Przepis na zupę krem z batatów z pulpecikami z indyka
2021-12-31
9:59
Prawidłowo zbilansowane posiłki korzystnie wpływają nie tylko na naszą wagę, lecz także na stan wątroby. Wypróbuj przepis na zupę krem z batatów z pulpecikami z indyka.
Zupa krem z batatów z pulpecikami z indyka zawiera:
- 699 kcal
- 44 g białka
- 21 g tłuszcz
- 98 g węglowodany
Składniki:
- Indyk, mięso mielone 150 g
- Marchew - 1 sztuka
- Szczypiorek - 1 łyżka
- Sól, pieprz czarny
- Batat - 1 sztuka
- Cukinia - 1 sztuka
- Pietruszka, korzeń – ½ sztuki
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Zioła prowansalskie, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
- Batata i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
- Batata, pietruszkę, cukinię oraz cebulę skrop olejem i posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne oraz solą. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Mięso mielone włóż do miski dodaj marchewkę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- Pulpeciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj upieczone warzywa i gotuj przez około 5-10 minut.
- Ugotowaną zupę zblenduj i podawaj z pulpecikami.