Przepis na zupę krem z batatów z pulpecikami z indyka

2021-12-31 9:59

Prawidłowo zbilansowane posiłki korzystnie wpływają nie tylko na naszą wagę, lecz także na stan wątroby. Wypróbuj przepis na zupę krem z batatów z pulpecikami z indyka.

Zupa krem z batatów z pulpecikami z indyka
Autor: Jesz co lubisz

Zupa krem z batatów z pulpecikami z indyka zawiera:

  • 699 kcal
  • 44 g białka
  • 21 g tłuszcz
  • 98 g węglowodany

Składniki:

  • Indyk, mięso mielone 150 g
  • Marchew - 1 sztuka
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Sól, pieprz czarny
  • Batat - 1 sztuka
  • Cukinia - 1 sztuka
  • Pietruszka, korzeń – ½ sztuki
  • Cebula czerwona - 1 sztuka
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Batata i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
  4. Batata, pietruszkę, cukinię oraz cebulę skrop olejem i posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne oraz solą. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  5. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  6. Mięso mielone włóż do miski dodaj marchewkę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Pulpeciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  8. W garnku zagotuj bulion, dodaj upieczone warzywa i gotuj przez około 5-10 minut.
  9. Ugotowaną zupę zblenduj i podawaj z pulpecikami.