Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]
Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych umiejętności. Są przepisy na wino zarówno z kwiatów jak i z owoców czarnego bzu. Jeśli nie masz cierpliwości, możesz też wykorzystać prosty przepis na szybkie wino z czarnego bzu.
Spis treści
- Wino z czarnego bzu
- Wino musujące z kwiatu czarnego bzu
- Czarny bez - poznaj jego lecznicze właściwości
- Wino musujące Czerwonego Kapturka
Wino z czarnego bzu
Składniki na 10 litrów wina o mocy 9-11 procent (w nawiasach odpowiednio zmienione ilości składników dla wina o mocy 17 procent).
- 4 kg (5 kg) owoców czarnego bzu
- 6 litrów (5 litrów) wody
- 1,9 kg (2,8 kg) cukru
- 4 g (4 g) drożdży winiarskich
- 20 g (20 g) kwasku cytrynowego
Owoce obierz z szypułek i listków. Zagotuj w przepisanej ilości wody, by pozbyć się trujących związków i wygnieć. Gdy całość ostygnie, dodaj zaczyn zaczyn z drożdży i wlej do gąsiora. Po 24 godzinach zagotuj wodę z cukrem, ostudź. Po kolejnych 24 godzinach dodaj kwasek cytrynowy. Wlej do gąsiora. Odstaw w ciemne miejsce do sfermentowania. Sklarowane wino przelej do butelek.
Wino musujące z kwiatu czarnego bzu
To wino musujące z czarnego bzu powstaje dzięki słabej fermentacji dzikich drożdży, znajdujących się na kwiatach czarnego bzu. Przepis pochodzi z książki Ellen Heidböhmer "Czarny bez dla zdrowia i urody".
- 12 w pełni rozkwitłych kwiatostanów czarnego bzu
- 1 łyżka octu
- 100 g cukru
- 1 butelka wody mineralnej
- kostki lodu
- sok z cytryny do smaku
Kwiaty oczyść potrząsając. Umieść je w wysokim, kamionkowym naczyniu z pokrywką. Cztery litry bieżącej wody wymieszaj z cukrem i octem. Zalej kwiaty, przyciskając je talerzykiem, by nie wypłynęły na wierzch. Odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej, następnie przecedź przez sito, sok i odstawić w chłodne miejsce. Wino musujące możesz podawać rozcieńczone wodą mineralną albo z kostkami lodu i sokiem z cytryny.
Czarny bez - poznaj jego lecznicze właściwości
Wino musujące Czerwonego Kapturka
Wino powstanie szybciej, jeśli zmieszasz owoce czarnego bzu z winem musującym lum kombuchą (grzybem herbacianym). Przepis pochodzi z książki Angeli Martens "Czarny bez zdrowie z natury".
- 300 ml soku z owoców czarnego bzu
- 600 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki drożdży do pieczenia
Rozcieńcz sok z owoców bzu w wodzie, a potem rozpuść miód. Dodaj drożdże, przelej całość do butelki i odstaw na około 10 godzin w ciepłe miejsce. Otwórz ostrożnie, by wypuścić nieco powstałego gazu. Butelkę wstaw do lodówki, aby zawartość powoli fermentowała, ale pamiętaj, by butelkę regularnie otwierać, aby wypuścić gaz.
Porady eksperta