Włącz te 3 produkty do diety. Dodają energii i spowalniają starzenie po 40.
Co zrobić, by dożyć później starości w dobrym zdrowiu i kondycji? Kluczem do zdrowego ciała i dobrego samopoczucia są prawidłowe nawyki. Ekspertki zalecają, aby często sięgać po trzy produkty, zwłaszcza po 40 r. ż. Pomogą spowolnić ten naturalny proces i dłużej zachować młody wygląd.
Starzenie się to naturalna część życia każdego człowieka, podczas której w organizmie zachodzą liczne zmiany. Wraz z upływem lat pojawiają się zmarszczki mimiczne. Po czterdziestce widoczne są bardziej fałdy nosowo-wargowe, tzw. "lwie zmarszczki" (zmarszczki pionowe międzybrwiowe) oraz poprzeczne zmarszczki czoła. Choć tego procesu nie da się uniknąć, można go spowolnić. Na szczęście na sklepowych półkach można znaleźć produkty, które w tym pomogą.
Chodzi o tzw. superfoods, które dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Te produkty pochodzenia naturalnego są zatem zdrowe, nieprzetworzone i niskokaloryczne. Mają szczególnie korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego, że w swoim składzie mają związki wykazujące wysokie działanie przeciwutleniające.
Co powinno się jeść po 40 roku życia?
– Niektóre nasze potrzeby żywieniowe mogą zmieniać się wraz z wiekiem, więc sięganie po określone produkty superfoods mogą pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji w miarę postępu procesu starzenia – wyjaśniła w rozmowie z portalem eatthis.com Lauren Manaker, dietetyczka i autorka książki "The First-Time Mom’s Pregnancy Cookbook".
Przekroczenie czterdziestki to doskonały czas, by pozbyć się wymówek i wreszcie zadbać o swoje zdrowie. Wykształcić dobre nawyki żywieniowe, które będą towarzyszyć przez kolejne dekady. Co warto jeść po 40. roku życia, by zachować młody i zdrowy wygląd? Oto 3 produkty, którymi można się śmiało zajadać.
Łosoś
Produktem, który pomaga spowolnić proces starzenia, jest łosoś oraz wiele innych tłustych ryb. – Łosoś to doskonałe źródło białka, które niezbędne jest do utrzymania masy mięśniowej, szczególnie dla osób starszych. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą obniżać ryzyko chorób serca – mówiła dr Lisa Young, autorka książki "Finally Full, Finally Slim".
Według badania, opublikowanego na łamach czasopisma "Neurology", 40- i 50-latkowie z wysoką ilością kwasów omega-3 mieli mniej oznak starzenia się mózgu i sprawniejszy umysł.
Żurawina
Przepadasz w diecie za żurawiną lub sokiem żurawinowym? Ekspertki mają dobre wieści.
- Żurawina jest bogata w związki roślinne, które mogą pomóc spowolnić pogorszenie się funkcji poznawczych. Dane pokazują, że spożywanie żurawiny o równowartości jednej małej filiżanki codziennie przez trzy miesiące może poprawić pamięć i funkcjonowanie neuronów – wyjaśniła Manaker.
Oprócz tych właściwości owoc ma jeszcze wiele do zaoferowania. – Żurawina jest także źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne. Okazuje się zatem pomocna w walce z wolnymi rodnikami oraz stymuluje produkcję kolagenu w skórze - dodała.
Pomidory
Zdaniem ekspertki Lisy Young pomidory są prawdziwym eliksirem młodości. – Zawierają likopen, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się skóry – zaznaczyła.
Związek ten można również znaleźć w arbuzie i różowym grejpfrucie. Kryje w sobie moc korzyści prozdrowotnych. Jak pokazuą badania naukowe, wysokie spożycie likopenu między innymi reguluje poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Polecany artykuł: