Uszkodzona wątroba, wypadające włosy, tycie. Ten niedobór łatwo zażegnać
Niedobory białka w diecie mogą nam poważnie zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli nie mamy rezygnujemy z mięsa i nabiału, nie zapewniając organizmowi niczego w zamian. To poważny błąd, bo w ten sposób pozbywamy się składnika, który stanowi kluczowy budulec nie tylko dla mięśni.
O niedoborach poszczególnych witamin czy minerałów mówi się dość sporo. Ale co się dzieje z organizmem, kiedy w diecie zabraknie zupełnie innego składnika? Diety eliminacyjne mogą być niebezpieczne, zwłaszcza kiedy podejmujemy decyzję na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Tym razem skupimy się na tym, co dzieje się w organizmie, kiedy brakuje białka.
Większy apetyt i wzrost wagi. Niedobór białka ma różne oblicza
Zgodnie z Dietary Guidelines for Americans dzienne zapotrzebowanie na białko w przypadku kobiet wynosi 46 g, a w przypadku mężczyzn od 52 do 56 g. Jeśli z jakichś przyczyn nie dostarczymy tych ilości, a ten stan będzie utrzymywać się dłużej, może dojść do niedoboru białka.
Najpoważniejszą konsekwencją niedoboru białka jest wystąpienie kwashiorkoru. Wówczas pojawiają się obrzęki, owrzodzenia jamy ustnej, a nawet zmiana w strukturze narządów wewnętrznych. Jednak taki stan dotyka głównie osoby z ubogich krajów, gdzie mówimy o głębokim niedożywieniu.
Lekki niedobór białka może skutkować innymi, mniej dotkliwymi konsekwencjami. Jedną z nich jest wzrost apetytu, a co za tym idzie także masy ciała. Spożywając odpowiednią dawkę białka, zachowujemy bowiem na dłużej uczucie sytości. Dlatego kiedy go zabraknie, sięgamy po węglowodany, by nie czuć głodu, a to prowadzi do tycia, konsekwencją czego może być nadwaga, a nawet otyłość.
Kolejnym skutkiem deficytu białka jest obniżenie odporności. Powodem jest fakt, że bez właściwego poziomu budulca organizm nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości przeciwciał. Z kolei bez nich trudniej zwalczyć infekcje i chronić się przed patogenami.
Białko buduje nie tylko mięśnie, ale wpływa także na jakość kości. Kiedy zaniedbujemy naszą dietę, nie włączamy do niej roślin strączkowych, rezygnując z mięsa czy nabiału, narażamy się na złamania. Bez białka zaburza się proces wchłaniania wapnia w kościach, a to prowadzi do ich demineralizacji.
Jak objawia się niedobór białka? Zwróć uwagę na włosy
Niedobór białka to także szereg innych problemów. Przede wszystkim może dojść do zaburzenia w budowie masy mięśniowej. A to z kolei przedkłada się na uczucie zmęczenia. To jednak nie wszystko.
Kiedy organizm nie otrzymuje z pożywienia odpowiedniej ilości białka, zaczyna pobierać go właśnie z mięśni szkieletowych, by w ten sposób zadbać o pracę najważniejszych narządów. Dlatego nawet umiarkowany niedobór białka utrzymujący się przez dłuższy czas może prowadzić do zaniku mięśni. Zwłaszcza u seniorów.
Białko jest ważne także dla skóry, włosów i paznokci. Bez niego cera zaczyna wyglądać coraz gorzej, staje się sucha, łuszczy się, zyskuje ziemisty kolor. Rozdwajające się paznokcie i wypadające włosy to także sygnał, że trzeba pochylić się nad codziennym menu i włączyć do diety więcej białka, najlepiej roślinnego.
Warto także zaznaczyć, że rezygnując z białka, lub zaniedbując jego odpowiednią podaż, możemy narazić się na poważne konsekwencje w postaci niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Braki białka mogą prowadzić do zmian w mikrobiomie jelitowym, czy zaburzać pracę mitochondriów, co ostatecznie może skończyć się nawet uszkodzeniem wątroby.