Ten napar jest pełen antyoksydantów. Przygotowuje się go z... pestki awokado

2024-08-05 13:37

Awokado nie należy do najtańszych. Dlatego warto jest wykorzystywać każdą jego część. Wszyscy wiedzą, co zrobić z zielonym miąższem, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że pestkę również można wykorzystać. I to nie tylko do zasadzenia.

Ten napar jest pełen antyoksydantów. Przygotowuje się go z... pestki awokado
Autor: fot. Getty Images Ten napar jest pełen antyoksydantów. Przygotowuje się go z... pestki awokado

Nie od dziś wiadomo, że awokado jest bardzo dobre dla naszego zdrowia. Wiele osób jednak stroni od niego z powodu ceny. A co jeśli powiemy wam, że wykorzystać można również pestkę z tego drogocennego owocu?

Wykorzystaj awokado w pełni. Z pestki można zrobić... herbatę

Nie każdy wie, że pestki z awokado są bogate w przeciwutleniacze i bez problemu można je wykorzystać do zrobienia herbaty. A zajmie nam to wyłącznie kilka minut. W końcu awokado kryją w pestkach aż 70 proc. antyoksydacyjnej mocy owocu.

Wciąż potrzebne są dalsze badania, jednak pestki awokado bogate są w kwasy tłuszczowe, błonnik, węglowodany, a nawet, niewielką ilość białka. Dzięki zawartości błonnika mogą pomóc w trawieniu i regularności wypróżnień.

Warto również podkreślić, że pestki awokado zawierają silne związki przeciwzapalne, które pomagają  zmniejszyć stan zapalny i złagodzić objawy z nim związane.

Badania wykazały, że pestki awokado zwierają przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i fenole. Dzięki temu mogą chronić komórki przed uszkodzeniem i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób. Co więcej, związki te mają również wiele innych korzystnych właściwości, jak na przykład obniżanie poziomu cholesterolu.

Mroczna strona awokado.

Jak przygotować herbatę z pestki awokado? To proste

Pestki awokado, jak już wspominaliśmy, można wykorzystać do zrobienia herbaty antyoksydacyjnej. Wszystko, czego będziemy potrzebować to: woda, pestka awokado i cóż... chwila cierpliwości.

Aby zrobić taką herbatkę, wystarczy włożyć pestkę do wody i gotować ją przez około 5 minut - albo do momentu aż zmięknie. Następnie wyjmujemy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem będzie włożenie ich z powrotem do wody i gotowanie przez kolejne 10 minut. 

Dodatki do herbaty z pestki awokado. Możliwości jest wiele

Na koniec odcedzamy pestki i napój jest gotowy do spożycia. Ostrzegamy jednak, że może być on lekko gorzki. Aby temu zapobiec, można dodać do niej miód lub cynamon, które nico go osłodzą. Przy okazji dołożą mu sporo korzyści przeciwzapalnych.

Do herbaty można również dodać na przykład imbir, który może pomóc złagodzić zaparcia, niestrawność i nudności. Sprawdzą się również goździki, które wypełnione są polifenolami czy gałką muszkatołową, która ma korzystne środki przeciwdrobnoustrojowe.

Możliwości jest wiele, a herbata przyniesie nam wiele dobrego. Herbata z pestek awokado sprawdzi się więc idealnie i pozwoli nam w pełni wykorzystać ten owoc, który z pewnością nie należy do najtańszych.

Warzywa i owoce bogate w błonnik

Listen on Spreaker.