Warzywa sezonowe - jakie warzywa powinniśmy jeść na jesieni?
2021-08-23
13:57
Jesień to okres, w którym organizm potrzebuje najwięcej witamin. Jednak, które z warzyw dostępnych w supermarketach są faktycznie sezonowe, a co za tym idzie najzdrowsze? Przyzwyczajamy się powoli do tego, że pomidory, ogórki czy paprykę można dostać nawet w zimie. Jakie warzywa powinniśmy jeść na jesieni?
Warzywa sezonowe są zdecydowanie zdrowsze, niż mrożone lub sztucznie hodowane. Jedząc to, co w naszej szerokości geograficznej aktualnie rośnie, dostosowujemy się do naturalnego rytmu natury i dostarczamy najlepszych dla organizmu witamin.
Sprawdź, jakie warzywa jeść na jesieni
Warzywa sezonowe - co jeść na jesieni?
- bakłażan;
- boćwina;
- brokuły;
- brukselka;
- buraki;
- cukinia;
- cykoria;
- dynia;
- fenkuł;
- kalafior;
- kalarepa;
- kapusta;
- karczochy;
- kukurydza;
- marchewka;
- ogórek;
- papryka;
- pasternak;
- pietruszka;
- por;
- roszponka;
- rukola;
- czarna rzodkiew;
- seler;
- szczaw;
- szpinak;
- ziemniaki.