 kg rocznie
Po słodycze sięgamy niemal przy każdej okazji: przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet zwykła kawa. Cukrzyca, otyłość, nadwaga, nowotwory – to tylko niektóre z konsekwencji nadmiernego spożycia cukru. Co sprawia, że ta słodka "biała śmierć" jest tak niebezpieczna? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zgubnymi skutkami cukru w diecie.

Kryje się niemal we wszystkim: przetworzone produkty, kawa, a nawet chipsy! A lista negatywnych skutków jego nadmiernego spożycia wydaje się nie mieć końca. Ta "trucizna" nie tylko prowadzi do otyłości, miażdżycy i problemów z sercem, ale także pogarsza stan cery i negatywnie wpływa na psychikę.
Cukier, bo o nim mowa, wciąż króluje w polskiej diecie. Rocznie spożywamy go aż 40 kg na osobę! I nie chodzi tylko o biały cukier dodawany do napojów i słodyczy. Często nie zdajemy sobie sprawy, w ilu produktach cukier jest ukryty.
Dlaczego Polacy jedzą za dużo cukru? Przyczyny zaskakują
Dlaczego spożycie cukru w Polsce stale rośnie? Często sięgamy po niego nieświadomie, pijąc słodzone napoje. Nie zdajemy sobie sprawy, że cukier przyczynia się do tysięcy zgonów rocznie w naszym kraju.
Lista chorób wywołanych przez nadmierne spożycie cukru, które prowadzą do przedwczesnej śmierci, stale się wydłuża. Liczba osób z otyłością nieustannie rośnie, a prognozy wskazują na dalszy, gwałtowny wzrost.
Czy cukier jest niezdrowy?
Otyłość to problem nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. WHO uważa walkę z otyłością, za jedno z najistotniejszych wyzwań teraz i w przyszłości. Nadwaga i otyłość to już czwarta najczęstsza przyczyna śmierci.
60 proc. Polaków boryka się z nadwagą. Już co 5. osoba w Polsce jest otyła. Otyłość zaś to przyczyna zwiększonego ryzyka zachorowania na:
- niektóre nowotwory,
- chorób serca i układu krążenia,
- cukrzycy,
- chorób układu ruchu,
- zwiększone prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu.
Jak cukier szkodzi zdrowiu?
Zgodnie z danymi GIS w kwestii spożycia cukru Polacy idą na rekord. 40 kg rocznie to niebagatelna ilość. Na efekty nie trzeba długo czekać. GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak:
- choroba otyłościowa,
- cukrzyca typu 2,
- miażdżyca i inne choroby sercowo-naczyniowe,
- próchnica i choroby przyzębia,
- obniżenie odporności,
- podatność na zakażenia grzybicze,
- dolegliwości trawienne,
- zaburzenia hormonalne,
- pogorszenie kondycji skóry i przedwczesne starzenie,
- uczucie nieuzasadnionego zmęczenia, senność, zaburzenia koncentracji,
- obniżenie nastroju.
Polecany artykuł:
Co się dzieje, gdy jesz za dużo cukru?
Cukier wykazuje działania prozapalne. Jeśli masz problemy np. ze stanami zapalnymi w stawach, zwiększone spożycie cukru może nasilić ból. Ponadto jego nadmierne spożycie powoduje dysbiozę w jelitach.
Cukier może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych, trawiennych, metabolicznych. Trzustka po spotkaniu z cukrem ulega wyniszczeniu, z powodu gwałtownych wyrzutów insuliny pod wpływem cukru.
A stąd już prosta droga do cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Jedząc dużo cukru, łatwiej można zachorować na grzybicę np. na skórze albo grzybicę pochwy.
W czym jest cukier?
Głównym problemem cukru nie jest fakt, że cukier jest słodki - choć oczywiście ten smak może uzależniać, podobnie jak "cukrowy haj" może powodować symptomy nałogu. Główny problem polega na tym, że spożywamy cukier, nawet nie wiedząc o tym.
Gdzie znajduje się cukier, chociaż się go nie spodziewamy? W chlebie - i to także tym ciemnym, po który sięgamy z przekonaniem, że jest zdrowszy. Często bowiem wypieka się go na bazie miodu, słodu, melasy lub cukru.
Co więcej, cukier może być dodawany nawet do kiełbas i wędlin! Naturalny cukier jest także w mleku, a co za tym idzie - w nabiale. Problem stanowią też owocowe jogurty, które zwykle są hojnie dosładzane.
A co z produktami tzw. light, bez cukru? Większość z nich zawiera słodziki, które - choć nie są cukrem - zgodnie ze współczesnymi ustaleniami, również mają szkodliwy wpływ na organizm.
