Ekspert od długowieczności zbadał śniadania. Oto, co rano jadają najzdrowsi ludzie na świecie
Dan Buettner to autor książek o długowieczności. Swoją karierę poświęcił zbadanie miejsc na świecie, w których ludzie żyją najdłużej. Buettner badał diety, styl życia, relacje i wszystko to, co sprawia, że mieszkańcy tzw. "niebieskich stref" są zdrowi. Kluczowe są ich śniadania - szczególnie te, bogate w witaminy i białko.
Dan Buettner to nie tylko autor bestsellerów, ale także członek National Geographic oraz trzykrotny rekordzista Guinnessa w kolarstwie długodystansowym. Przez wiele lat badał wzorce społeczne i żywieniowe ludzi żyjących w tak zwanych „niebieskich strefach” – miejscach na świecie, w których ludzie żyją najdłużej.
Autor książek podkreśla, że najzdrowsi ludzie na świecie często uważają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mieszkańcy "niebieskich stref" w przeciwieństwie do Amerykanów, nie jadają na śniadanie płatków kukurydzianych czy tostów - swój dzień rozpoczynają od spożycia szerokiej gamy składników odżywczych.
Redakcja "Insidera" poprosiła dietetyczkę o ocenę czterech propozycji zdrowych wyborów śniadaniowych, które zostały uwzględnione w analizie Buettnera.
Pełnoziarniste płatki kukurydziane mogą poprawić zdrowie serca, ale jest jedno "ale"
Dietetyczka Stacey Simon tłumaczy, że płatki pełnoziarniste mogą być doskonałym wyborem na śniadanie, ale pod warunkiem, że są bez dodatku cukru. Szczególnie duże korzyści z ich spożycia można uzyskać, jeśli połączysz je ze zdrowym tłuszczem lub białkiem w celu uzyskania dodatkowych składników odżywczych.
„Pełnoziarniste płatki zawierają błonnik, witaminy (zwłaszcza witaminy z grupy B) i minerały. Wykazano, że produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka i cukrzycy” – powiedziała.
Zupa miso z ryżem jest bogata w białko i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych
Buettner zdradził, że mieszkańcy niebieskiej strefy Okinawy zwykle jedzą na śniadanie zupę miso z warzywami i tofu. Jest to posiłek przygotowywany z fioletowego słodkiego ziemniaka gotowanego na parze lub smażonego z czosnkiem, olejem sezamowym i cebulą. Mieszkańcy "niebieskiej strefy" dodają do zupy brązowy lub biały ryż, a całość zwykle popijają zieloną herbatą.
Dietetyczka wyjaśnia, że to śniadanie jest pełne witamin i minerałów pochodzących warzyw. Także zawarte w daniu tofu jest bogate w witaminy i białko, a do tego ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, które są powiązane z chorobami serca.
"Z kolei zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia zdrowie jelit i obniża poziom cukru we krwi" - dodaje Stacey Simon.
Jogurt kozi z orzechami i miodem to bogactwo zdrowych tłuszczów
Z obserwacji Dana wynika, że Ikarianie zazwyczaj jedzą na śniadanie jogurt z koziego mleka z orzechami i miodem. Często spożywany jest z chlebem i sezonowymi owocami.
Mleko kozie zawiera więcej białka niż mleko krowie i może pomóc organizmowi wchłonąć inne niezbędne składniki odżywcze. Orzechy są również doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.
Zupa na śniadanie?
Minestrone to zupa, którą często na śniadanie jadają mieszkańcy Sardynii we Włoszech. Jest bogata w kwasy omega-3 i błonnik, dzięki zawartości warzyw, makaronu, fasoli i parmezanu. Zupę je się z chlebem na zakwasie i serem z mleka owczego.
Błonnik pomaga odżywiać bakterie w jelitach, co może korzystnie wpływać na trawienie i układ odpornościowy. Dietetyczka Simon tłumaczy, że mleko owcze zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, a z kolei chleb na zakwasie nie podnosi poziomu cukru we krwi, jak zwykły biały chleb.