Zupa krem z batatów z pulpecikami z indyka zawiera:
- 699 kcal
 - 44 g białka
 - 21 g tłuszcz
 - 98 g węglowodany
 
Składniki:
- Indyk, mięso mielone 150 g
 - Marchew - 1 sztuka
 - Szczypiorek - 1 łyżka
 - Sól, pieprz czarny
 - Batat - 1 sztuka
 - Cukinia - 1 sztuka
 - Pietruszka, korzeń – ½ sztuki
 - Cebula czerwona - 1 sztuka
 - Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
 - Oliwa z oliwek - 2 łyżki
 - Zioła prowansalskie, pieprz cayenne
 
Sposób przygotowania:
- Batata i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
 - Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
 - Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
 - Batata, pietruszkę, cukinię oraz cebulę skrop olejem i posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne oraz solą. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
 - Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
 - Mięso mielone włóż do miski dodaj marchewkę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
 - Pulpeciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
 - W garnku zagotuj bulion, dodaj upieczone warzywa i gotuj przez około 5-10 minut.
 - Ugotowaną zupę zblenduj i podawaj z pulpecikami.