Z pewnością znasz ten owoc. Spalanie tłuszczu szybsze aż o 61 proc.

2024-10-21 15:59

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują na niezwykłe właściwości czarnej porzeczki, która może wspomagać spalanie tłuszczu. Szczególnie interesujący jest ekstrakt z nowozelandzkiej odmiany tego owocu. Badacze zauważyli, że może on zwiększyć tempo spalania tkanki tłuszczowej nawet o 61 procent.

Z pewnością znasz ten owoc. Spalanie tłuszczu szybsze aż o 61 proc.
Autor: Getty Images

Czarna porzeczka przyspiesza spalanie tłuszczu?

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii sugerują, że ekstrakt z nowozelandzkiej czarnej porzeczki może znacząco zwiększać tempo spalania tłuszczu. Wyniki opublikowane w magazynie „Journal of Dietary Supplements and Nutraceuticals” pokazują, że suplementacja tym ekstraktem przyspiesza pozbycie się tłuszczu u osób aktywnych fizycznie.

Badaniem kierował profesor Mark Willems z Uniwersytetu Chichester, a wzięło w nim udział 16 zdrowych mężczyzn o podobnej intensywności uprawianej aktywności fizycznej. Przez dwa tygodnie przyjmowali kapsułki z ekstraktem z czarnej porzeczki.

Średni wzrost spalania tkanki tłuszczowej wyniósł 21 proc., ale w jednym przypadku zaobserwowano przyspieszenie tego procesu o nawet 61 proc. Naukowcy stwierdzili, że czarna porzeczka może imitować efekty fizycznych ćwiczeń, co czyni ją potencjalnie skutecznym wspomagaczem odchudzania. Jednak należy pamiętać, że sama suplementacja nie zastąpi deficytu kalorycznego ani odpowiednich ćwiczeń siłowych, które zapobiegają utracie masy mięśniowej.

5 błędów spowalniających odchudzanie

Właściwości prozdrowotne czarnej porzeczki

Czarna porzeczka nowozelandzka to jedna z najzdrowszych odmian tego owocu, szczególnie ceniona za wysoką zawartość antyoksydantów. Poza tym dostarcza organizmowi glicyny-proliny (cGP) kluczowego składnika odżywczego dla mózgu, który wspiera jego funkcjonowanie.

Jest bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez, mangan, a także witaminy C, B5 i E. Wymienione substancje sprawiają, że regularne spożywanie tego owocu wspiera ogólne zdrowie organizmu, w tym układ krwionośny oraz odpornościowy.

Oprócz właściwości odchudzających, czarna porzeczka wspomaga regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym. Zawarte w niej substancje łagodzą stany zapalne mięśni i pomagają zmniejszyć ryzyko pojawienia się zakwasów, co czyni ją idealnym dodatkiem do diety sportowców. Za sprawą działania przeciwzapalnego wspomaga też odbudowę mięśni po treningu.

Dodatkowo regularne spożywanie czarnej porzeczki sprzyja zdrowiu serca. Owoc ten może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko miażdżycy. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C i antyoksydantów, czarna porzeczka jest szczególnie wartościowa w sezonie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu jest najbardziej narażona na osłabienie.

Doktórka
Śląsk. 1974 rok. Doktor Jolanta Wadowska-Król odkrywa u dzieci ołowicę, niebezpieczną chorobę wywołującą szereg poważnych dolegliwości. Skala problemu okazała się ogromna. Przebadała blisko 5 tys. najmłodszych i kierowała na dalsze leczenie. Sama wiele ryzykowała. Historię „Doktórki od familoków” poznacie w kolejnym odcinku podcastu „Polska na ucho”. Autorką reportażu jest Natalia Czarnuch.
Natalia Czarnuch, Michał Poklękowski
Polska na ucho || Natalia Czarnuch, Michał Poklękowski