Uważaj na ukryte źródła tłuszczów i cukru. Mogą zrujnować twoją dietę

2024-08-24 7:41

Jeśli trzymamy dietę, to najważniejsza jest regularność i patrzenie, czy nasze posiłki, aby na pewno nie zawierają tego, czego nie powinny. Nowe badanie ukazuje jednak, że niektóre "zdrowe" wybory, mogą nie być tak dobre, jak mogłoby się wydawać.

Uważaj na ukryte źródła tłuszczów i cukru. Mogą zrujnować twoją dietę
Autor: fot. Getty Images Uważaj na ukryte źródła tłuszczów i cukru. Mogą zrujnować twoją dietę

Nikogo nie zdziwi fakt, że będąc na diecie powinno się znacznie ograniczyć spożywanie dodanego cukru i tłuszczów nasyconych. W szczególności, że działają one negatywnie nie tylko na wagę, ale również zwiększają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę oraz raka. Nie jest to jednak tak łatwe jak mogłoby się wydawać.

Nowe badanie przeprowadzone przez Ohio State University, mogą wytłumaczyć dlaczego. Wyniki sugerują bowiem, że winne są "ukryte" źródła tłuszczów i dodanego cukru, przez które nieświadomie przekraczamy granice dziennego spożycia.

Nowe badanie może zaskakiwać. Ukryte źródła tłuszczów i cukrów

Wyniki badania pojawiły się jakiś czas temu w czasopiśmie Nutrients. Wskazują one na  oczywiste źródła tłuszczów nasyconych i cukru, takie jak ser, napoje gazowane oraz na te pozornie nieszkodliwe. Wśród nich wymienione zostały na przykład piersi z kurczaka czy keczup.

Christopher Taylor, pierwszy autor badania, profesor OSU i dyrektor dietetyki medycznej wytłumaczył, że pierś z kurczaka promowana jest jako produkt o niższej zawartości tłuszczów nasyconych. Nie oznacza to jednak, że ich nie zawiera.

Potrzebna jest więc wiedza, jak żywność o mniejszych ilościach tłuszczów nasyconych, również dodaje je w dyskretny sposób do naszej codziennej diety.

W formie 24 - Które tłuszcze są wartościowe

Nowe badanie może zaskoczyć. Zamysłem było zachęcenie konsumentów

Profesor Taylor wraz ze swoim zespołem przeanalizowała dane dotyczące odżywiania pochodzące od przeszło 36 tysięcy dorosłych Amerykanów, którzy wzięli udział w badaniu dotyczącym odżywiania w latach 2005-2018.

Ich zamysłem był opracowanie narzędzia badawczego usprawniającego ocenę diety. Badanie, miało jednak za zadanie zachęcić konsumentów do uważniejszego czytania etykiet produktów spożywczych oraz zwrócić ich uwagę na zaskakujące źródła tłuszczów i cukrów. Chcieli przekazać jak dane wybory wpływają na zdrowie nie tylko w ciągu dnia, ale podczas całego życia.

Cukry dodane. Większość pochodziła z pięciu źródeł

Badacze w swoich ustaleniach napisali, że około połowa spożycia cukrów dodanych przez osoby dorosłe pochodziła z pięciu źródeł. Wśród nich wymienili: napoje gazowane, herbata, napoje owocowe, ciasta i placki oraz cukier i miód. 

Natomiast dla osób powyżej 70. roku życia źródłem tych cukrów były lody, desery mleczne, ciasteczka, dżemy, syropy i polewy.

Ciekawostką jest jednak, że do spożycia dodanego cukru przyczyniają się również przyprawy na bazie pomidorów, batony zbożowe, napoje energetyczne czy... pieczywo drożdżowe.

Uwaga na tłuszcze nasycone. Mogą się znaleźć w tych produktach

Naukowcy podkreślili również, że powinno się uważać na tłuszcze nasycone, które można znaleźć w wędlinach, zamiennikach śmietany, smażonych ziemniakach i pełnym mleku.

Zespół obecnie pracuje nad aplikacją, która miałaby pomóc ludziom oceniać konkretne "budzące obawy składniki odżywcze" we wszystkich produktach spożywczych. Nie ominie to również produktów, które uznawane są za zdrowe.

Ma to na celu pomóc ludziom w podejmowaniu bardziej świadomych, a co za tym idzie mądrzejszych, decyzji żywieniowych.

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Listen on Spreaker.