Polacy je kochają, choć mogą być zabójcze dla jelit. Koniecznie wyrzuć z jadłospisu
Na wielu polskich stołach królują warzywa, które choć powszechnie uważane za zdrowe, mogą powodować bolesne dolegliwości. Jeśli zastanawiasz się, czemu męczą cię gazy, wzdęcia, zgaga i zaparcia, to przede wszystkim powinieneś przyjrzeć się swojej diecie. Ich powodem może być wrażliwość na niektóre produkty spożywcze. Oto, czego musisz unikać.

Częsty dyskomfort trawiennego to znak, że należy obserwować swoje samopoczucie po jedzeniu. Eksperci zalecają prowadzenie dzienniczka, w którym warto sumiennie notować godziny posiłków i listę zjedzonych produktów. Może to pomóc w identyfikacji tych, które nie służą organizmowi. I choć każdy organizm jest inny, produkty wymienione poniżej nie są zdrowe dla nikogo.
Czego nie lubią jelita?
Biała kapusta może powodować zaburzenia w postaci wzdęć i gazów. Do tej samej kategorii warzyw należą także brokuły i brukselka. Ta grupa warzyw zawiera cukier zwany rafinozą, który powoduje gazy.
Na liście znalazła się także fasola, która także obfituje w rafinozę i mimo że zawiera ogromne ilości zdrowego białka, błonnika i mikroelementów, jej spożycie często jest powodem zaburzeń trawiennych.
Cukier doprowadza jelita do ruiny
Rafinowany cukier występujący w słodyczach, płatkach śniadaniowych i wypiekach jest szkodliwy nie tylko dla jelit, ale i dla całego organizmu. Dodany cukier zwiększa właściwości prozapalne w jelitach, co z kolei może prowadzić do braku równowagi dobrych bakterii jelitowych i rozregulowania metabolicznego.
Nieustanne unikanie cukrów dodanych w diecie może być uciążliwe, a nawet niemożliwe. Warto zatem zacząć od ograniczenia jego spożycia na tyle, na ile jest to możliwe. Słodkie i niezdrowe przekąski można zastąpić owocami, a cukierki orzechami.
Jak uspokoić chore jelita?
Szybkie przekąski w postaci chipsów czy ciasteczek kuszą swoim wyglądem i smakiem, ale zawierają mnóstwo prostych węglowodanów, przez co często prowadzą do wzdęć i gazów. Na tej liście znajduje się także m.in. uwielbiany przez Polaków biały chleb. Produkty smażone, a zwłaszcza chipsy, to najgorsze, co może otrzymać nasz układ pokarmowy.
Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu są częstą przyczyną zgagi, której doświadcza wielu z nas. Do listy należy dodać także tłuste potrawy, w tym produkty przetworzone, frytki i tłuste mięso.
Guma do żucia bez cukru to punkt na liście, który zaskakuje najbardziej. Okazuje się, zawiera one niezdrowe dla układu pokarmowego alkohole cukrowe - składniki zastępujące cukier, których organizm nie jest w stanie strawić.
To z kolei może prowadzić do zaburzeń trawiennych, obejmujących wzdęcia, gazy, a nawet biegunkę. Alkohole cukrowe znajdują się także w innych produktach o obniżonej zawartości cukru, na przykład w "zdrowych" batonach proteinowych.