Sałatka jarzynowa to sałatka, której bazę stanowią warzywa gotowane w wodzie lub rosole. Często dodaje się do niej ziemniaki, groszek i kukurydzę konserwową, opcjonalnie jajka, pora i jabłka. Najczęściej doprawiana jest majonezem, solą i pieprzem. Czy tak przygotowana sałatka jarzynowa jest zdrowa?
Spis treści
Sałatka jarzynowa - skład
Z reguły w sałatce jarzynowej znajdują się warzywa z wody (gotowane w mundurkach w osolonej wodzie) lub rosołu:
- marchewka
- seler
- pietruszka
- ziemniaki
- groszek konserwowy
- kukurydza
- ogórki kiszone
- majonez
- przyprawy
W innych wersjach do sałatki jarzynowej dodaje się również jabłka, jajka oraz pora. Wszystkie warzywa, jabłka oraz jajka kroi się w drobną kostkę, miesza z majonezem i przyprawia.
Zamiast majonezu do sałatki jarzynowej można dodać jogurt naturalny, jogurt grecki, śmietanę lub wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną w proporcji 1:1. Ponadto dla wzbogacenia smaku sałatki dodaje się do niej musztardę i chrzan.
Sałatka jarzynowa - ile ma kalorii?
| Składniki odżywcze | w 100g |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 192 kcal |
| Białko | 2,9 g |
| Tłuszcze | 16,5 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,8 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 3,28 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 10,47 g |
| Cholesterol | 15,0 mg |
| Węglowodany | 10,9 g |
| Błonnik | 2,5 g |
| Witaminy | |
| Witamina A | 151,0 µg (17%) |
| Witamina E | 6,74 mg (67%) |
| Witamina B1 | 0,061 mg (5%) |
| Witamina B2 | 0,043 mg (3%) |
| Niacyna | 0,42 mg (3%) |
| Witamina B6 | 0,1 mg (8%) |
| Witamina B12 | 0,07 µg (3%) |
| Witamina C | 3,1 mg (3%) |
| Witamina D | 0,07 µg (1%) |
| Minerały | |
| Sód | 78,0 mg (8%) |
| Potas | 252,0 mg (5%) |
| Wapń | 27,0 mg (3%) |
| Fosfor | 69,0 mg (10%) |
| Magnez | 27,0 mg (7%) |
| Żelazo | 1,0 mg (10%) |
| Cynk | 0,61 mg (6%) |
| Miedź | 0,09 mg (10%) |
Wartość odżywcza: Tabele wartości odżywczej IŻŻ , % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012
Sałatka jarzynowa - czy jest zdrowa?
Sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu dobrej jakości jest bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone, które mają korzystny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy.
Ponadto sałatka jarzynowa z majonezem jest dobrym źródłem witaminy E, witaminy A i niewielkiej ilości witaminy D. Warto też zaznaczyć, iż sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu i jogurtu będzie zawierała o połowę mniej cholesterolu w 100 g niż sałatka jarzynowa tylko z dodatkiem majonezu.
Dlatego osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi powinny wybrać sałatkę jarzynową z dodatkiem majonezu i jogurtu lub tylko jogurtu. Dodatkowo sałatka jarzynowa, ze względu na zawartość warzyw, pokrywa w kilku procentach na składniki mineralne.
Ile kalorii (kcal) ma sałatka jarzynowa?
Kaloryczność sałatki jarzynowej jest uzależniona od rodzaju dodanego produktu nabiałowego oraz sposobu gotowania warzyw. Najbardziej kaloryczna jest sałatka z dodatkiem majonezu. Nieco mniej kaloryczna będzie sałatka, gdy doda się do niej majonez wymieszany ze śmietaną, śmietanę czy majonez z jogurtem.
Najmniej kalorii dostarcza sałatka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kaloryczność sałatki jarzynowej obniży ugotowanie warzyw w wodzie. Dlatego na wersję z jogurtem oraz warzywami z wody powinny zdecydować się osoby będące na diecie odchudzającej.
Sprawdź też: Jak przyrządzić tradycyjną sałatkę jarzynową babci Teresy?
Wypróbuj też sałatkę ziemniaczaną
CZYTAJ TEŻ:
- Zupa grzybowa: kalorie, właściwości odżywcze
- Ryba po grecku - wartości odżywcze ryby po grecku
- Pierogi - wartości odżywcze, kalorie (kcal)
- Krokiety - z mięsem, pieczarkami i nie tylko. Ile kalorii mają krokiety?
- BIGOS - kalorie, wartości odżywcze. Czy bigos jest zdrowy?
- Kapusta z grochem: kalorie (kcal) i wartości odżywcze
- Łazanki - wartości odżywcze. Ile kalorii mają łazanki?
- KARP: właściwości odżywcze, kalorie, cena
- ŚLEDZIE - właściwości, wartości odżywcze, kalorie