Ekspert od długowieczności zbadał śniadania. Oto, co rano jadają najzdrowsi ludzie na świecie

2022-12-27 14:37

Dan Buettner to autor książek o długowieczności. Swoją karierę poświęcił zbadanie miejsc na świecie, w których ludzie żyją najdłużej. Buettner badał diety, styl życia, relacje i wszystko to, co sprawia, że ​​mieszkańcy tzw. "niebieskich stref" są zdrowi. Kluczowe są ich śniadania - szczególnie te, bogate w witaminy i białko.

Kobieta je śniadanie
Autor: GettyImages Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Oto, co rano jadają najzdrowsi ludzie na świecie

Dan Buettner to nie tylko autor bestsellerów, ale także członek National Geographic oraz trzykrotny rekordzista Guinnessa w kolarstwie długodystansowym. Przez wiele lat badał wzorce społeczne i żywieniowe ludzi żyjących w tak zwanych „niebieskich strefach” – miejscach na świecie, w których ludzie żyją najdłużej.

Autor książek podkreśla, że najzdrowsi ludzie na świecie często uważają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mieszkańcy "niebieskich stref" w przeciwieństwie do Amerykanów, nie jadają na śniadanie płatków kukurydzianych czy tostów - swój dzień rozpoczynają od spożycia szerokiej gamy składników odżywczych.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Redakcja "Insidera" poprosiła dietetyczkę o ocenę czterech propozycji zdrowych wyborów śniadaniowych, które zostały uwzględnione w analizie Buettnera. 

Pełnoziarniste płatki kukurydziane mogą poprawić zdrowie serca, ale jest jedno "ale"

Dietetyczka Stacey Simon tłumaczy, że ​​płatki pełnoziarniste mogą być doskonałym wyborem na śniadanie, ale pod warunkiem, że są bez dodatku cukru. Szczególnie duże korzyści z ich spożycia można uzyskać, jeśli połączysz je ze zdrowym tłuszczem lub białkiem w celu uzyskania dodatkowych składników odżywczych.

„Pełnoziarniste płatki zawierają błonnik, witaminy (zwłaszcza witaminy z grupy B) i minerały. Wykazano, że produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka i cukrzycy” – powiedziała.

Zupa miso z ryżem jest bogata w białko i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych

Buettner zdradził, że mieszkańcy niebieskiej strefy Okinawy zwykle jedzą na śniadanie zupę miso z warzywami i tofu. Jest to posiłek przygotowywany z fioletowego słodkiego ziemniaka gotowanego na parze lub smażonego z czosnkiem, olejem sezamowym i cebulą. Mieszkańcy "niebieskiej strefy" dodają do zupy brązowy lub biały ryż, a całość zwykle popijają zieloną herbatą.

Dietetyczka wyjaśnia, że to śniadanie jest pełne witamin i minerałów pochodzących warzyw. Także zawarte w daniu tofu jest bogate w witaminy i białko, a do tego ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, które są powiązane z chorobami serca.

"Z kolei zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia zdrowie jelit i obniża poziom cukru we krwi" - dodaje Stacey Simon.

Jogurt kozi z orzechami i miodem to bogactwo zdrowych tłuszczów

Z obserwacji Dana wynika, że Ikarianie zazwyczaj jedzą na śniadanie jogurt z koziego mleka z orzechami i miodem. Często spożywany jest z chlebem i sezonowymi owocami. 

Mleko kozie zawiera więcej białka niż mleko krowie i może pomóc organizmowi wchłonąć inne niezbędne składniki odżywcze. Orzechy są również doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.

Zupa na śniadanie?

Minestrone to zupa, którą często na śniadanie jadają mieszkańcy Sardynii we Włoszech. Jest bogata w kwasy omega-3 i błonnik, dzięki zawartości warzyw, makaronu, fasoli i parmezanu. Zupę je się z chlebem na zakwasie i serem z mleka owczego.

Błonnik pomaga odżywiać bakterie w jelitach, co może korzystnie wpływać na trawienie i układ odpornościowy. Dietetyczka Simon tłumaczy, że mleko owcze zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, a z kolei chleb na zakwasie nie podnosi poziomu cukru we krwi, jak zwykły biały chleb.