Szypułki czereśni pomagają w odchudzaniu! I nie tylko - jak je jeść?

2020-06-18 8:08

Wydaje się niesamowite, ale podobno można je jeść. Mogą pomóc na wiele schorzeń, a nawet - w odchudzaniu! Co z nich zrobić? W jakiej formie je jeść? I co sądzą o tym eksperci?

CZEREŚNIE - owoce dobre na stawy, tarczycę i młodą skórę
Autor: Photos.com Czereśnie zawierają więcej jodu niż ryby.

Spis treści

  1. Szypułki - jeść czy nie?
  2. A może pestki?

Zanim skupimy się na szypułkach od czereśni musimy wam powiedzieć, że same czereśnie są kopalnią witamin i minerałów. Zawierają też 80 proc. wody, a więc nie tuczą i działają moczopędnie. Znajdziemy w nich potas, fosfor, wapń, magnez, siarkę, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź, czy jod oraz witaminy C, A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12).

Więcej o dobroczynnych właściwościach czereśni przeczytacie tutaj: CZEREŚNIE - właściwości i wartości odżywcze

Szypułki - jeść czy nie?

Wróćmy teraz do szypułek z czereśni. Podobno są skuteczne przy dolegliwościach dróg moczowych a także wspomagają odchudzanie. Eksperci są sceptyczni, twierdząc, że owszem, szypułki mogą podrażniać układ pokarmowy powodując biegunki. Ale także przyspieszać metabolizm. Wśród właściwości szypułek z czereśni można znaleźć także pozytywne oddziaływanie na układ krążenia oraz redukcję ilości kwasu moczowego. Niestety naukowych dowodów na to nie ma. 

A przepisy na sposoby spożywania ogonków od czereśni są. Jak je jeść? W postaci herbaty.

Ogonki z czereśni wystarczy gotować przez 10-15 minut (30 g ogonków na 1 l wody) i odstawić do naciągnięcia przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną herbatkę należy pić dwa razy dziennie po 100 ml. Herbatka będzie gorzka w smaku. 

A może pestki?

Pestki czereśni mogą być bronią w walce z kamicą nerkową. Trzeba je jednak najpierw ususzyć, zmielić i... dobrze spożywać w postaci nalewki. Jednak pestki zawierają także szkodliwe substancje, trzeba więc zachować umiar.

Sonda
Powiedz nam: