Te warzywa chronią mózg i serce. Pamiętaj o nich codziennie
Osoby, które stosują dietę bogatą w warzywa z tej grupy są mniej narażone na demencję i choroby serca. Potwierdzają to ostatnie badania naukowe. Ile razy w tygodniu warto po nie sięgać, aby zyskać korzyści dla zdrowia?
Zielone warzywa liściaste mają doskonały wpływ na zdrowie mózgu. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Rush University. Spożywanie diety bogatej w zielone warzywa liściaste, a także inne owoce i warzywa, może rozwinąć mniej objawów związanych z chorobą Alzheimera.
Dieta śródziemnomorska odmładza mózg i chronią przed demencją
Badanie opublikowane w środę w czasopiśmie “Neurology” uwzględnia dane pochodzące od 581 osób z średnią wieku wynoszącą 84 lata, które zbierano na przestrzeni 10 lat.
Osoby biorące udział w badaniu wyraziły zgodę na przeprowadzenie badań na ich mózgach po śmierci, aby przyspieszyć badania nad demencją.
Uczestnicy badania umierali średnio siedem lat po rozpoczęciu badania. U 39 proc. z nich tuż przed śmiercią zdiagnozowano demencję, 66 proc. badanych spełniało kryteria choroby Alzheimera.
Eksperci zauważyli, że uczestnicy, którzy stosowali wersję diety śródziemnomorskiej, w której dominują zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż oraz inne warzywa, mogą mieć mniej płytek amyloidowych i splotów tau w mózgu niż osoby, które ich nie spożywają. Co ciekawe, uczestnicy badania zajadający się zielonymi warzywami liściastymi miały taką samą ilość blaszki miażdżycowej w mózgu jak osoby młodsze o ponad 4 lata.
Co więcej, “spożywanie więcej niż sześciu porcji zielonych warzyw liściastych tygodniowo lub rezygnacja ze smażonych potraw, wiązała się z mniejszą liczbą płytek amyloidowych w mózgu” - powiedziała w oświadczeniu autorka badania, Puja Agarwal z Rush University w Chicago.
Główna autorka badania zachęca, aby rozważyć zwiększenie ilości zielonych warzyw liściastych w diecie.
„Nasze odkrycie, że spożywanie większej ilości zielonych warzyw liściastych samo w sobie wiąże się z mniejszą liczbą objawów choroby Alzheimera w mózgu, jest wystarczająco intrygujące, aby ludzie rozważyli dodanie większej ilości tych warzyw do swojej diety” – powiedziała Agarwal.
Zielone warzywa liściaste chronią twoje serce
Wcześniejsze badania potwierdzają zbawienny wpływ diety śródziemnomorskiej także na inne aspekty zdrowia. Łagodzi stany zapalne, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed licznymi chorobami takimi jak: zawał serca czy udar oraz zapobiega śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.