Sałatka jarzynowa: kalorie, wartości odżywcze

2020-12-15 13:00

Sałatka jarzynowa największą popularność zyskuje podczas Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiejnocy. Sałatka jarzynowa pojawia się na stole także podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Jakie wartości odżywcze ma sałatka jarzynowa? Ile kalorii kcal ma sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa: kalorie, wartości odżywcze
Autor: Thinkstockphotos.com Sałatka jarzynowa: kalorie, wartości odżywcze

Sałatka jarzynowa to sałatka, której bazę stanowią warzywa gotowane w wodzie lub rosole. Często dodaje się do niej ziemniaki, groszek i kukurydzę konserwową, opcjonalnie jajka, pora i jabłka. Najczęściej doprawiana jest majonezem, solą i pieprzem. Czy tak przygotowana sałatka jarzynowa jest zdrowa?

Spis treści

  1. Sałatka jarzynowa - skład
  2. Sałatka jarzynowa - ile ma kalorii?
  3. Sałatka jarzynowa - czy jest zdrowa?

Sałatka jarzynowa - skład

Z reguły w sałatce jarzynowej znajdują się warzywa z wody (gotowane w mundurkach w osolonej wodzie) lub rosołu:

W innych wersjach do sałatki jarzynowej dodaje się również jabłka, jajka oraz pora. Wszystkie warzywa, jabłka oraz jajka kroi się w drobną kostkę, miesza z majonezem i przyprawia.

Zamiast majonezu do sałatki jarzynowej można dodać jogurt naturalny, jogurt grecki, śmietanę lub wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną w proporcji 1:1. Ponadto dla wzbogacenia smaku sałatki dodaje się do niej musztardę i chrzan.

Sałatka jarzynowa - ile ma kalorii?

Składniki odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 192 kcal
Białko 2,9 g
Tłuszcze 16,5 g
Tłuszcze nasycone 1,8 g
Tłuszcze jednonienasycone 3,28 g
Tłuszcze wielonienasycone 10,47 g
Cholesterol 15,0 mg
Węglowodany 10,9 g
Błonnik 2,5 g
Witaminy
Witamina A 151,0 µg (17%)
Witamina E 6,74 mg (67%)
Witamina B1 0,061 mg (5%)
Witamina B2 0,043 mg (3%)
Niacyna 0,42 mg (3%)
Witamina B6 0,1 mg (8%)
Witamina B12 0,07 µg (3%)
Witamina C 3,1 mg (3%)
Witamina D 0,07 µg (1%)
Minerały
Sód 78,0 mg (8%)
Potas 252,0 mg (5%)
Wapń 27,0 mg (3%)
Fosfor 69,0 mg (10%)
Magnez 27,0 mg (7%)
Żelazo 1,0 mg (10%)
Cynk 0,61 mg (6%)
Miedź 0,09 mg (10%)

Wartość odżywcza: Tabele wartości odżywczej IŻŻ , % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012

Sałatka jarzynowa - czy jest zdrowa?

Sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu dobrej jakości jest bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone, które mają korzystny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy.

Ponadto sałatka jarzynowa z majonezem jest dobrym źródłem witaminy E, witaminy A i niewielkiej ilości witaminy D. Warto też zaznaczyć, iż sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu i jogurtu będzie zawierała o połowę mniej cholesterolu w 100 g niż sałatka jarzynowa tylko z dodatkiem majonezu.

Dlatego osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi powinny wybrać sałatkę jarzynową z dodatkiem majonezu i jogurtu lub tylko jogurtu. Dodatkowo sałatka jarzynowa, ze względu na zawartość warzyw, pokrywa w kilku procentach na składniki mineralne.

Ile kalorii (kcal) ma sałatka jarzynowa?

Kaloryczność sałatki jarzynowej jest uzależniona od rodzaju dodanego produktu nabiałowego oraz sposobu gotowania warzyw. Najbardziej kaloryczna jest sałatka z dodatkiem majonezu. Nieco mniej kaloryczna będzie sałatka, gdy doda się do niej majonez wymieszany ze śmietaną, śmietanę czy majonez z jogurtem.

Najmniej kalorii dostarcza sałatka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kaloryczność sałatki jarzynowej obniży ugotowanie warzyw w wodzie. Dlatego na wersję z jogurtem oraz warzywami z wody powinny zdecydować się osoby będące na diecie odchudzającej.

Sprawdź też: Jak przyrządzić tradycyjną sałatkę jarzynową babci Teresy?

Wypróbuj też sałatkę ziemniaczaną

CZYTAJ TEŻ: