Wspomaga odchudzanie, jest kopalnią ważnych witamin. Jedz codziennie na śniadanie!
Nie tylko wybitnie smaczny, ale też niezwykle zdrowy! Twarożek jest jednym ze śniadaniowych faworytów Polaków: smakuje doskonale zarówno z ulubionymi owocami i odrobiną miodu, jak i z dodatkiem szczypiorku czy cebulki. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy z tego, ile korzyści zdrowotnych może przynieść jedzenie twarożku.
Twarożek jest wynikiem oddzielania się ciał stałych mleka od płynnej serwatki. Zamiast odcedzać całą serwatkę, jak w przypadku większości serów, część tego płynu pozostaje w twarogu, tworząc jego kremową konsystencję.
Dlaczego warto jeść twaróg?
Jedzenie twarożku gwarantuje wiele korzyści zdrowotnych. Ser ten bogaty jest w białko, ma niską zawartość tłuszczu i zawiera mnóstwo niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Twarożek jest zawiera witaminę B12, która jest niezbędna dla zachowania prawidłowych funkcji poznawczych, a także dla zdrowia krwi i układu nerwowego. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do osłabienia mięśni, zmęczenia, depresji i pogorszenia pamięci.
Biały ser obfituje również w witaminę B2 (ryboflawina), której organizm potrzebuje do prawidłowej pracy niektórych enzymów w organizmie i może pomóc w dostarczaniu energii. Niedobór witaminy B2 może prowadzić do zmęczenia, depresji i problemów z wątrobą.
Kolejny ważny składnik twarogu to selen, który znajduje się w rybach, drobiu i nabiale. To kluczowy mikroelement, który pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, chorobom tarczycy, a nawet niektórym nowotworom.
Twaróg jest również doskonałym źródłem wapnia niezbędnego dla zdrowia kości. Wspiera pracę hormonów i może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym.
Twaróg stanowi niskotłuszczowa, bogatą w białko przekąskę, więc idealnie sprawdzi się przy odchudzaniu. Żywność bogata w białko zwiększa uczucie sytości i pozostawia uczucie pełności przez dłuższy czas. Jeśli jednak chcesz schudnąć, unikaj dodawania dużej ilości miodu czy cukru do twarożku. Możesz zastąpić je na przykład owocami.