Regeneracja wątroby. Zapiekanka jaglana z serem mozzarella, bakłażanem i cukinią
2021-12-31
9:52
Aby zregenerować swoją wątrobę, należy nie tylko odstawić używki. Warto również zwrócić uwagę na to, by posiłki były lekkostrawne. Poznaj przepis na zapiekankę jaglaną z serem mozzarella, bakłażanem i cukinią.
Danie zawiera:
- 397 kcal
- 24 g białka
- 8 g tłuszczu
- 66 g węglowodanów
Składniki:
- Kasza jaglana, sucha – 4 łyżki
- Mozzarella „light” – 4 plastry
- Pomidor – 1 ½ sztuki
- Bakłażan – 2 plastry
- Cukinia – 4 plastry
- Papryka czerwona – ½ sztuki
- Cebula – ½ sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Przecier pomidorowy (passata) – ¼ szklanki
- Bulion warzywny – ¼ szklanki
- Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
- Sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, kurkuma
Sposób przygotowania:
- Kaszę podpraż na suchej patelni aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Następnie opłucz ją w zimnej wodzie.
- Bakłażana umyj i pokrój. Przełóż go do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut.
- Pomidora zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Paprykę oraz cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej passatę, bulion i dodaj czosnek, cebulę, paprykę, cukinię oraz przyprawy. Duś aż warzywa będą miękkie.
- Do garnka wrzuć kaszę oraz pomidory i doprowadź całość do wrzenia.
- Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Następnie posyp tartym serem i piecz aż ser się zarumieni.
- Całość przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.