Rukiew wodna - właściwości lecznicze. Gdzie kupić rukiew wodną?
Rukiew wodna to roślina, której właściwości lecznicze znano już w starożytności. Współcześni naukowcy twierdzą, że to najzdrowsza roślina na świecie, która dodatkowo opóźnia proces starzenia skóry. W związku z tym koniecznie trzeba ją wykorzystać w kuchni, np. tak, jak zrobili to kucharze z pałacu Buckingham, którzy przygotowali potrawę z rukwią wodną na wesele księcia Williama z księżną Catherine. Sprawdź, jakie właściwości ma rukiew wodna, gdzie można ją kupić i jakie zastosowanie ma w kuchni.
Spis treści
- Rukiew wodna najzdrowszym warzywem na świecie?
- Rukiew wodna - właściwości antynowotworowe
- Rukiew wodna na awitaminozę
- Rukiew wodna eliksirem młodości
- Rukiew wodna - zastosowanie w kuchni
Rukiew wodna (Nasturtium officinale), inaczej rzeżucha wodna, to roślina należąca do rodziny kapustowatych, której właściwości lecznicze są znane od starożytności.
W medycynie ludowej jest stosowana jako remedium na zaparcia, zaburzenia pracy wątroby i kaszel. Współczesna fitoterapia poleca ją także osobom nerwowym.
Jednak ci, którzy chcieliby sprawdzić właściwości lecznicze tej rośliny, muszą szukać jej w sklepach, ponieważ w Polsce w stanie naturalnym trudno ja spotkać.
Niektórzy podają, że rośnie jedynie w zachodniej części naszego kraju (jak sugeruje nazwa - na łąkach wokół źródeł i potoków lub w płytkich wodach). Poza tym łatwo ją pomylić z rzeżuchą gorzką (Cardamine amara L.).
Gdzie można kupić rukiew wodną? Zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i hipermarketach.
Rukiew wodna najzdrowszym warzywem na świecie?
Rukiew wodna jest skarbnicą najważniejszych składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, co czyni ją najzdrowszym warzywem na świecie - przekonują badacze z William Paterson University.
Przeanalizowali oni 47 warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych dla zdrowia człowieka składników i doszli do wniosku, że rukiew wodna nie ma sobie równych.
Wyprzedziła nawet tak zdrowe warzywa, jak brokuły, jarmuż i pomidory.
Warto wiedzieć, że Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) oficjalnie umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności.
Rukiew wodna - właściwości antynowotworowe
Włączenie rukwi wodnej do jadłospisu może uchronić przed rozwojem raka. Takiego zdania są brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Ulster. Wszystko dzięki substancjom o nazwie izotiocyjaniany, które odpowiadają za charakterystyczny smak rukwi.
Zdaniem badaczy izotiocyjaniany hamują namnażanie komórek rakowych w guzach, a także chronią przed nawrotem nowotworu.
Rukiew wodna - wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 11 kcalBiałko ogółem - 2.30 gTłuszcz - 0.10 gWęglowodany - 1.29 g (w tym cukry proste 0.20)Błonnik - 0.5 gWitaminyWitamina C – 43 mgTiamina – 0.090 mgRyboflawina – 0.120 mgNiacyna - 0.200 mgWitamina B6 - 0.129 mgKwas foliowy - 9 µgWitamina A – 3191 IUWitamina E – 1 mgWitamina K - 250.0 µgMinerałyWapń – 120 mgŻelazo - 0.20 mg Magnez - 21 mgFosfor - 60 mg Potas - 330 mgSód – 41 mg Cynk - 0.11 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Rukiew wodna na awitaminozę
W związku z tym, że rukiew wodna zawiera najważniejsze dla zdrowia człowieka witaminy, wyciąg z tej rośliny (glikonasturcyna) jest podawana osobom zmagającym się z awitaminozą - niedoborem lub brakiem pewnych witamin. Warto wiedzieć, że rukiew zawiera więcej beta-karotenu niż słynąca z niego marchewka. Ponadto można w niej znaleźć witaminę C, której ma więcej niż cytrusy - owoce, które powszechnie uznaje się za skarbnicę kwasu askorbinowego. Z kolei pod względem zawartości potasu przewyższa pomidory, które uchodzą za najlepsze źródło tego pierwiastka.
Rukiew wodna eliksirem młodości
Rukiew wodna opóźnia proces starzenia się skóry, a nawet pozwala cofnąć niektóre zmiany skórne, co zostało udowodnione naukowo. Grupa kobiet przez 8 tygodni spożywała 80 gramów rukwi wodnej dziennie i po zakończeniu eksperymentu zauważyła znaczną poprawę kondycji skóry - zmniejszyły się przebarwienia, zaczerwienienia, a pory zostały zwężone. Odnotowano także wyraźne spłycenie zmarszczek.
Jak wyjaśnia autorka badań - dr Sarah Schenker - rukiew wodna swoje odmładzające właściwości zawdzięcza beta-karotenowi, który walczy z wolnymi rodnikami, mogącymi przyczyniać się do niszczenia komórek skóry. Dodatkowo zawiera dwa inne antyoksydanty - witaminę C i E, czyli "witaminę młodości" - które również zbawiennie wpływają na wygląd i zdrowie skóry.
Rukiew wodna - zastosowanie w kuchni
Rukiew wodna ma bardzo wyrazisty, lekko pieprzowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy. W związku z tym podkreśli smak kremowych zup oraz warzywnych past. Może być też dodatkiem do owocowych soków i smoothies.
Warto wiedzieć, że rukiew wodna znalazła się w menu (miniaturowe tarty ze szparagami i rukwią wodną) przygotowanym na wesele księcia Williama z księżną Catherine w pałacu Buckingham.