Warzywa i owoce bogate w błonnik. Sprawdź, które z nich warto jeść!
2021-08-12
16:54
Błonnik pokarmowy (inaczej nazywany włóknem pokarmowym) jest to ogólny termin obejmujący różnorodne substancje pochodzenia roślinnego. Odgrywają one ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jakie więc warzywa i owoce mają najwięcej błonnika?
![Błonnik pokarmowy](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Je1h-zW6A-rfi8_blonnik-pokarmowy-664x442.jpg)
To, że organizm nie wykorzystuje błonnika do produkcji paliwa, nie oznacza, że jest on mniej wartościowy dla ogólnego stanu zdrowia.
Błonnik oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ale ważne jest to, aby warzywa i owoce zawierające błonnik wprowadzać stopniowo do jadłospisu w ciągu kilku dni. Po to, by uniknąć niepożądanych efektów, takich jak wzdęcia i gazy. Przy warto nie zapominać o piciu dużej ilości wody!
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Oto korzyści, jakie może przynieść spożywanie błonnika:
- pozytywnie wpływa na obniżenie wysokiego cholesterolu we krwi,
- wspomaga trawienie i wspiera proces odchudzania,
- pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie,
- pomaga regulować poziom glukozy we krwi,
- zmniejsza ryzyka wystąpienia raka jelita grubego i żołądka.