To warzywo znacznie zbija poziom cukru we krwi. Sprawdź, czy masz je w lodówce

2022-09-30 15:28

Bataty powszechnie są uprawiane w tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata. W Polsce są nadal mało popularne, a szkoda, ponieważ słodkie ziemniaki mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Są doskonałym produktem dla osób zmagających się z cukrzycą. Dlaczego warto włączyć to "niepozorne warzywo" do codziennej diety?

Zbliżenie na kobietę, która patrzy, co ma w lodówce
Autor: Getty Images

Bataty, nazywane są inaczej wilcem ziemniaczanym, należą do warzyw skrobiowych. Są niezwykle odżywcze, bardzo sycące i tak najzwyczajniej smaczne. Te słodkie ziemniaki zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Obfitują między innymi w beta-karoten (będący prekursorem witaminy A), witaminę B6, witaminę C, potas, błonnik, cynk oraz magnez. W tych pomarańczowych bulwach znajduje się duża ilość węglowodanów pochodzących ze skrobi, niska zawartość białka oraz znikoma zawartość tłuszczu.

Bataty są zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków

Dietetycy wskazują, że urozmaicenie jadłospisu batatami na pewno korzystnie odbije się na naszym zdrowiu. Są one nieco mniej kaloryczne od tradycyjnych ziemniaków i mają niski indeks glikemiczny (wartość IG – 54), który pomaga w ustabilizowaniu glikemii. Ze względu na dużą zawartość magnezu i błonnika są wskazane dla osób z cukrzycą typu 2, która charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomu glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem.

To pomarańczowe warzywo wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, m.in.:

  • spowalnia wchłanianie cukrów w organizmie,
  • pomaga uregulować stężenie glukozy we krwi,
  • obniża insulinooporność.
Zdrowo Odpytani, odc. 1 Cukrzyca

Dlaczego warto jeść jeszcze bataty? Kilka korzyści

Bataty są jednymi ze smaczniejszych warzyw. Warto je spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne, których jest sporo! To warzywo jest świetnym produktem, które usprawnia działanie oczu, jelit i mózgu. Oto niektóre korzyści, wynikające z jedzenia słodkich ziemniaków:

  • poprawiają funkcjonowanie mózgu,
  • obniżają cholesterol,
  • dbają o prawidłowe widzenie,
  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • koją żołądek i jelita.