To najlepszy olej dla serca. Eksperci nie mają wątpliwości
Jak chronić serce przed chorobą? Warto zacząć od diety. Wyrzuć niezdrowe tłuszcze ze swojej kuchni. Eksperci wyłonili olej najzdrowszy dla serca.
Choroby serca nadal najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Według CDC, kluczowymi czynnikami ryzyka są: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, nadwaga, niezdrowa dieta, palenie papierosów lub picie alkoholu w nadmiarze.
Jak zapobiec chorobom serca?
Niewielkie zmiany w stylu życia mogą pomóc zapobiegać rozwojowi chorób serca. Warto zacząć od rezygnacji lub częściowego ograniczenia używek, takich jak alkohol czy papierosy. Te silnie uzależniające produkty są zabójcze dla zdrowia serca.
Nie tylko regularna aktywność fizyczna, ale i dokonywanie bardziej świadomych wyborów żywieniowych to podstawowe działania, jakie pomogą ochronić serce. Eksperci wciąż poszukują najzdrowszych rozwiązań, które w przyszłości poprawią statystyki, które na tę chwilę są nieubłagane.
Jaki olej jest najzdrowszy dla serca?
Teraz naukowcy odkryli, jaki jest najzdrowszy tłuszcz dla serca. Wprowadzenie go do codziennej diety może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Według badania opublikowanego w Journal of the American College of Cardiology, w którym wzięło udział ponad 60 tys. kobiet i 30 tys. mężczyzn, stosowanie oliwy z oliwek wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zarówno choroby niedokrwiennej serca, jak i chorób układu krążenia.
Naukowcy doszli do wniosku, że zastąpienie margaryny, masła i majonezu oliwą z oliwek, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka tych chorób.
Warto wiedzieć, że jedna łyżka masła zawiera już około 7 gramów tłuszczów nasyconych. Dla porównania, w jednej łyżce oliwy z oliwek jest ich poniżej 2 gramów.
Według badania opublikowanego w Endocrine, Metabolic & Immune Disorders, oliwa z oliwek ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą pomóc w utrzymaniu nie tylko dobrego zdrowia serca, ale i ogólnego stanu zdrowia.
Zamiana masła i innych mniej zdrowych tłuszczy na oliwę z oliwek, zmniejszy ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zwiększy spożycie zdrowych tłuszczów, ale także dostarczy sercu pomocnych przeciwutleniaczy.