Zbawienne dla jelit, przyspieszą odchudzanie. Spiesz się, bo sezon wkrótce się skończy
Sezonowe owoce mają to do siebie, że świeże są dostępne bardzo krótko. Później możemy wciąż korzystać z ich dobrodziejstw, m.in. w przetworach. Właśnie trwa sezon na owoce, które są szczególnie bogatym źródłem składników odżywczych. O jakich owocach tym razem mowa?
Wiśnie właściwości: na serce, trawienie, zachowanie młodości
Wiśnie zawierają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że mogą przeciwdziałać procesom starzenia komórek. To niejedyny ich atut. Uważa się, że antyoksydanty mogą też zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także mogą mieć udział w profilaktyce nowotworów.
Wiśnie mogą poprawiać trawienie, jak głosi ludowa mądrość. Wiśnie są też niskokaloryczne, za to zawierają dużo błonnika, co oznacza, że stanowią doskonały pomysł na danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu, sprzyjającym zachowaniu plażowej sylwetki. W 100 g wiśni znajdziemy tylko 50 kcal, a przy tym 12 g węglowodanów, 1 g białka i 0,3 g tłuszczu.
Co zrobić z wiśni?
Jeśli nie przepadasz za smakiem surowych wiśni, wciąż możesz po nie sięgać w ich przetworzonej postaci. Jak można wykorzystać wiśnie?Pomysły na wykorzystanie wiśni to m.in. kompot z wiśni, dżem z wiśni, sorbet wiśniowy, ciasto z wiśniami lub placki z wiśniami. Sezon na wiśnie trwa przez lipiec i sierpień, więc to najlepszy moment, żeby się nimi delektować.
Wiśnie - witaminy i minerały
Wiśnie – jedni je uwielbiają, dla innych są zbyt cierpkie lub kwaskowate, ale doceniają je np. jako składniki ciast, kompotów lub dżemów. Dlaczego warto po nie sięgać, nie tylko w sezonie? Wiśnie są bogate w minerały i witaminy, m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę K, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo.
Te składniki odżywcze zapewniają m.in. zdrowie i kondycję skóry, błon śluzowych i paznokci. Zawarty w wiśniach beta karoten sprawia, że skóra nabiera ładnego odcienia, co szczególnie lubimy latem.
Ponadto witaminy z grupy B oraz magnez i potas sprzyjają prawidłowej pracy układu nerwowego oraz korzystnie działają na mięśnie, zmniejszając ryzyko bolesnych skurczy. Witamina K uczestniczy w procesach krwiotwórczych i wpływa na prawidłową krzepliwość. W wiśniach znajduje się także żelazo, które jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Właściwa porcja tego pierwiastka zmniejsza ryzyko anemii.