Zadbaj o swoją wątrobę. Przepis na zupę krem z marchewki z kaszą jaglaną
2021-12-31
10:28
Aby wątroba działała prawidłowo i długo słuszyła, warto wspomóc jej pracę odpowiednią dietą. Wypróbuj przepisu na zupę krem z marchewki z kaszą jaglaną.
Zupa krem z marchewki z kaszą jaglaną zawiera:
- 698 kcal
- 19 g białka
- 37 g tłuszczu
- 93 g węglowodanów
Składniki:
- Pietruszka, korzeń – ¼ sztuki
- Imbir, korzeń – 10 g
- Kasza jaglana sucha – ¼ szklanki
- Marchew - 2 sztuki
- Seler korzeniowy – ¼ sztuki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Pieprz czarny - 2 szczypty
- Orzechy włoskie - 2 łyżki
- Cebula – ¼ sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Pietruszka, natka świeża - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Por – ¼ sztuki
- Sól - 1 szczypta
- Kurkuma – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pora oraz cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pora, a następnie zeszklij.
- Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.
- Zupę zblenduj na gładki krem.
- Podawaj z kaszą, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.