Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie
Ziele angielskie to przyprawa o licznych właściwościach, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni. Olejki eteryczne pozyskiwane z ziela angielskiego znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym oraz garbarstwie. Sprawdź, jakie właściwości ma ziele angielskie i jak można je wykorzystać.
Spis treści
- Ziele angielskie - właściwości zdrowotne
- Ziele angielskie - zastosowanie w kuchni
- Ziele angielskie - przeciwwskazania, skutki uboczne
Ziele angielskie to suszone nasiona korzennika nasiennego (drzewa pimentowego). Charakteryzuje się ciemnofioletową lub czarną barwą, ostrym, gorzkim smakiem oraz aromatycznym zapachem.
Wbrew temu co sugeruje nazwa, kolebką ziela angielskiego jest Jamajka, gdzie było uprawiane już na początku XVI w. W drugiej połowie XVI wieku zaczęto je wykorzystywać w kuchni europejskiej i śródziemnomorskiej, zaś na początku XIX wieku rozpoczęto uprawę ziela angielskiego w Indiach, Kolumbii, Australii, Panamie i Hondurasie.
Ziele angielskie - właściwości zdrowotne
Ziele angielskie jest bogate w węglowodany oraz błonnik. Jest także źródłem żelaza, wapnia, miedzi, magnezu i potasu. Cechuje się również wysoką zawartością witaminy C i witamin z grupy B.
- łagodzi ból
Substancje zawarte w zielu angielskim mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, m.in. zmniejszają dolegliwości towarzyszące zapaleniom stawów oraz bóle mięśni. Dodatkowo osłabiają ból pourazowy. W ziołolecznictwie z ziela angielskiego przygotowuje się pastę, którą można wykorzystać jako maść uśmierzającą ból mięśni i stawów.
- wspomaga pracę układu trawiennego
Za korzystne działanie ziela angielskiego na układ trawienny odpowiada eugenol, który zapobiega wystąpieniu biegunek, nudności, wymiotów i zaparć. Dodatkowo ziele angielskie może okazać się przydatne w walce ze wzdęciami.
- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
W badaniach wykazano, że ziele angielskie wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii Escherichia coli i Listeria monocytogenes.
- ma właściwości przeciwutleniające
Za właściwości przeciwutleniające odpowiadają zawarte w zielu angielskim eugenol, kwercetyna i garbniki oraz witamina C. Produkty o właściwościach przeciwutleniających neutralizują wolne rodniki, których nadmiar w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu chorób.
- wpływa korzystnie na układ krążenia
Potas obecny w zielu angielskim ma korzystny wpływ na układ krążenia przez zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych i obniżanie ciśnienia krwi.
Ziele angielskie - wartości odżywcze
W 100g/1 g
Wartość kaloryczna - 262 kcal/ 2,62 kcalBiałko - 6,09 g/ 0,0609 gTłuszcze - 8,69 g/ 0,0869 gNasycone kwasy tłuszczowe - 2,55 g/ 0,0255 g- jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 0,660 g/ 0,0066 g- wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 2,360 g/ 0,0236 gWęglowodany - 72,12 g/ 0,7212 gBłonnik - 21,6 g/ 0,216 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 113,0 mg (16%)/ 1,13 mg (0,16%)Potas - 1044,0 mg (30%)/ 10,44 mg (0,30%)Sód - 77,0 mg (5%)/ 0,77 mg (0,05%)Wapń - 661,0 mg (66%)/ 6,61 mg (0,66%)Żelazo - 7,06 mg (71%)/ 0,0706 mg (0,71%)Magnez - 135,0 mg (34%)/ 1,35 mg (0,34%)Cynk - 1,01 mg (9%)/ 0,0101 mg (0,09%)Miedź - 0,553 mg (61%)/ 0,00553 mg (0,61%)Selen - 2,7 µg (5%)/ 0,0270 µg (0,05%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,101 mg (8%)/ 0,00101 mg (0,08%)Witamina B2 - 0,063 mg (5%)/ 0,00063 mg (0,05%)Niacyna - 2,860 mg (18%)/ 0,0286 mg (0,18%)Witamina B6 - 0,210 mg (16%)/ 0,0021 mg (0,16%)Foliany - 36,0 µg (9%)/ 0,36 µg (0,09%)Witamina C - 39,2 mg (44%)/ 0,392 mg (0,44%)Witamina A - 27,0 µg (3%)/ 0,27 µg (0,03%)Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Ziele angielskie - zastosowanie w kuchni
Ziele angielskie jest stosowane w kuchni jako przyprawa do potraw. Występuje w formie suszonych ziaren lub w formie zmielonej. Aby przyprawa zachowała swoje właściwości, należy ją przechowywać w ciemnym, suchym miejscu.
Ziele angielskie świetnie sprawdza się w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, jak cynamon, gałka muszkatałowa, goździki, czosnek i imbir.
Ziele angielskie wykorzystuje się do przyprawiania zup, sosów, gulaszów, mięs i marynat. Dodaje się je też do kompotów i sałatek. Przyprawa ta jest także używana do doprawiania wędlin, kiełbas, konserw, pili, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych i marynowanych śledzi.
W kuchni bliskowschodniej ziele angielskie jest stosowane do doprawiania dań mięsnych oraz jako dodatek do likierów. W Stanach Zjednoczonych ziele angielskie jest wykorzystywane głównie do deserów.
Warto wiedzieć, że ziele angielskie jest sprzedawane jako suplement w formie proszku, kapsułek lub nalewek.
CZYTAJ TEŻ:
- LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
- Gałka muszkatołowa (przyprawa) - właściwości i wartości odżywcze
- Pieprz - rodzaje, właściwości i zastosowanie
Ziele angielskie - przeciwwskazania, skutki uboczne
Ziele angielskie może powodować reakcje alergiczne u osób ze skłonnościami do alergii. Dodatkowo ziele angielskie może nasilać dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobie refluksowej oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita, dlatego osoby z tymi schorzeniami powinny zrezygnować z używania ziela angielskiego.