Regeneracja wątroby. Zapiekanka jaglana z serem mozzarella, bakłażanem i cukinią

2021-12-31 9:52

Aby zregenerować swoją wątrobę, należy nie tylko odstawić używki. Warto również zwrócić uwagę na to, by posiłki były lekkostrawne. Poznaj przepis na zapiekankę jaglaną z serem mozzarella, bakłażanem i cukinią.

Danie zawiera:

  • 397 kcal
  • 24 g białka
  • 8 g tłuszczu
  • 66 g węglowodanów

Składniki:

  • Kasza jaglana, sucha – 4 łyżki
  • Mozzarella „light” – 4 plastry
  • Pomidor – 1 ½ sztuki
  • Bakłażan – 2 plastry
  • Cukinia – 4 plastry
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przecier pomidorowy (passata) – ¼ szklanki
  • Bulion warzywny – ¼ szklanki
  • Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
  • Sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę podpraż na suchej patelni aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Następnie opłucz ją w zimnej wodzie.
  2. Bakłażana umyj i pokrój. Przełóż go do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut.
  3. Pomidora zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  4. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  5. Paprykę oraz cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  6. Do garnka wlej passatę, bulion i dodaj czosnek, cebulę, paprykę, cukinię oraz przyprawy. Duś aż warzywa będą miękkie.
  7. Do garnka wrzuć kaszę oraz pomidory i doprowadź całość do wrzenia.
  8. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Następnie posyp tartym serem i piecz aż ser się zarumieni.
  9. Całość przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.