Mandarynki są zdrowe, ale do czasu. Dietetyk mówi, ile możesz ich zjeść w ciągu dnia
Już na sklepowych półkach zagościły cytrusowe owoce. Spośród nich najbardziej są rozchwytywane pomarańcze i mandarynki. Kojarzone są one najczęściej z nachodzącymi świętami Bożego Narodzenia. W tym okresie większość z nas się nimi zajada nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na korzyści zdrowotne. Ile mandarynek można zjeść w ciągu dnia? Na to pytanie udzielił odpowiedzi dietetyk.
Chociaż mandarynki najtańsze są w sezonie zimowym, to dostęp do nich zapewniony jest przez cały rok. Niemniej najlepiej smakują tuż przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, obfitują nie tylko w witaminę C, ale także potas, wapń, magnez, żelazo, sód, cynk. Zawierają także nobiletynę, która zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, przez co obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz miażdżycę. Są też źródłem kwasu foliowego, czyli składnika istotnego dla prawidłowej pracy mózgu.
Niewątpliwie dzięki dużej zawartości witamin i minerałów mandarynki korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do tego mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Średniej wielkości mandarynka dostarcza 29 kalorii. Aby je spalić, trzeba zrobić jedynie trzyminutową rundkę na rowerze.
Czy można jeść mandarynki codziennie?
Dietetyk Michał Marciniak z poradni Dobry Dietetyk uważa, że codzienne jedzenie mandarynek jest zalecane i bardzo zdrowe. Na przykład owoce te dostarczają cenne przeciwutleniacze, które są niezwykle ważne dla zachowania dobrej kondycji wzroku.
- Mandarynki zawierają witaminę C oraz składniki regulujące poziom trójglicerydów, cholesterolu, ale także wpływają pozytywnie na poziom glukozy i insuliny za sprawą nobiletyny – zaznaczył ekspert cytowany przez "Dzień Dobry TVN". Jak dodał, zalecana ilość mandarynek w ciągu dnia to 2-3 owoce.
Warto mieć na uwadze, że mandarynki zawierają duże ilości błonnika oraz liczne kwasy organiczne, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Spożywanie zbyt dużej ilości tych owoców może wywołać problemy żołądkowe, m.in. bóle brzucha czy rozwolnienie.
Cytrusy są transportowane do Polski z Hiszpanii lub Portugalii. Na ich skórkę nanoszone są różne konserwanty, które mają zapobiegać ich psuciu się. Dlatego tak ważne jest, aby przed jedzeniem bardzo dokładnie umyć skórkę mandarynki.