Toksyny znikną z organizmu, jak za machnięciem różdżką. Ten mało znany owoc może zachwycić
Pochodzący z Australii owoc zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce jednak wciąż pozostaje mało znany. Chodzi o caviar lime, którego miąższ składa się z kuleczek przypominających kawior. Jednak ich cytrusowy smak to nie jest ich pozytyw. Świetnie poradzą sobie z toksynami.
Australijski owoc pełen składników odżywczych. Co wiemy o caviar lime?
Caviar lime jest stosunkowo nieznanym w Polsce owocem. Rośnie on na kolczastym krzewie o nazwie citrus australasica, który występuje w naturze w tropikalnych i subtropikalnych lasach zachodniej Australii. Z wyglądu przypomina ogórki. Jego cylindryczne owoce mają różną barwę, choć najczęściej można się natknąć na zielone lub fioletowe.
Ciekawostką jest, że te owoce były od wieków wykorzystywane zarówno do celów spożywczych, jak i leczniczych. Już Aborygenowie świetnie znali ich zastosowania. Europejczycy jednak przez długi czas nie wykazywali zainteresowania tym owocem. Dopiero niedawno odkryli, że ich miąższ może być znakomitym dodatkiem. W smaku przypomina bowiem znaną i lubianą limonkę.
Caviar lime, tak jak wszystkie owoce cytrusowe może pochwalić się wysoką zawartością cennych składników. W szczególności chodzi o witaminę C, która aktywizuje system immunologiczny. Co więcej, jest również bardzo ważna jeśli chodzi o wytwarzanie enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków oraz krwawienia z dziąseł. Ciekawostką jest również, że te owoce mają wysokie stężenie kwasu askorbinowego, który ma silne właściwości przeciwutleniające. W związku z tym wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu, naturalizują szkodliwe działanie wolnych rodników oraz zapobiegają rozwojowi schorzeń układu krążenia czy nowotworów.
Caviar lime to skarbnica składników odżywczych. W czym może pomóc?
Warto zaznaczyć, że caviar lime wyróżnia się dość kwaśnym smakiem. Choć wyda się to dziwne, posiada jednak silne właściwości alkalizujące. Oznacza to, że skutecznie zobojętnia nadmiar kwasów w organizmie, a przypominamy, że długotrwała zakwaszenie może skutkować obniżeniem odporności, bólem głowy, sennością czy ciągłym zmęczeniem.
Warto również dodać, że ten australijski owoc jest skarbnicą pektyn, które pełnią rolę błonnika pokarmowego. Świetnie chłoną więc wodę i zapewniają uczucie sytości. Co więcej, obniżają też poziom cukru oraz "złego" cholesterolu LDL. Działa również niczym szczotka, która usunie z organizmu szkodliwe toksyny i metale ciężkie, w tym ołów, rtęć, czy kadm, których skumulowanie może grozić poważnymi konsekwencjami dla zdrowia.
Ten kwaśny owoc jest świetnym źródłem potasu, który nie tylko reguluje pracę serca i gospodarkę wodno-elektroitową, ale także poprawia nastrój. Te cytrusowe kulki kryją w sobie całą masę magnezu, wapnia i fosforu. Dobrą wiadomością jest też ich niska kaloryczność. W 100 g owocu znajduje się zaledwie 30 kcal.
Caviar lime można użyć do produkcji dżemów lub marmolad. Świetnie skomponuje się również z owocami morza i rybami. Co więcej, można go użyć do deserów czy przystawek. Dla lubiących kwaśne smaki - można dodać go do rozmaitych koktajli, drinków czy lemoniad.