Ta sól to zabójca dla organizmu. Natychmiast przestań jej używać
Polacy solą na potęgę, choć zdają sobie sprawę, że ten nawyk należy do tych niezdrowych. Do soli kuchennej dodawany jest jeden z najgorszych dodatków do żywności – antyzbrylacz E536. Mowa tu o żelazocyjanku potasu, który jest niebezpieczny dla naszego organizmu.
Żelazocyjanek potasu, który na etykietach znajduje się pod symbolem E536, stanowi jeden z najgorszych dodatków do żywności. Dietetyczka kliniczna, Iwona Wierzbicka, ostrzegła w mediach społecznościowych przed tym emulgatorem. "Używa się go do produkcji kolorowych pigmentów (tak, chodzi o farby przemysłowe), a w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako antyzbrylacz" – wytłumaczyła.
Unikaj dodatku do żywności E536
Ten nieorganiczny związek chemiczny może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jak się okazuje, gdy E536 znajdzie się już w żołądku, ulega rozkładowi, w wyniku którego wydziela cyjanowodór. Ekspertka podkreśliła, że ma "silnie toksyczny wpływ na organizm".
Cyjanowodór wykazuje silne działanie toksyczne, ponieważ powoduje zablokowanie oddychania na poziomie komórkowym, co w rezultacie prowadzi do niedotleniania organizmu. Najbardziej zagrożonymi organami są mózg i mięsień sercowy. Wśród objawów zatrucia cyjanowodorem wymienia się duszności, bóle i zawroty głowy, zaburzenia świadomości, osłabienie, wymioty i nudności oraz nadmierny różowy lub siny kolor skóry.
To dobry powód, by wyeliminować sól z diety
Można odwrócić blokowanie oksydazy cytochromowej przez jony cyjankowe. Tego typu odtrutką jest jak najszybsza zmiana nawyku żywieniowego poprzez ograniczenie soli. Dokładnie chodzi o to, by uważnie śledzić etykiety produktów. Dodatek do żywności E536 można znaleźć w soli kuchennej. "Zawsze czytaj etykiety soli i nigdy nie kupuj tej z dodatkiem antyzbrylacza" – zaapelowała dietetyczka.
Wierzbicka zwróciła uwagę, że, "sole, które raczej nie zawierają E536, to sól kamienna czy himalajska". Zaznaczyła jednak, aby przed zakupem sprawdzić etykiety.