Warzywa i owoce bogate w błonnik. Sprawdź, które z nich warto jeść!

2021-08-12 16:54

Błonnik pokarmowy (inaczej nazywany włóknem pokarmowym) jest to ogólny termin obejmujący różnorodne substancje pochodzenia roślinnego. Odgrywają one ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jakie więc warzywa i owoce mają najwięcej błonnika?

Błonnik pokarmowy
Autor: Getty Images

To, że organizm nie wykorzystuje błonnika do produkcji paliwa, nie oznacza, że jest on mniej wartościowy dla ogólnego stanu zdrowia.

Błonnik oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ale ważne jest to, aby warzywa i owoce zawierające błonnik wprowadzać stopniowo do jadłospisu w ciągu kilku dni. Po to, by uniknąć niepożądanych efektów, takich jak wzdęcia i gazy. Przy warto nie zapominać o piciu dużej ilości wody!  

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Oto korzyści, jakie może przynieść spożywanie błonnika:

  • pozytywnie wpływa na obniżenie wysokiego cholesterolu we krwi,
  • wspomaga trawienie i wspiera proces odchudzania,
  • pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie,
  • pomaga regulować poziom glukozy we krwi,
  • zmniejsza ryzyka wystąpienia raka jelita grubego i żołądka.

Zobacz, które warzywa i owoce mają dużo błonnika! 

Sonda
Czy należysz do wielbicieli truskawek?