Ziemniaki młode a wczesne - jak je odróżnić?
Młode ziemniaki z dodatkiem zsiadłego mleka i koperku - któż z nas nie lubi tego połączenia? Niektórzy nazwy ziemniaki młode i wczesne używają zamiennie. A to błąd. Są to bowiem dwa różne rodzaje ziemniaków. Ale jak odróżnić ziemniaki wczesne od młodych i które z nich są zdrowsze?
Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań i chyba najczęściej spożywane warzywo na naszych stołach. Można je jeść pod różną postacią. Ale chyba najsmaczniejsze są te pojawiające się na wiosnę, które można jeść gotowane bez obierania skórki.
Polecamy: Sok z ziemniaka - właściwości, jak zrobić w domu? Na co pomaga sok z ziemniaka?
Spis treści
- Ziemniaki młode a wczesne - jak je odróżnić?
- Ziemniaki młode a wczesne - czym się różnią?
- Ziemniak młody tylko z Polski!
Ziemniaki młode a wczesne - jak je odróżnić?
Ziemniaki młode od wczesnych różnią się przede wszystkim czasem pojawienia się na naszym rynku. Podczas gdy młode ziemniaki są dostępne zwykle na przełomie maja i czerwca, to ziemniaki wczesne są do kupienia już... w kwietniu, a nawet w marcu.
Ziemniaki młode a wczesne - czym się różnią?
Ziemniaki wczesne to określenie gatunku ziemniaków, do których zaliczają się na przykład odmiany:
- Arielle,
- Berber,
- Denar,
- Fresco.
- Oprócz ziemniaków wczesnych istnieją też odmiany średnio wczesne, późne, a także średnio późne, które pojawiają się na sklepowych półkach do późnej jesieni i przez całą zimę – wyjaśnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia.
Ziemniaki wczesne to tak naprawdę stare bulwy ziemniaków odmian wczesnych, które przywożone są do Polski np. z Grecji lub Cypru. Te importowane bulwy często mają jednolitą, gładką skórkę, którą mimo wszystko należy obierać.
Transport tych ziemniaków z innych krajów wymaga specjalnego zabezpieczenia ich przed gniciem i psuciem, dlatego ziemniaki te są często nadmiernie wysuszone, a niekiedy też pryskane substancjami chemicznymi.
Ziemniaki młode, czyli pierwsze bulwy, możemy poznać po tym, że mają niewielki rozmiar i cieniutką skórkę, która delikatnie się łuszczy. Są znacznie mniej kaloryczne niż ziemniaki wczesne, ponieważ zawierają dużo wody, a za to mniej skrobi. Mają też krótszą trwałość i szybko tracą świeżość, dlatego nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Czytaj też: Jak przyrządzać ziemniaki, by nie straciły witamin?
Ziemniak młody tylko z Polski!
Pod względem walorów smakowych, odżywczych i kaloryczności zdecydowaną przewagę mają ziemniaki młode, które królują na wiosnę na naszych stołach, i to niezależnie od tego, jak są serwowane.
- Młody ziemniak to warzywo, które nie zostało jeszcze w pełni ukształtowane. Natomiast w przypadku kartofli dostępnych w sklepach od połowy kwietnia i podpisanych jako "młode" najprawdopodobniej mamy do czynienia z odmianą wczesną. Dlatego robiąc zakupy, przyglądajmy się im uważniej, wybierajmy te, które są jędrne, nieposiniaczone i gładkie, a najlepiej nieopakowane i niemyte. Nie dajmy się zmylić tym błędnie używanym zamiennie nazwom „młode” i „wczesne”, a przede wszystkim poczekajmy na te polskie, które są najsmaczniejsze i najzdrowsze – radzi Agnieszka Piskała-Topczewska.